ΤΟΠΙΚΑ

Μικροί “θαυματοποιοί” στον Αλμυρό

μικροί-θαυματοποιοί-στον-αλμυρό-851206

Ενας συμμαθητής τούς έδωσε την αφορμή. Ένας συνομήλικός τους, στη Β τάξη του τμήματος Ηλεκτρολόγων του σχολείου τους. Ένας φίλος τους, ο οποίος είναι κωφός, με τον οποίο επιθυμούν να μιλήσουν μαζί του. «Αν καταφέρουμε έστω και σε μικρό βαθμό να συνομιλούμε μαζί του, θα είμαστε πολύ χαρούμενοι, επειδή είναι πολύ καλός φίλος μας…».
Ομάδα πέντε μαθητών του 1ου ΕΠΑΛ-1ου ΤΕΕ-1ου ΣΕΚ Αλμυρού –μαζί τους και ο μαθητής που αντιμετωπίζει πρόβλημα- ξεκίνησαν να υλοποιούν το επόμενο έργο του σχολείου. Πρόκειται για ένα μεγαλεπήβολο και δύσκολο έργο, με το οποίο συνεχίζουν να ασχολούνται και σήμερα, με τελικό παραδοτέο ένα DVD-ROM για την εκμάθηση της Ελληνικής Νοηματικής γλώσσας.
Στην ομάδα τους ζήτησαν να ενταχθεί ως μία από εκ των υπεύθυνων καθηγητών του έργου, την ειδική καθηγήτρια που συνοδεύει τον μαθητή στην αίθουσα σε όλες τις ώρες των μαθημάτων και του επεξηγεί τα πάντα γύρω από τη διδασκαλία.
Γι΄ αυτή τη δύσκολη προσπάθεια, επίσης, απευθύνθηκαν στον όμιλο «ΑΝΤ1», ζητώντας τη στήριξη και συνεργασία του σε οικονομικό επίπεδο και σε επίπεδο τεχνικής υποστήριξης. Η ανταπόκριση του Ομίλου ήταν θετική, δίνοντας τη δυνατότητα στους μαθητές να υλοποιήσουν το υψηλού επιπέδου έργο.
Ταυτόχρονα, η ομάδα των μαθητών απευθύνθηκε στην Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος, η οποία επίσης ανταποκρίθηκε παραχωρώντας ειδικό επιστήμονα της Νοηματικής, ο οποίος θα βοηθήσει τους μαθητές στη διάρκεια γυρισμάτων στο στούντιο.
Σύμφωνα με την πρόταση των μαθητών, το τελικό παραδοτέο θα είναι ψηφιακός δίσκος (DVD-ROM) ο οποίος θα έχει στόχο την εκμάθηση της Ελληνικής Νοηματικής γλώσσας.
Με την ταυτόχρονη χρήση βίντεο, φωνής και γραφής θα επιδιωχθεί να υπάρξει ένα άρτιο αποτέλεσμα. Αρχικά θα γίνεται εκμάθηση του Ελληνικού Νοηματικού Αλφάβητου, στη συνέχεια ολόκληρων λέξεων, κατόπιν πλήρων προτάσεων και τέλος θα παρατίθενται ενδεικτικά κομμάτια συνομιλίας.
«Βασική μας επιδίωξη είναι να ευαισθητοποιήσουμε τους μαθητές σε ένα από τα προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζουν τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Δεν είμαστε άλλωστε οι πλέον ειδικοί για να επιχειρήσουμε να υποκαταστήσουμε τους επιστήμονες στη δημιουργία πονήματος για τη Νοηματική», περιγράφουν στην πρότασή τους οι μαθητές.
Στους στόχους περιλαμβάνεται η τοποθέτηση του DVD-ROM σε ελληνικό site μεγάλης εμβέλειας, ώστε ο κάθε ενδιαφερόμενος να μπορεί να έχει εύκολη πρόσβαση.
Πρόκειται για μία από τις πρωτοβουλίες που ανέπτυξαν οι μαθητές του σχολείου, πέρα από τα έργα που περιέχουν στοιχεία καινοτομίας, προωθώντας ιδέες χρήσιμες για το κοινωνικό σύνολο.
Σε αυτές τις πρωτοβουλίες συγκαταλέγεται και το CD με τίτλο «Κύρος Γρανάζης», το οποίο ασχολείται με το τι είναι η εφεύρεση και πώς προστατεύεται με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.

Διπλώματα ευρεσιτεχνίας
Το σχολικό συγκρότημα 1ο ΕΠΑ.Λ.-1ο ΤΕΕ-1ο ΣΕΚ Αλμυρού αναδεικνύεται σε σχολείο πρότυπο για την τεχνική εκπαίδευση.
Τεχνικές ιδέες που εκπλήσσουν προτείνουν και υλοποιούν μαθητές και εκπαιδευτικοί, στα πλαίσια αντίστοιχων σχολικών προγραμμάτων, όπως το «Δαίδαλος».
Πλήθος αξιόλογων έργων, τα οποία κατασκευάζουν, παρουσιάζονται κάθε έτος σε διάφορες εκθέσεις. Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, τα έργα περιέχουν στοιχεία καινοτομίας, τα οποία χρήζουν προστασίας. Ήδη το σχολείο έχει αποκτήσει τρία διπλώματα ευρεσιτεχνίας και σύμφωνα με τους υπεύθυνους καθηγητές έπεται συνέχεια…
Δίπλωμα ευρεσιτεχνίας έχουν τα εξής μαθητικά έργα:
– ηλεκτρικό πλυντήριο με σύστημα αυτόματης διακοπής ρεύματος και νερού, σε περίπτωση διαρροής νερού
– σεισμοευαίσθητο αντιηλεκτροπληξιακό ρελέ. Μπορεί να τοποθετηθεί είτε στον ηλεκτρικό πίνακα του σπιτιού και σε περίπτωση ισχυρού σεισμού να διακόψει το ρεύμα, είτε σε μεμονωμένες συσκευές, όπως κουζίνα, οπότε πάλι σε περίπτωση σεισμικής δόνησης διακόπτει το ρεύμα στη συγκεκριμένη συσκευή.
– παιδαγωγικό επιμορφωτικό παιχνίδι για τη στοματική υγιεινή.
Στα έργα του σχολείου περιλαμβάνεται ηλεκτροκίνητος τροχός κεραμικής, ο οποίος παραχωρήθηκε στους μαθητές του ειδικού σχολείου Αλμυρού, οι οποί

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου