ΤΟΠΙΚΑ

Νέα πρόκληση ανάβει το «φυτίλι»

νέα-πρόκληση-ανάβει-το-φυτίλι-851206

Εντονο προβληματισμό προκαλεί ένα γεγονός που έρχεται να φορτίσει ακόμα περισσότερο την ατμόσφαιρα. Αγνωστος πυροβόλησε το βράδυ της Τετάρτης τον 16χρονο μαθητή Γ. Παπλωματά κοντά στο 1ο λύκειο Περιστερίου. Συμμαθητές του αναφέρουν ότι υπήρξε και δεύτερος πυροβολισμός. Ο μαθητής, που είναι γιος συνδικαλιστή του ΚΚΕ, υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση και είναι εκτός κινδύνου. Συμμαθητές του αναφέρουν ότι υπήρξε και δεύτερος πυροβολισμός λίγη ώρα αργότερα.
Αν και η αστυνομία έσπευσε να κάνει λόγο για βολίδα αεροβόλου όπλου, τα αποτελέσματα της προκαταρκτικής εξέτασης της βολίδας που ανακοινώθηκαν το απόγευμα από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής δικαιώνουν τον πατέρα του τραυματία, ο οποίος μίλησε εξ αρχής για βλήμα από πυροβόλο όπλο.
Πρόκειται, όπως ανακοινώθηκε για μολύβδινη βολίδα πυροδοτούμενου φυσιγγιού. Από τις μετρήσεις, τη μορφολογία και τα εν γένει χαρακτηριστικά της βολίδας πιθανολογείται ότι προέρχεται από φυσίγγια διαμετρήματος 38 ή από φυσίγγια του συγγενούς, όπως αναφέρεται, διαμετρήματος magnum, το λιγότερο πιθανό.
Επίσης, διαπιστώνεται ότι η βολίδα δεν φέρει χαρακτηριστικά πρόσκρουσης ή εξοστρακισμού της, αλλά «γραμμωτά ίχνη μορφής αποξέσεων τα οποία θα αξιολογηθούν». Ερευνάται επίσης το ενδεχόμενο να μην είναι εργοστασιακής κατασκευής.
Το περιστατικό σημειώθηκε περίπου στις 11:00 το βράδυ της Τετάρτης, σε πεζόδρομο κοντά στο 1ο Λύκειο Περιστερίου, στη συμβολή των οδών Δωδεκανήσου και Εθν. Αντιστάσεως, όπου 11 μαθητές συζητούσαν για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους, στο πλαίσιο των διαμαρτυριών μετά τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου.
Ξαφνικά μια σφαίρα σφηνώθηκε στο δεξί καρπό ενός εκ των μαθητών. Το παιδί μεταφέρθηκε άμεσα στο νοσοκομείο, εκτός κινδύνου, όπου υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση.
Πρόκειται για 16χρονο μαθητή β Λυκείου, μέλος του δεκαπενταμελούς του σχολείου και γιο συνδικαλιστή.
Οι συμμαθητές του 16χρονου αναφέρουν ότι επιστρέφοντας στο σημείο για να βρουν τον κάλυκα άκουσαν έναν ακόμη πυροβολισμό.
Ο πατέρας του μαθητή δήλωσε ότι οι ακτινογραφίες έδειξαν πως το βλήμα προήλθε από πυροβόλο όπλο. Πληροφορίες από το ιδιωτικό νοσηλευτήριο στο οποίο νοσηλεύεται ο 16χρονος επιβεβαιώνουν αυτήν την εκδοχή.
Για βλήμα από πυροβόλο όπλο έκανε λόγο και ο διοικητής Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) Π. Ευσταθίου. Ωστόσο, ο κ. Ευσταθίου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η βολίδα να προέρχεται από αεροβόλο όπλο, σημειώνοντας πως η υπόθεση ερευνάται από την αστυνομία.
Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. Παναγιώτης Στάθης δήλωσε ότι οι γιατροί διαβεβαιώνουν πως πρόκειται για βλήμα αεροβόλου και ότι το περιστατικό ερευνάται από την αστυνομία. Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι στο σημείο την ώρα του περιστατικού δεν υπήρχαν αστυνομικοί.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο μαθητής έδωσε κατάθεση στην αστυνομία στο νοσοκομείο, πριν μπει στο χειρουργείο.
Αντιδράσεις
Oι μαθητές του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας (ΣΑΣΑ), με ανακοίνωσή τους, κατήγγειλαν δολοφονική επίθεση κατά του συμμαθητή τους και τόνισαν ότι «η επίθεση αυτή στρέφεται ενάντια στο οργανωμένο μαθητικό κίνημα και στα εκλεγμένα όργανα του και θα λάβει οργανωμένη απάντηση από το μαθητικό και όλο το λαϊκό κίνημα».
Η ΟΛΜΕ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι «για τους εκπαιδευτικούς, η νέα αποτρόπαια πράξη εντάσσεται σε ένα γενικότερο κλίμα εκφοβισμού της νέας γενιάς» και επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση για τη «δυσφημιστική εκστρατεία ενάντια στους αγώνες των νέων».
Το υπουργείο Παιδείας παρακολουθεί την εξέλιξη του περιστατικού, δήλωσε ο υφυπουργός Παιδείας Ανδρέας Λυκουρέντζος, αναφέροντας ότι στο νοσοκομείο βρίσκεται ο γγ του υπουργείου Παιδείας. Ο υφυπουργός Παιδείας επισήμανε: «Μας προβληματίζουν τα γεγονότα αυτά» και εξέφρασε την εκτίμηση ότι το περιστατικό δεν είναι τυχαίο. Συνέστησε, δε, «ψυχραιμία για να περιοριστούν οι εντάσεις και οι ακραίες ενέργειες».
Ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος δήλωσε ότι η υπόθεση ερευνάται και θα διερευνηθεί σε βάθος. «Και αυτό το περιστατικό πρέπει να μας οδηγήσει να αναλογιστούμε πόσο εύθραυστο και πολύτιμο αγαθό είναι η κοινωνική ειρήνη, η κοινωνική γαλήνη. Οφείλουμε όλοι, τούτες τις κρίσιμες ώρες, να την υπερασπιστούμε και να αναλογιστούμε επίσης πού μπορούν να οδηγήσουν πράξεις ωμής βίας. Το ξαναλέω για μιαν ακόμη φορά: Πρέπει όλοι να υπερασπιστούμε την κοινωνική γαλήνη. Ανήκει σε όλους μας.»

Με τη σειρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος, έκανε λόγο για θλιβερό περιστατικό και εξέφρασε τη λύπη του για τον τραυματισμού του παιδιού. Ερωτηθείς αν ευθύνεται η κυβέρνηση για το κλίμα που καλλιεργεί κατά των καταλήψεων ο κ. Αντώναρος απάντησε χαρακτηριστικά: «Δεν υπάρχει καμία τέτοια ευθύνη της κυβέρνησης».

Από πλευράς ΠΑΣΟΚ, η Αννα Διαμαντοπούλου δήλωσε ότι το συμβάν αποτυπώνει τη σύγχυση και την ανασφάλεια που έχει φέρει στην χώρα το κενό πολιτικής και εξουσίας.
«Όλοι οι φορείς της κοινωνίας και της πολιτικής έχουμε ευθύνη με το λόγο και την πράξη μας, να ενδυναμώσουμε ένα δημιουργικό, ειρηνικό νεολαιίστικο κίνημα, που βγάζει τις κουκούλες και μας αφυπνίζει όλους» συνέχισε, για να καταδικάσει τη βία.

«Δολοφονική επίθεση, που στρέφεται κατά του οργανωμένου μαθητικού κινήματος και των εκλεγμένων οργάνων του» κατήγγειλε το ΚΚΕ.
Σε ανακοίνωσή του, με αφορμή τον τραυματισμό του γιου του συνδικαλιστή του ΠΑΜΕ και μέλους του διοικητικού συμβουλίου της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας (ΔΟΕ), Κώστα Παπλωματά, το ΚΚΕ επισημαίνει: «Πέφτουν έξω στους υπολογισμούς τους εκείνοι που πιστεύουν ότι τέτοιες ενέργειες θα κάμψουν το αγωνιστικό φρόνημα του λαού και της νεολαίας» και προαναγγέλλει «ένταση της πάλης για το πρόβλημα της Παιδείας και τη συσπείρωση κατά των κατασταλτικών μηχανισμών κάθε μορφής, κατά της αντιλαϊκής πολιτικής»
Το ΚΚΕ, επισημαίνοντας τις πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης, απαιτεί την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης. Το απόγευμα στις 18:00, το ΚΚΕ διοργανώνει συγκέντρωση στο Περιστέρι στον πεζόδρομο Εθνικής Αντιστάσεως και Καραθεοδωρή.
Το γεγονός καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ, επιρρίπτοντας ευθύνες στην κυβέρνηση και σημειώνοντας τη σύγχυση που έχει δημιουργηθεί σχετικά με τον τύπο της βολίδας.
Στην ανακοίνωση επισημαίνεται: «Είναι σαφές ότι η ευθύνη βρίσκεται στην πλευρά της κυβέρνησης και των εκφραστών των σε διατεταγμένη υπηρεσία αγανακτισμένων πολιτών, που όλες αυτές τις ημέρες χύνουν το μίσος τους εναντίον της νεολαίας. Η ευθύνη βρίσκεται σε αυτούς που επιχειρούν να συμψηφίσουν τη δολοφονία του Αλέξη με τις καταστροφές και καλούν σε επιβολή του νόμου και της τάξης. Αλλά η προσπάθεια τρομοκράτησης της νεολαίας και του λαού μας δεν θα περάσει.
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑΟΣ, Κυριάκος Βελόπουλος, καταδίκασε τον τραυματισμό του μαθητή, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Δεν ξέρουμε ποιο διεστραμμένο και εγκληματικό μυαλό προέβη σε αυτή την πράξη αλλά επισημαίνουμε ότι πολλά κέντρα και παράκεντρα του εσωτερικού αλλά και του εξωτερικού, θα ήθελαν εκ νέου πυροδότηση του ήδη τεταμένου κοινωνικού κλίματος».

»Συνιστούμε ψυχραιμία και κυρίως επαγρύπνηση και εγρήγορση από όλους τους Έλληνες, ώστε τα κέντρα αυτά να μην γίνουν αφορμή να οδηγηθούμε σε εμφυλιοπολεμικό κλίμα, κάτι που πολλοί επιδιώκουν. Κάνουμε έκκληση σε όλους να μην ρίξουν λάδι στη φωτιά και νερό στον μύλο αυτών που θέλουν συνέχιση των ταραχών».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου