ΤΟΠΙΚΑ

Το «κόμμα των επιχειρηματιών»

το-κόμμα-των-επιχειρηματιών-851206

Είναι καιρός τώρα που απογοητεύω φίλους, συνεργάτες ή και αναγνώστες που μου στέλνουν ηλεκτρονικά μηνύματα, με την απάντηση που τους δίνω όταν με ρωτούν για το πώς βλέπω τα «σενάρια» για δημιουργία κόμματος επιχειρηματιών, όταν οι απαντήσεις μου είναι κοφτές και κυμαίνονται ανάμεσα στο «μπούρδες» και το «ξεχάστε το».
Στον τόπο μας, επειδή υπάρχει παλιά παράδοση οι εξελίξεις να μαγειρεύονται ερήμην του λαού, άλλοτε από «προστάτιδες δυνάμεις», άλλοτε από παλατιανές καμαρίλες και άλλοτε από τον «συμμαχικό παράγοντα», είμαστε ευεπίφοροι στην διακίνηση σπερμολογιών, την αναπαραγωγή και διαρκή διόγκωση φημών, την παραγωγή σεναρίων. Ιδίως μεταξύ εκείνων οι οποίοι πολιτικολογούν καθ’ έξη ή κατ’ επάγγελμα. Πολλοί από τους οποίους ηδονίζονται να μετέχουν σε «αναλύσεις» και διακίνηση παραπολιτικών «εμπιστευτικών πληροφοριών».
Για να γίνει ένα κόμμα, και να έχει προοπτική να ζήσει, πρέπει πράγματι να το έχει ανάγκη η κοινωνία. Να καλύψει ένα πραγματικό κενό.
Υπάρχει αυτή την ώρα ανάγκη και κενό για κόμμα επιχειρηματιών;
Δεν υπάρχουν κόμματα και πολιτικοί που εκφράζουν τα συμφέροντα του επιχειρηματικού κόσμου;
Η καλύτερη απάντηση περιέχεται στις προχθεσινές δηλώσεις του προέδρου του ΣΕΒ, Δημήτρη Δασκαλόπουλου. Από τις οποίες προκύπτει εναργέστατα τι ακριβώς προσδοκούν οι επιχειρηματίες ως καλύτερη δυνατή εξέλιξη. Όχι ένα κόμμα επιχειρηματιών αλλά… δύο. Και μάλιστα, κατά το γνωστό διαφημιστικό σύνθημα, δύο σε ένα.
Απλά πράγματα. Θεωρούν ότι κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα που, πέρα από τις διαφορές τους, υπηρετούν το ίδιο πολιτικό και οικονομικό σύστημα, την αστική δημοκρατία με την ελευθερία του επιχειρείν, δεν μπορεί από μόνο του να λύσει τους γόρδιους δεσμούς της ελληνικής πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής πραγματικότητας, που κάθε ένα από τα δύο έχει δημιουργήσει κατά την άσκηση της αυτοδύναμης εξουσίας τους. Και αποβλέπουν στην προοπτική ενός «μεγάλου συνασπισμού», κατά το πρότυπο της Γερμανίας -και όχι μόνο.
Αυτή είναι η πραγματική επιδίωξή τους. Και ίσως να είχαν δίκιο, αν υπήρχε στον τόπο μας πνεύμα συνεργασίας και παράδοση συνεταιρίζεσθαι, ιδίως στην πολιτική. Αλλα δυστυχώς δεν υπάρχει. Οπότε το τέλμα θα διαιωνίζεται και οι «τολμηρές μεταρρυθμίσεις» θα ξεφουσκώνουν, όσο οι κυβερνήσεις, αν και αυτοδύναμες, κρέμονται πότε σε μια κλωστή ενός δυσαρεστημένου βουλευτή, πότε στην ανοχή των κομματικών εργατοπατέρων τους και πότε, από την ανοχή και τις μεταπτώσεις των «νταβατζήδων».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου