ΤΟΠΙΚΑ

Ελπίδα για το αύριο

ελπίδα-για-το-αύριο-851206

Πολλά γράφτηκαν, ακόμα περισσότερα ειπώθηκαν για το Πρόγραμμα που ανακοίνωσε το ΠΑΣΟΚ για το επόμενο προγραμματικό διάστημα. Κοινός τόπος είναι ότι το Πρόγραμμα περιλαμβάνει τομές που κάνουν αίσθηση, αλλά και ότι δημιουργεί ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο για όλους τους Ελληνες. Το Πρόγραμμα στοχεύει στην αποκατάσταση της κοινωνικής ισορροπίας, στρέφοντας την προσοχή του σε αυτούς που είναι περισσότερο αδύναμοι σήμερα. Εργάσθηκα για την προετοιμασία του προγράμματος και πιστεύω πραγματικά ότι έχει τη δυναμική να κάνει την κοινωνία δίκαιη καθώς:

1. Εγγυάται Ελάχιστο Επίπεδο Αξιοπρεπούς Διαβίωσης για κάθε πολίτη που ζει μόνιμα στην Ελλάδα. Με ορίζοντα τετραετίας, αυτό περιλαμβάνει την ένταξη όλων όσων στερούνται δικαιωμάτων συνταξιοδότησης, μετά το 65ο έτος ηλικίας ασφάλισης και έχουν ετήσια εισοδήματα κάτω από 7.000 €., την παροχή μηνιαίου επιδόματος που κυμαίνεται από 550 ευρώ για τον μεμονωμένο έως 950 ευρώ για το ζευγάρι.

2. Δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μία ανάπτυξη με ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, με εμπιστοσύνη στη βιομηχανία και στην ιδιωτική πρωτοβουλία.

3. Αναδιατάσσει με δικαιότερο τρόπο το φορολογικό σύστημα, μεταφέροντας βάρη και υποχρεώσεις από τα χαμηλά και μεσαία στρώματα στα υψηλότερα. Με τη φορολόγηση των διανεμόμενων κερδών των επιχειρήσεων, με τη φορολόγηση των υπεράκτιων εταιριών, τη φορολόγηση των βραχυχρόνιων χρηματιστηριακών συναλλαγών (όπως γίνεται σε όλο τον κόσμο), κ.α.

4. Αναδιατάσσει το κράτος, ώστε περισσότερες αρμοδιότητες (στην εκπαίδευση, την υγεία, κ.α.) και πόροι να μεταφερθούν στους Δήμους, πιο κοντά δηλαδή στις τοπικές κοινωνίες.
5. Επενδύει στους νέους καθώς βελτιώνει τις προοπτικές απασχόλησης τους, επενδύει σε μία καλύτερη παιδεία, ενισχύει τις νέες τεχνολογίες και επιβραβεύει τη νεανική επιχειρηματικότητα. Ειδικότερα για τους νέους έως την ηλικία των 24 ετών και τους απόφοιτους ΑΕΙ και ΤΕΙ έως την ηλικία των 28 ετών προβλέπει ειδικό τετραετές πρόγραμμα ένταξης, για πλήρη και 12μηνη απασχόληση, σ όλες τις ιδιωτικές επιχειρήσεις.
6. Προστατεύει την οικογένεια, αναγνωρίζοντας ότι αποτελεί το βασικό συνδετικό ιστό σε μία κοινωνία που χάνει τη συνοχή της. Μεριμνά για τα παιδιά, με μέτρα όπως την ενίσχυση των οικογενειών με 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται ανάλογα με τα εισοδηματικά κριτήρια των γονιών του, την υποστήριξη κάθε παιδιού με την κατάθεση 1.000 ευρώ σε προθεσμιακό επενδυτικό λογαριασμό που θα μπορεί να ενισχύεται και από άλλους φορείς (τον οικείο Δήμο, τους γονείς, επιχειρήσεις, κ.α.) και το διπλασιασμό του αριθμού των βρεφονηπιακών σταθμών.

7. Προσφέρει σιγουριά σε όσους αγρότες αποχωρούν από την ενεργό παραγωγή με σύνταξη 950 ευρώ στο ζευγάρι των αγροτών και 550 για τον μεμονωμένο αγρότη.

8. Δημιουργεί στις πόλεις νέες Μονάδες Οικογενειακής Ιατρικής του Εθνικού Συστήματος Υγείας, με τη συμμετοχή παθολόγων, γενικών γιατρών και παιδιάτρων, που θα καλύπτουν το σύνολο των ασφαλισμένων (ανεξάρτητα από το Ταμείο στο οποίο ανήκουν). Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται δωρεάν ιατρική φροντίδα 24 ώρες την ημέρα, 365 μέρες το χρόνο κι έτσι περιορίζεται ο φόρτος στα νοσοκομεία που εφημερεύουν.
9. Διασφαλίζει την υποχρεωτική εκπαίδευση των παιδιών με αναπηρία, επεκτείνει το θεσμό του ολοήμερου σχολείου και στα Ειδικά Σχολεία, δεσμεύεται για βελτίωση της προσβασιμότητας παντού και εντάσσει και τα άτομα με αναπηρίες στο σύστημα του Ελάχιστου Εγγυημένου Επιπέδου Διαβίωσης, ουσιαστικά στο νέο πλαίσιο των κατώτερων συντάξεων.
10. Επενδύει στην προστασία του περιβάλλοντος, στη χωροταξική αναδιοργάνωση της χώρας, στην προστασία των δασών, στην προστασία του κλίματος, στην απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και στην προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
11. Αναδεικνύει την κεντρική σημασία του πολιτισμού και προωθεί τα περιφερειακά δίκτυα τεχνών με έμφαση σε δράσεις που προβάλλουν την τοπική ιστορία και την ιστορία του τοπίου. Παράλληλα ενισχύει το μαζικό και σωματειακό αθλητισμό, πριμοδοτεί δράσεις που ενσωματώνουν τον αθλητισμό στη σχολική εκπαίδευση και υιοθετεί – για 1η φορά – την Κάρτα αθλητισμού, δηλαδή τη δυνατότητα συγκεκριμένων ομάδων του πληθυσμού να συμμετέχουν σε αθλητικά προγράμματα ή να παρακολουθούν αθλητικά γεγονότα χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.
Κλείνω με την κοστολόγηση του προγράμματος για την οποία τόσος λόγος έγινε. Στο ΙΣΤΑΜΕ κοστολογήσαμε το πρόγραμμα για κάθε σχεδόν μέτρο του. Γνωρίζουμε ότι οι πόροι που πρέπει να επενδυθούν ώστε να εφαρμοσθεί το Πρόγραμμα δεν ανατρέπουν τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας αλλά και ούτε οδηγούν σε νέα φορολογία για τα χαμηλά και μεσαία στρώματα, όπως ατυχώς υποστηρίζει ο Υπουργός Οικονομίας. Είμαστε βέβαιοι τέλος ότι για τους πόρους που απαιτούνται σε ορίζοντα τετραετίας υπάρχουν και τα αντίστοιχα έσοδα. Ώστε η ελπίδα για το αύριο να παραμείνει ζωντανή.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου