ΤΟΠΙΚΑ

ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤτΕ: Βαθιές τομές στο δημόσιο τομέα

διοικητησ-ττε-βαθιές-τομές-στο-δημόσι-851206

Εκτεταμένες και ρηξικέλευθες διαρθρωτικές αλλαγές στη δομή του ευρύτερου δημόσιου τομέα, προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών και των αγορών στην ελληνική οικονομία, συνέστησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος.
«Όσο χωλαίνει η διαρθρωτική συνιστώσα των δημοσιονομικών μας δύσκολα θα αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη των επενδυτών και των αγορών στις προοπτικές της οικονομίας μας» δήλωσε ο κ. Προβόπουλος μιλώντας σε εκδήλωση του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).
Όπως τόνισε ο διοικητής της ΤτΕ, χωρίς εκτεταμένες και ρηξικέλευθες αλλαγές στη δομή του ευρύτερου δημόσιου τομέα δεν μπορούν να τιθασευτούν τα ελλείμματα και τα χρέη που σήμερα αποτελούν βασική πηγή προβλημάτων.
Αναφερόμενος στην μεγάλη αύξηση που παρατηρείται τον τελευταίο καιρό στο περιθώριο των ελληνικών ομολόγων, ο κ. Προβόπουλος πρότεινε ένα νέο μείγμα οικονομικής πολιτικής, το οποίο θα συμβάλλει στη βιώσιμη και σταθερή ανάπτυξη και θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και των αγορών στο μέλλον της ελληνικής οικονομίας.
Όπως εξήγησε ο ίδιος, η ενίσχυση της εμπιστοσύνης έχει πρωτεύουσα σημασία προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα στη χώρα και να βελτιωθούν οι όροι δανεισμού του Δημοσίου, των τραπεζών, των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.
Διαρθρωτικές αδυναμίες
Αναφερόμενος στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας ο κ. Προβόπουλος εκτίμησε ότι «το 2009 θα υπάρξει περαιτέρω επιβράδυνση από τις αρχικές προβλέψεις, αλλά δεν θα εισέλθει σε ύφεση». Σε αυτό βοηθούν -και τούτο, όπως είπε, αποτελεί παραδοξολογία- κάποιες χρόνιες διαρθρωτικές αδυναμίες της.
Ενδεικτικά ανέφερε ότι η δυσκαμψία που χαρακτηρίζει την αγορά εργασίας συμβάλλει βραχυπρόθεσμα στην συγκράτηση της ανεργίας παρά την επιδείνωση του οικονομικού περιβάλλοντος. Όμως, όπως είπε, μεσοπρόθεσμα «ο παράγων αυτός αποθαρρύνει τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης και αποβαίνει σε βάρος εκείνων που αναζητούν εργασία».
Παράλληλα, «τα στοιχεία δυσκαμψίας στο σύστημα καθορισμού των αμοιβών στην παρούσα φάση συμβάλλει στην τόνωση των εισοδημάτων και της ζήτησης. Το σύστημα όμως αυτό μεσοπρόθεσμα έχει δυσμενείς επιπτώσεις στον πληθωρισμό και την ανταγωνιστικότητα».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου