ΤΟΠΙΚΑ

Σχέδιο δράσης για την ατμοσφαιρική ρύπανση στο Βόλο

σχέδιο-δράσης-για-την-ατμοσφαιρική-ρ-851206

Με πλάνα μέτρων και ενεργειών για τον περιορισμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, βασιζόμενοι στα συμπεράσματα της μελέτης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, προσήλθαν στη χθεσινή συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής Φορέων η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και οι δήμοι του πολεοδομικού συγκροτήματος.
Στη συνεδρίαση της Συντονιστικής, στην οποία συμμετείχε ο πρόεδρος του Τ.Ε.Ε. Μαγνησίας Σωκρ. Αναγνώστου, ο νομάρχης Απ. Παπατόλιας παρουσίασε τις ενέργειες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης μετά την ολοκλήρωση της μελέτης του ΑΠΘ σχετικά με τη θέσπιση του ορίου επιφυλακής από τον Γ.Γ. της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στη λήψη έκτακτων μέτρων όποτε κρίνεται αναγκαίο, στην τήρηση ωραρίου φορτοεκφόρτωσης στο κέντρο της πόλης, καθώς και στη συγκρότηση του πανελλαδικού δικτύου των νομών, οι οποίες πλήττονται από την αέρια ρύπανση.
Προτάσεις, ενέργειες και πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει ή σχεδιάζουν να αναλάβουν για τον περιορισμό του φαινομένου οι δύο δήμοι, παρουσιάστηκαν από τον αντιδήμαρχο Βόλου Γιάν. Στάμο και τη δημοτική σύμβουλο Ν. Ιωνίας Χρυσούλα Βαΐου.
Ο κ. Στάμος ενημέρωσε τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής για τρεις μελέτες: η πρώτη αφορά στον διπλασιασμό του πρασίνου για το δήμο Βόλου, η δεύτερη στη δημιουργία εναλλακτικού σχεδίου μετακίνησης με την κατασκευή ποδηλατοδρόμων, για την οποία υπάρχει εξασφαλισμένη πίστωση 1,2 εκατ. ευρώ και η τρίτη σχετικά με το σύνολο των κυκλοφοριακών παρεμβάσεων στο εμπορικό κέντρο, είτε με τη δημιουργία τοπικών πολεοδομικών κέντρων είτε με τη δημιουργία ενός δικτύου πεζοδρόμων και δρόμων ήπιας κυκλοφορίας στο εμπορικό κέντρο είτε με τη δημιουργία των περιφερειακών πάρκινκ.
Στην ίδια κατεύθυνση, όπως ενημέρωσε ο νομάρχης, κινήθηκε και ο δήμος Ν. Ιωνίας παρουσιάζοντας μια σειρά από στοιχεία που αφορούν στο πράσινο, τη μείωση του συντελεστή δόμησης, την πρόσθετη μελέτη του δικτύου των ποδηλατοδρόμων και την εξεύρεση χώρων στο κέντρο για την κυκλοφοριακή ανακούφιση της περιοχής.
Στο μεταξύ ο νομάρχης Μαγνησίας με επιστολή του προς νομάρχες και δημάρχους περιοχών που πλήττονται από την ατμοσφαιρική ρύπανση καταθέτει την πρόταση για ίδρυση δικτύου νομών και τους καλεί σε συνάντηση, στη Νομαρχία Μαγνησίας, σε χρόνο που θα συμφωνηθεί, προκειμένου να συντονίσουν τις ενέργειές τους και να αποφασίσουν έναν κοινό τρόπο δράσης, ώστε να γίνουν πιο αποτελεσματικοί στην αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού προβλήματος.

Συνήγορος του Πολίτη
Αναφορά στις 6/10/2008 έστειλε η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας στο Συνήγορο του Πολίτη, διατυπώνοντας συγκεκριμένες αιτιάσεις και αμφιβολίες αναφορικά με την τήρηση των νέων περιβαλλοντικών όρων του εργοστασίου «Όλυμπος» της ΑΓΕΤ Ηρακλής, καθώς και την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων για τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων που αφορούν συγκεκριμένους όρους.
Σύμφωνα με την απάντηση την οποία διένειμε χθες ο εκπρόσωπος της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας, Κ. Βολιώτης, ο Συνήγορος του Πολίτη καλεί το Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ να διενεργήσει αυτοψία στους χώρους του εργοστασίου για να ελεγχθεί η τήρηση των νέων περιβαλλοντικών όρων.
Παράλληλα καλείται ο νομάρχης Μαγνησίας να προβεί στη συγκρότηση ΚΕΠΠΕ, προκειμένου να διαπιστώσει τη συμμόρφωση με τους νέους όρους, αλλά και τις υποδείξεις που απηύθυναν στις προηγούμενες εκθέσεις τους τα αντίστοιχα ΚΕΠΠΕ και ερωτάται, εάν σκοπεύει να λάβει επιπρόσθετα μέτρα ενόψει και της διοργάνωσης των Μεσογειακών Αγώνων του 2013.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου