ΤΟΠΙΚΑ

Η πορεία στη Νέα Ιωνία

η-πορεία-στη-νέα-ιωνία-851206

Ο φόβος και η έλλειψη ψυχραιμίας δεν αποτελούν τους καλύτερους συμβούλους. Αυτό είναι κοινή διαπίστωση που έχει επιβεβαιωθεί διαχρονικά. Το ίδιο και η λήψη αποφάσεων που λαμβάνονται υπό το κράτος του πανικού, που μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις, οδυνηρές για το κοινωνικό σύνολο.
Οι επισημάνσεις γίνονται με αφορμή την προχθεσινή πορεία μαθητών και φοιτητών σε όλους τους κεντρικούς δρόμους, της Νέας Ιωνίας, προκειμένου να διαδηλώσουν τα αιτήματα της νέας γενιάς.
Ορθώς η πολιτική διαίσθηση και εμπειρία του Π. Μαβίδη τον οδήγησε λίγο πριν την προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης σε μία άτυπη και σύντομη σύσκεψη με τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, προκειμένου να γίνει χωρίς προβλήματα για την πόλη η συγκεκριμένη ειρηνική πορεία διαμαρτυρίας.
Εκεί όμως βρήκε μπροστά του την παθογένεια του Ελληνα, που δεν μπορεί να ξεχωρίσει ούτε δύο γαιδάρων άχυρα. Ο καθένας έλεγε τα δικά του. Σκέτη Βαβυλωνία. Πανσπερμία απόψεων και αδυναμία σύγκλισης σε μία κοινή στάση. Κάτι που φάνηκε, όπως ήταν φυσικό, και μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο λίγο αργότερα, με πρωταγωνιστές που πλειοδοτούσαν σε απόψεις που ενέτειναν φοβικά σύνδρομα και επανέφεραν τον εφιάλτη αλλοτινών εποχών, που έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.
Τελικά μετά από αμφιταλαντεύσεις επελέγη η φυσική παρουσία των αιρετών, ως άλλοι θεματοφύλακες της έννομης τάξης, υποκαθιστώντας εμμέσως το ρόλο των ανδρών που είναι εντεταλμένοι για την έννομη τάξη.
Στον αντίποδα των παραπάνω είναι θετικό, από τα ρεπορτάζ των συναδέλφων που παρακολούθησαν την προχθεσινοβραδινή πορεία στους δρόμους της Νέας Ιωνίας, ότι υπήρχαν «δημότες που βγήκαν στα μπαλκόνια τους και που χειροκροτούσαν την πορεία των μαθητών και των φοιτητών» . Ήταν μία χειρονομία, αληθινό ράπισμα, σε όλους όσους παίζουν με τη φωτιά και με τα όνειρα των νέων.
Ήταν αυτοί που καταλαβαίνουν καλύτερα από τα « παπαγαλάκια» που συκοφαντούν τους κοινωνικούς αγώνες, ότι το κάλεσμα των νέων για αγώνα είναι ένα σάλπισμα αφύπνισης, μήπως και αλλάξει κάτι σ΄ αυτόν τον τόπο. Αυτοί που υποψιάζονται ότι όλες οι κυβερνήσεις που πέρασαν τις τελευταίες δεκαετίες από αυτόν τον τόπο έχουν περισσότερες ή λιγότερες ευθύνες για όλα όσα βιώνουμε σήμερα. Εχουν ευθύνη για ένα κράτος, όπου η εξουσία δημιούργησε ρήγματα στα θεμέλια του κράτους δικαίου, όπου έγινε φύλλο και φτερό η πολυθρύλητη κοινωνική συνοχή και όπου υπήρξαν και υπάρχουν ουκ ολίγες περιπτώσεις, όπου προσβάλλονται βάναυσα τα δικαιώματα του πολίτη σε αυτή τη γωνιά της Ευρώπης, που όπως λένε οι άλλοι τουλάχιστον, ήταν κάποτε το λίκνο της Δημοκρατίας. Ένα κράτος όπου φτάσαμε να είμαστε πρωταγωνιστές στη διαφθορά των πολιτικών, των κάθε λογής Εφραίμ και των μεγαλοεργολάβων που βρίσκουν ένα ξεχαρβαλωμένο κράτος και αλωνίζουν για τα δικά τους οικονομικά παιχνίδια.
Για όλα αυτά, μήπως οι καθημερινές κινητοποιήσεις των μαθητών και των φοιτητών μας δίνουν λαβή να συζητήσουμε επιτέλους σοβαρά στη χώρα και να πάρουμε εξίσου σοβαρές αποφάσεις, χωρίς κάποιοι πονηροί, τοπικά και κεντρικά, να επιχειρούν με κινήσεις τακτικισμού να κερδίσουν πρόσκαιρα προσωπικά και κομματικά οφέλη;

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου