ΤΟΠΙΚΑ

Στο δρόμο του ΤΑΙΠΕΔ ~ Φιλέτα του πρώην ΟΕΚ στο Βόλο

στο-δρόμο-του-ταιπεδ-φιλέτα-του-πρώην-88551

Φιλέτα του πρώην ΟΕΚ όπως το ακίνητο του πρώην εργοστασίου της Βαμβακουργίας στο Βόλο «στο δρόμο» του ΤΑΙΠΕΔ.

Η πρώην «Βαμβακουργία Βόλου» έκτασης 89.000 τ.μ. καθώς και άλλα ακίνητα, ιδιόκτητα γραφεία που είναι καταγεγραμμένα στην ακίνητη περιουσία του καταργηθέντα οργανισμού, όπως στην οδό Ιωλκού, σύμφωνα με πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ βρίσκονται στο στάδιο της διερεύνησης για να παραχωρηθούν σταδιακά στο ΤΑΙΠΕΔ για αξιοποίηση.

Την ίδια ώρα με προσφυγές προειδοποιούν τα συνδικάτα του Βόλου εάν δεν υπάρξουν άμεσα αφενός διευκολύνσεις για τους δανειολήπτες του ΟΕΚ και αφετέρου ανταποδοτικότητα στις εισφορές των εργαζομένων στον τέως οργανισμό που πλέον έχει ενταχθεί στον ΟΑΕΔ.

Μόνο στο Βόλο περίπου 5.000 δάνεια είναι σε οριστική καθυστέρηση και κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή οι ιδιοκτήτες να χάσουν τα σπίτια τους ενώ επίσης δεν υπάρχει πλέον καμία παροχή υπέρ των εργαζομένων παρά τις εισφορές που παρακρατούνται ακόμη.

Ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας έχει ενσωματωθεί στον ΟΑΕΔ από τον Φεβρουάριο του 2012, οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα όμως συνεχίζουν να καταβάλλουν το 1% του μικτού ενσήμου για τους σκοπούς του τέως οργανισμού, χωρίς μέχρι σήμερα να έχουν λάβει κανένα ανταποδοτικό όφελος αφού δεν υπάρχει κανένα νέο πρόγραμμα σχετικό με στεγαστικές παροχές και διευκολύνσεις.

Αναξιοποίητη η ακίνητη περιουσία

Η περιουσία του ΟΕΚ που έχει μεταφερθεί στον ΟΑΕΔ ανέρχεται σε 11 δισ. ευρώ, η οποία όμως σχεδιάζεται να μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ, σύμφωνα με τους πρώην εργαζόμενους του Οργανισμού. Επίσης κάποιοι από τους φορείς που είχαν δωρίσει οικόπεδα στον ΟΕΚ για να κατασκευαστούν εργατικές κατοικίες, βλέποντας ότι ο ΟΑΕΔ δεν κάνει τίποτα προς αυτή την κατεύθυνση ζητούν να τους επιστραφούν αφού ο σκοπός της δωρεάς δεν εκπληρώνεται.

Στο Βόλο στον πρώην ΟΕΚ ανήκει πλέον η έκταση της πρώην Βαμβακουργίας, τα γραφεία του οργανισμού στην οδό Ιωλκού, αρκετά διαμερίσματα σε εργατικές κατοικίες που παραμένουν αδιάθετα και ακλήρωτα.

Για το θέμα συνδικαλιστές και σωματεία ζήτησαν να υπάρξει παρέμβαση στη Βουλή ενώ ο ανεξάρτητος βουλευτής Μαγνησίας Πάρις Μουτσινάς κατέθεσε επερώτηση στο αρμόδιο Υπουργείο υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι «η εξαγγελία πριν ένα περίπου χρόνο του προηγούμενου υπουργού Ανάπτυξης και του μέχρι σήμερα Διοικητή του ΟΑΕΔ, περί δυνατότητας επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων χωρίς την απώλεια της επιδότησης από τον ΟΕΚ, δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί και ότι αρκετοί φορείς ετοιμάζονται να ζητήσουν πίσω τις εκτάσεις που έχουν παραχωρήσει».

Παράλληλα θέτει ζήτημα γιατί ενώ συνεχίζεται η παρακράτηση από τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα για τους σκοπούς του ΟΕΚ, σχεδόν επί τρία χρόνια δεν έχει υπάρξει κανένα νέο στεγαστικό πρόγραμμα αλλά και θέμα εάν η περιουσία του τέως ΟΕΚ αλλά και όσα χρήματα συνεχίζονται να εισπράττονται για λογαριασμό του από τον ΟΑΕΔ, θα αξιοποιηθούν προς όφελος των εργαζομένων και δεν θα εκποιηθούν από το ΤΑΙΠΕΔ.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου