ΤΟΠΙΚΑ

Διαξιφισμοί για τον απολογισμό της δημοτικής αρχής

διαξιφισμοί-για-τον-απολογισμό-της-δ-851206

«H σημερινή Δημοτική Αρχή απέδειξε ότι δεν καθοδηγείται από την αρχή του πολιτικού κόστους. Θεωρεί ότι ο διάλογος και η προσπάθεια συνεννόησης και συναίνεσης είναι προαπαιτούμενα της δράσης της, όχι όμως και πρόσχημα για αναίρεση της υποχρέωσης όλων στο σεβασμό της νομιμότητας. Επιμένει και πιστεύει στις συνθέσεις, αλλά τολμά και τις ρήξεις, όταν και όπου χρειάζεται να αντιπαρατεθεί σε θέματα πολιτικής αρχών. Η ύπαρξή της δεν εξαντλείται στον ορίζοντα μίας τετραετίας, ούτε οφείλει τη νίκη της σε μία εκλογική συγκυρία. Η Δημοκρατία Συνεργασία έρχεται από πολύ μακριά και βαδίζει πολύ μακριά, με όρους ενότητας και προοπτικής, μεταφέροντας την αυτοδιοικητική παράδοση και τις βασικές αρχές της που συγκεντρώνουν την αποδοχή της λαϊκής πλειοψηφίας».
Με τα παραπάνω λόγια σηματοδότησε ο Δήμαρχος Βόλου Αλέκος Βούλγαρης το χθεσινό του απολογισμό πεπραγμένων της σημερινής Δημοτικής Αρχής για το έτος 2007. Ο Δήμαρχος Βόλου αναφέρθηκε στα προβλήματα που κληρονόμησε από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, αλλά και στους σχεδιασμούς που έκανε σε κάθε επί μέρους τομέα δράσης που είναι εναρμονισμένος και με το προεκλογικό της πρόγραμμα .
Την πολυσέλιδη εισήγηση του Δημάρχου την αντέκρουσαν όλες οι μειοψηφίες, που μίλησαν για μηδαμινό έργο τόσο στον τομέα του σχεδιασμού, όσο και στον τομέα της διεκδίκησης. Ακόμη μίλησαν για τον απολογισμό ο μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος ο βουλευτής Κ. Καρτάλης και ο εκπρόσωπος του νομάρχη και πρόεδρος του νομαρχιακού Συμβουλίου κ. Γ. Μπάιμπας.

Ο Δήμαρχος
Βόλου
Ξεκινώντας την εισήγησή του ο κ. Βούλγαρης σημείωσε ότι η νέα Δημοτική Αρχή με την ανάληψη των καθηκόντων της έπρεπε να διαχειριστεί υποθέσεις που είχε ξεκινήσει η προηγούμενη με τις δικές της ιεραρχήσεις, προτεραιότητες και αντιλήψεις.
Έπρεπε πρόσθεσε, να κινηθούμε σε ένα συγκεκριμένο, αρκετά περιορισμένο οικονομικό περιβάλλον, που διαμόρφωναν κυρίως οι συσσωρευμένες υποχρεώσεις των προηγούμενων ετών. Υποχρεώσεις που έφταναν στο ύψος των 5,5 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς και οι συσσωρευμένες οφειλές προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία των εργαζομένων. Ασάφειες, πρόσθεσε, που υπήρχαν ακόμη και για τη νομιμότητα των συμβάσεων εργασίας εργαζομένων με προγράμματα του ΟΑΕΔ, που εργάζονταν μέσω ΔΗΤΕΒ και ΔΕΜΕΚΑΒ σε διάφορες υπηρεσίες του Δήμου και οι οποίες δεν ήταν δυνατόν να παραταθούν νόμιμα.
Όλα τα παραπάνω, υπογράμμισε, συνέβαιναν σε μία δυσμενή συγκυρία, όπου κυρίως τα χρηματοδοτικά προγράμματα από το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ ήταν ήδη «κλειδωμένα», γεγονός που δεν επέτρεπε στη νέα δημοτική αρχή να διαθέτει δυνατότητα επιλογής, διεκδίκησης και εξασφάλισης νέων έργων και δράσεων. Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής, συνέχισε ο Δήμαρχος, ήταν ότι ένα μεγάλο μέρος του χρόνου και των προσπαθειών μας υποχρεωτικά αναλώθηκε στην προσπάθεια για αντιμετώπιση των προβλημάτων και των συνεπειών μίας πολιτικής και μία τακτικής που άλλοι χάραξαν και εφάρμοσαν.
Ο κ. Βούλγαρης είπε ότι δεν ακολούθησε το δρόμο του ρεβανσισμού και των διώξεων, ενώ νοικοκυρεύτηκαν τα οικονομικά του Δήμου, αφού μειώθηκε το έλλειμμα του Δήμου σε σχέση με το 2006 κατά 70%, αυξάνοντας τις απαιτήσεις του Δήμου έναντι των τρίτων κατά 5,5%, μειώνοντας τις οφειλές στους προμηθευτές κατά 40% και με μία σφικτή διαχείριση δεν συσσωρεύσαμε νέα χρέη στο Δήμο.

Οι Μεσογειακοί
Ο Δήμαρχος Βόλου αναφέρθηκε στην ανάληψη διοργάνωσης των Μεσογειακών Αγώνων του 2013, στην έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου με θέμα τη δημιουργία ενιαίου Δήμου του πολεοδομικού Συγκροτήματος -πρωτεύουσας πόλης του νομού. Μία πόλης ισχυρής και αποτελεσματικής στο ρόλο της για την ανάπτυξη του «δίπολου» Βόλου – Λάρισας ως τρίτου αναπτυξιακού πόλου της Ελλάδος. Ειδικότερα στον τομέα του πολιτισμού έκανε λόγο για την ανάκτηση του συγκροτήματος των αποθηκών του τελωνείου, επανάληψη της λειτουργίας και αξιοποίηση του κοινωνικού του κινηματογράφου «Αχίλλειο» ως ενός ακόμη πολιτιστικού χώρου του Δήμου, υποστήριξη στη διατήρηση και ανάδειξη του τελευταίου θερινού κινηματογράφου της πόλης «Εξωραϊστική», σχεδιασμό και αναζήτηση λύσης για να δημιουργηθεί το νέο Στέκι Παιδιού στην ίδια περιοχή, σχεδιασμό της ανακαίνισης του Δημοτικού θεάτρου Βόλου, επαναλειτουργία και ανανέωση της μορφής και περιοριζόμενου του Διεθνούς Φεστιβάλ Βόλου.
Στον τομέα του Αθλητισμού αναφέρθηκε στο Φορέα Διαχείρισης του Πανθεσσαλικού Σταδίου και στη φάση συγκρότησης του Φορέα Διαχείρισης με τη συμμετοχή και άλλων εταίρων από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Αθλητικό Κέντρο της ΕΠΟ στην περιοχή της Νεάπολης, έργα ανακαίνισης και επέκτασης των εγκαταστάσεων του ΕΑΚ.
Για τον τουρισμό είπε ότι η αντίληψη της Δημοτικής Αρχής είναι καθιερωθεί ο Βόλος ως πόλη προορισμού με κυρίαρχο θέμα την Αργώ, ενώ στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής ανέφερε τη μείωση των δημοτικών τελών κατά ποσοστό 50% στους απόρους, ΑΜΕΑ και πολύτεκνους.

Ο κ. Μήτρου
Ο κ. Μήτρου κατηγόρησε το Δήμαρχο ότι προσπάθησε να αποκρύψει πως το έτος 2007, που ήταν, όπως είπε, έτος απαξίας και αδυναμίας της παραγωγής έργου. Είναι κάτι, είπε, που έχει καταγραφεί στην τοπική κοινωνία. Οι περισσότερες αναφορές του Δημάρχου, είπε ο κ. Μήτρου, αφορούν σε πεπραγμένα της δικής του Δημαρχιακής θητείας. Εμείς επί των ημερών μας είπε ο πρώην Δήμαρχος δουλεύαμε σιωπώντας. Το 2007 δεν έγινε, όπως τόνισε, κανένα έργο. Δεν ήλθε ούτε μία μελέτη στο Δημοτικό Συμβούλιο. Παραλάβατε, είπε, έργα από το Γ΄ ΚΠΣ που τα πήραμε με πολύ κόπο και σήμερα βρίσκονται στην απόρριψη. Καταλήγοντας ο κ. Μήτρου, είπε ότι σας παραδώσαμε οράματα και, δυστυχώς, δεν τα υλοποιήσατε.

Ο κ. Παππάς
Ο επικεφαλής της πρώτης ελάσσονος μειοψηφίας κ. Παππάς είπε ότι έπρεπε να γίνει απολογισμός για το τι δεν κάναμε. Άλλα λέγατε στο προεκλογικό σας πρόγραμμα, άλλα κάνατε. Η σημερινή Δημοτική Αρχή, είπε, εκφράζεται με σοσιαλδημοκρατική νοοτροπία και στην πράξη εφαρμόζει μία νεοφιλελεύθερη πολιτική με θρησκευτική ευλάβεια στα ΣΔΙΤ, δεν διεκδίκησε τη διατήρηση των θέσεων εργασίας των συμβασιούχων στις Δημοτικές Επιχειρήσεις, δεκάδες είναι οι εργαζόμενοι που εργάζονται με ευέλικτες μορφές εργασίας, ενώ για το θέμα των πλημμυρών, που ήταν ένας από τους λόγους που κέρδισε τις εκλογές η σημερινή Δημοτική Αρχή, είπε ότι ελάχιστα πράγματα έγιναν προς την κατεύθυνση της αντιπλημμυρικής προστασίας. Ήταν έργο για κλάματα και όχι για χειροκρότημα.

Ο κ. Πατσιαντάς
Ο κ. Πατσιαντάς είπε ότι το 95% της εισήγησης είναι από το περυσινό έντυπο της Δημοτικής Αρχής και σημείωσε ότι αυτός υστερεί στον διεκδικητικό τομέα και δεν αντιμετώπισε με τη δέουσα σοβαρότητα ζητήματα όπως αυτό της αέριας ρύπανσης, που ξεπερνά κάθε επιτρεπτό όριο, προέτρεψε δε τη Δημοτική Αρχή να ρίξει το ενδιαφέρον της στις συνοικίες, που είναι πίσω αυλή της πόλης.

Ο Κ. Καρτάλης
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κ. Καρτάλης είπε ότι υποστηρίζει την ισχυρή Τοπική Αυτοδιοίκηση με συγκέντρωση περισσότερων αρμοδιοτήτων με μεταβίβαση των αντίστοιχων πόρων. Σημείωσε ότι άμεσες προτεραιότητες για το Δήμο θα πρέπει να είναι η βελτίωση του κράτους πρόνοιας, η βελτίωση της κοινωνικής συνοχής, η βελτίωση της θέσης για τα Άτομα με Αναπηρίες, η υποβοήθηση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας στην πόλη που είναι η ραχοκοκκαλιά της τοπικής οικονομίας, η δημιουργία συνθηκών για το Ανοικτό Σχολείο που συναντάται με τη Δια Βίου Μάθηση και με τη συστοίχιση του πανεπιστημίου με το Δήμο και, τέλος, προτεραιότητα για τη Νέα Γενιά με Στέκια για τους νέους, περισσότερους χώρους άθλησης και προγράμματα κατάρτισης. Δεν είμαι ευτυχής από την πορεία του έργου. Υπάρχει πρόβλημα και πρέπει να ξεπεραστούν ολιγωρίες και ανεπάρκειες.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου