ΤΟΠΙΚΑ

15 προτάσεις για αντιμετώπιση της κρίσης

15-προτάσεις-για-αντιμετώπιση-της-κρίσ-851206

Καμπάνια ενημέρωσης για πρωτοβουλίες και δράσεις, οι οποίες μπορούν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις άμβλυνσης των συνεπειών της οικονομικής κρίσης σε τοπικό επίπεδο, ξεκίνησε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μαγνησίας.

«Μαζί στην κρίση δίνουμε τη λύση» είναι το κεντρικό σύνθημα της καμπάνιας. Εκτός από αφίσες και ραδιοφωνικό-τηλεοπτικό σποτ, ενημερωτικά φυλλάδια θα διανεμηθούν μέσω των τοπικών εφημερίδων το ερχόμενο Σάββατο, ενώ άλλα διανέμονται ήδη στην αγορά του Βόλου.
Το φυλλάδιο παρουσιάζει τις 15 προτάσεις για την οικονομική στήριξη της Μαγνησίας, στις οποίες έχει καταλήξει η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ).
Η αντινομάρχης Εύη Αδαμάκη ανέφερε ότι πρόκειται για προτάσεις που αφορούν στην προστασία των καταναλωτών, των επιχειρήσεων και όσων πολιτών πλήττονται από την οικονομική κρίση και μίλησε για συντονισμένη δράση των τοπικών παραγωγικών δυνάμεων και για καινοτόμες πρωτοβουλίες, που μπορούν να δημιουργήσουν μια ασπίδα προστασίας, αμβλύνοντας τις συνέπειες της κρίσης.

15 προτάσεις
Οι προτάσεις της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης για την οικονομική στήριξη της Μαγνησίας είναι οι εξής:
1. Τόνωση της τοπικής αγοράς. Η τόνωση των καταστημάτων μπορεί να επιτευχθεί με εμπορικές προσφορές και προωθητικές ενέργειες που θα δίνουν κίνητρα στους καταναλωτές.
2. Πρόγραμμα προσφορών για φοιτητές. Θα επιτρέψει την αγορά των ειδών πρώτης εγκατάστασης και θα τονώσει την καταναλωτική κίνηση των τοπικών καταστημάτων.
3. Προβολή της τοπικής αγοράς και των τοπικών προϊόντων. Προνομιακή διάθεση των τοπικών προϊόντων από τα πολυκαταστήματα, διαφήμιση των ευκαιριών της τοπικής αγοράς.
4. Διασφάλιση δημόσιας χρηματοδότησης για άμεση έναρξη των έργων που σχετίζονται με τους Μεσογειακούς Αγώνες του 2013.
5. Δημιουργία Γραφείου Νομικής Υποστήριξης. Θα παρέχει δωρεάν υπηρεσίες νομικής στήριξης σε δανειολήπτες, υπερχρεωμένες μικρές επιχειρήσεις, καθώς και σε ανέργους.
6.Ταμείο παρέμβασης για πλειστηριασμούς. Θα μπορεί να αντιμετωπίζει περιπτώσεις πλειστηριασμού ακινήτων για μικρά ποσά (μικρότερα από 5.000 ευρώ).
7. Συντονισμός σύναψης κοινοπρακτικών δανείων και ενίσχυση της εγγυοδοτικής ικανότητας του ΤΕΜΠΜΕ. Θα συμμετέχουν οι Τράπεζες που δραστηριοποιούνται σε τοπικό επίπεδο και το Επιμελητήριο με στόχο τη χρηματο-πιστωτική διευκόλυνση των επιχειρήσεων.
8. Ειδικός τραπεζικός λογαριασμός άντλησης κεφαλαίων για τις επιχειρήσεις. Από τις τοπικές Τράπεζες με παράλληλη ενεχυρίαση των απαιτήσεών τους προς Δήμους και Κοινότητες.
9. Απαλλαγή από φόρους των αναπτυξιακών επενδύσεων. Προϋποθέτει κυβερνητική παρέμβαση και αφορά στις επενδύσεις που θα υλοποιηθούν μέσα στο επόμενο έτος (2009).
10. Συμμετοχή επιχειρήσεων στο πρόγραμμα ενίσχυσης των τραπεζών. Η συμμετοχή των επιχειρήσεων των κλάδων που πλήττονται (τσιμέντο, μέταλλο κ.α.), είναι αναγκαία για τη διατήρηση των θέσεων απασχόλησης.
11. Επιχειρηματική στήριξη μέσω του «Κέντρου Υποδοχής Επενδυτών» (Κ.Υ.Ε.). Επιτάχυνση όλων των διαδικασιών ίδρυσης και εγκατάστασης νέων επιχειρήσεων.
12. Εντατικοποίηση ενεργειών της τουριστικής προβολής της Μαγνησίας. Κατάρτιση ειδικού προγράμματος τουριστικής προβολής για την προσέλκυση σχολικών εκδρομών και δικαιούχων της Εργατικής Εστίας, καθώς και για τη διευκόλυνση των οργανωμένων επισκέψεων στην περιοχή μας.
13. Πάγωμα των δημοτικών τελών και μείωση του κόστους των παιδικών σταθμών από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Για στήριξη των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων και των πολιτών με εισοδήματα κάτω του ορίου της φτώχειας.
14. Συμφωνίες για τη στήριξη της τοπικής αγοράς από τους ΟΤΑ και δημιουργία δικτύου προώθησης τοπικών προϊόντων. Ίδρυση Γραφείου Καταναλωτή στη Νομαρχία. Παρεμβάσεις για ενοποίηση αγροτικών συνεταιρισμών. Για την προώθηση των τοπικών προϊόντων, την αποτελεσματική προστασία του καταναλωτή και την ενίσχυση της παρέμβασης του συνεταιριστικού αγροτικού κινήματος.
15. Παρεμβάσεις κατά των απολύσεων. Συντονιστική προληπτική δράση σε συνεργασία με συλλογικούς Φορείς της περιοχής (Εργατικό Κέντρο, Σύνδεσμο Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδος (ΣΒΘΚΕ), Επιμελητήριο Μαγνησίας, Εμπορικό Σύλλογο κλπ.)

Γραφείο Καταναλωτή
Η αντινομάρχης Εύη Αδαμάκη και ο διευθυντής Εμπορίου Χρ. Ηλιόπουλος ανακοίνωσαν χθες τη λειτουργία του Γραφείου Καταναλωτή στο πλαίσιο της Διεύθυνσης Εμπορίου της ΝΑΜ.
Το Γραφείο Καταναλωτή στεγάζεται στα γραφεία της Διεύθυνσης Εμπορίου, Α. Γαζή 164-Γαμβέτα και δέχεται καθημερινά καταγγελίες και παράπονα πολιτών στον πενταψήφιο τηλεφωνικό αριθμό 15186.
Οι αναφορές των καταναλωτών θα διαβιβάζονται στις αρμόδιες υπηρεσίες ελέγχου ή στους νομικούς συμβούλους και ο καταναλωτής θα ενημερώνεται για την εξέλιξη της υπόθεσής του.
Τα αποτελέσματα των ελέγχων καθώς και τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται θα δημοσιοποιούνται, ιδίως όταν πρόκειται για θέματα προστασίας της δημόσιας υγείας.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου