ΤΟΠΙΚΑ

Τα τιμολόγια και οι Δήμοι

τα-τιμολόγια-και-οι-δήμοι-851206

Κανείς δεν μπορεί να επιδοκιμάσει τη βίαιη επίθεση που δέχθηκε προχθές από τον ναυπηγό της «Αργούς» ο πρόεδρος της Δημοτικής Τουριστικής Επιχείρησης για οφειλές της ΔΗΤΕΒ προς την επιχείρησή του.
Τα υπόλοιπα θα τα βρει φυσικά η δικαιοσύνη, όπου αναπόφευκτα. θα οδηγηθεί η υπόθεση.
Η ιστορία όμως έχει και άλλες γενικότερες παραμέτρους που αξίζει να τις αναδείξουμε, γιατί δεν αποκλείεται να βιώσουμε πολλά τέτοια επεισόδια σε πολλούς Δήμους, και αυτό γιατί όλοι ομολογούν ότι η νέα χρονιά θα είναι ακόμη πιο δύσκολη.
Καταρχήν θα πρέπει να πούμε ότι εκατοντάδες είναι οι επιχειρήσεις σε όλο το Νομό που έχουν δούναι και λαβείν με τους 22 συνολικά Δήμους της Μαγνησίας. Ελάχιστοι από αυτούς είναι επίσης γνωστό μέσα από το ρεπορτάζ ότι έχουν χάσει χρήματα από τους ΟΤΑ. Όπως είναι επίσης γνωστό ότι οι Δήμοι δεν πληρώνουν ποτέ τοις μετρητοίς. Επί πιστώσει γίνεται η παράδοση προϊόντων και υπηρεσιών και αρκετή η γραφειοκρατία και η σημαντική η χρονική υστέρηση που υπάρχει για την εξόφληση των τιμολογίων. Είναι τοις πάσι γνωστό επίσης ότι υπάρχουν συμπολίτες που έχουν παραδώσει τιμολόγια σε Δημοτικές Επιχειρήσεις και που δεν έχουν εξοφληθεί ακόμη και μετά από τρία ή τέσσερα χρόνια!!!
Είναι χαρακτηριστικό ότι το ένα από τα τιμολόγια που ζητεί ο ναυπηγός της Αργούς να πληρωθεί από τη Δημοτική Τουριστική Επιχείρηση, ύψους 21.000 ευρώ, χρονολογείται από το Σεπτέμβριο του 2006, από την προηγούμενη δηλαδή διοίκηση της ΔΗΤΕΒ. Το ίδιο συμβαίνει και στη Νέα Ιωνία, όπου από τη σημερινή Δημοτική Αρχή εξοφλούνται ακόμη τιμολόγια από την προηγούμενη. Εκείνο που δεν δικαιολογείται φυσικά είναι όταν υπάρχουν ολιγωρίες και ανεπάρκειες της διοίκησης, όπου γίνονται εργασίες από επιχειρηματίες κατόπιν εντολής της μίας διοίκησης, χωρίς την υπογραφή του σχετικού συμφωνητικού, τις οποίες στη συνέχεια δεν τις αναγνωρίζει όταν προσκομίζονται τα αντίστοιχα τιμολόγια η επόμενη διοίκηση που έρχεται στα πράγματα. Και αυτό δεν συμβαίνει μόνο στους Δήμους, αλλά και στο Δημόσιο. Δεν υπάρχει πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, νομίζουμε, από τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις που έγιναν κατόπιν δημόσιου διαγωνισμού στη Νέα Ιωνία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και οι οποίες δεν έχουν αποπληρωθεί μέχρι και σήμερα, καθώς η κυβέρνηση που ακολούθησε έδειξε μία δυσπιστία για πράξεις που έγιναν από την προηγούμενη. Η υπόθεση βρίσκεται από τους εργολήπτες στα δικαστήρια…
Τα προβλήματα αυτά των πληρωμών εκτιμάται ότι θα συνεχιστούν σε πολύ πιο έντονο βαθμό τη νέα χρονιά. Από την άλλη, όσο από την Αυτοδιοίκηση θα συνεχίζεται η παρακράτηση θεσμοθετημένων πόρων των προηγούμενων ετών, τόσο θα εντείνονται οι τριβές ανάμεσα στους Δήμους και τους επιχειρηματίες.
Σε κάθε περίπτωση ίσως μία λύση θα ήταν αυτό που σε ανύποπτη στιγμή είχαν πει έγκαιρα ήδη από τις αρχές φθινοπώρου τόσο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Μαγνησίας, όσο και ο πρόεδρος του τοπικού ΣΕΒ, που ως αντίδοτο για την άρση του αδιεξόδου των ελληνικών επιχειρήσεων από τη σημερινή οικονομική κρίση, θα μπορούσε να είναι η άμεση καταβολή των οφειλών των Δήμων και του Δημοσίου για έργα που έχουν εκτελεστεί από τις επιχειρήσεις και που δεν έχουν πληρωθεί…

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου