ΤΟΠΙΚΑ

Στις καλένδες η ανακαίνιση του Δικαστικού Μεγάρου

στις-καλένδες-η-ανακαίνιση-του-δικαστ-851206

Σοβαρό πρόβλημα με την μελέτη που αφορά στην ανακατασκευή του Δικαστικού Μεγάρου Βόλου έχει προκύψει μετά την άρνηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) να εξετάσει και να αποφασίσει μετά τις δύο αρνητικές εισηγήσεις που υπάρχουν από την 5η Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων και από το Αρχαιολογικό Συμβούλιο Θεσσαλίας.
Παρ’ όλο που ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χατζηγάκης διαβεβαίωνε στη Βουλή ότι θα προχωρήσει η ανακαίνιση του Δικαστικού Μεγάρου, εν τούτοις η υπόθεση έχει κωλύσει στο Υπουργείο Πολιτισμού, παρά τις έντονες πιέσεις που ασκεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης.
Όπως ήδη έχει γραφεί, η 5η Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων στην εισήγησή της προς το Αρχαιολογικό Συμβούλιο Θεσσαλίας είναι αρνητική στην εφαρμογή της αρχιτεκτονικής μελέτης, ενώ και η εισήγησή του Αρχαιολογικού Συμβουλίου Θεσσαλίας προς το ΚΑΣ είναι επίσης αρνητική.
Το θέμα, αν και συμπεριλήφθηκε στην ημερήσια διάταξη συζήτησης του ΚΑΣ, τα μέλη του δεν μπήκαν καν στον κόπο να το εξετάσουν και το επέστρεψαν στο Αρχαιολογικό Συμβούλιο Θεσσαλίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στις αρνητικές εισηγήσεις των δύο υπηρεσιών, γίνεται αναφορά στο ότι το κτίριο, όσο και ο προαύλιος χώρος, έχει χαρακτηρισθεί ως διατηρητέα το 1998 με απόφαση του τότε υπουργού Πολιτισμού κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, αλλά και στο νόμο 3028/2002.
Σύμφωνα με το νόμο που αφορά στην προστασία και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς στο άρθρο 10 περί επεμβάσεων σε ακίνητα μνημεία και το περιβάλλον τους, αναφέρεται μεταξύ άλλων:
• Απαγορεύεται κάθε ενέργεια σε ακίνητο μνημείο, η οποία είναι δυνατόν να επιφέρει με άμεσο ή έμμεσο τρόπο καταστροφή, βλάβη, ρύπανση ή αλλοίωση της μορφής του.
• Για κάθε εργασία, επέμβαση ή αλλαγή χρήσης σε ακίνητα μνημεία, ακόμη και αν δεν επέρχεται κάποια από τις συνέπειες της παραγράφου 1 σε αυτά, απαιτείται έγκριση που χορηγείται με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού ύστερα από γνώμη του Συμβουλίου.
• Σε περίπτωση επείγουσας ανάγκης για την αποτροπή άμεσου και σοβαρού κινδύνου είναι δυνατή η επιχείρηση εργασιών αποκατάστασης βλάβης, που δεν αλλοιώνει τα υπάρχοντα κτιριολογικά, αισθητικά και άλλα συναφή στοιχεία του μνημείου χωρίς την έγκριση που προβλέπεται στις μετά από άμεση και πλήρη ενημέρωση της Υπηρεσίας, η οποία μπορεί να διακόψει τις εργασίες με σήμα της.
• Στις περιπτώσεις που απαιτείται έγκριση συμφωνάμε τις προηγούμενες παραγράφους, αυτή προηγείται από τις άδειες άλλων αρχών που αφορούν την επιχείρηση ή την εκτέλεση του έργου ή της εργασίας και τα στοιχεία της αναγράφονται με ποινή ακυρότητας στις άδειες αυτές. Η έγκριση χορηγείται μέσα σε τρεις (3) μήνες από την υποβολή της σχετικής αίτησης.
• Για την προστασία των ακινήτων μνημείων είναι δυνατόν με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού ύστερα από γνώμη του Συμβουλίου να επιβάλλονται περιορισμοί στη χρήση και στον τρόπο λειτουργίας τους, καθώς και στους όρους δόμησης τους κατά παρέκκλιση από κάθε ισχύουσα διάταξη.
• Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται ύστερα από πρόταση των Υπουργών Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων και Πολιτισμού και γνώμη των οικείων γνωμοδοτικών οργάνων, είναι δυνατόν να επιβάλλονται ειδικοί όροι δόμησης και χρήσης με σκοπό την προστασία των μνημείων.

Η μελέτη
Η Αρχιτεκτονική Μελέτη για την ανακαίνιση και την προσθήκη στο υφιστάμενο κτίριο συντάχθηκε από το Τμήμα Μελετών της «ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Α.Ε» και τον περασμένο Ιούλιο. Στη Μελέτη περιλαμβάνονται τα σχέδια και οι κατόψεις για τα υφιστάμενα κτίσματα στο υπόγειο , στο ισόγειο, στο μεσοπάτωμα και στον Α΄ όροφο, για την πίσω όψη από την πίσω πλευρά του κτιρίου επί της οδού Κουταρέλια, η πρόσοψη από την υπάρχουσα οδό Ελ. Βενιζέλου, η πλάγια όψη από το υπάρχον κτίριο της οδού Ανθ. Γαζή και η πλάγια όψη από το υπάρχον κτίριο από την οδό Γ. Καρτάλη. Στην ίδια Αρχιτεκτονική Μελέτη περιλαμβάνονται προτάσεις των μελετητών και κατόψεις για το υπόγειο, το ισόγειο, τον ημιώροφο, τον α’, το β’, το γ΄ και το δ΄ όροφο, καθώς και οι προσόψεις του νέου κτιρίου από τις οδούς Ιωλκού, Κουταρέλια, Γαζή και Γ. Καρτάλη, ενώ τέλος υπάρχει πρόταση και για το χρωματισμό του κτιρίου.
Όπως αναφέρεται η ανάθεση σύνταξης της Αρχιτεκτονικής Μελέτης στην ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ έγινε με την υπ΄ αριθμόν 3151/20/6 2008 απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης (ΦΕΚ 1281 Β ΄/2-7/2008).
Στην πρόταση των μελετητών σημειώνεται ότι στο υπάρχον κτίριο θα γίνει αποκατάστασή του στην αρχική του μορφή εξωτερικά, θα δημιουργηθούν αίθουσες ακροατηρίου στις τέσσερις γωνιές και των δύο ορόφων, θα υπάρξει αναδιοργάνωση των λοιπών χώρων , ενώ θα ανακαινιστούν και τα δίκτυα εξυπηρέτησης. Επίσης στο κτίριο του πρώην «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ» θα υπάρξει ανάπλαση των όψεων, αναδιαρρύθμιση των χώρων, ώστε να φιλοξενήσει διοικητικά δικαστήρια και το σύνολο του αρχείου.
Επίσης προβλέπεται η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αίθουσας πολλαπλών χρήσεων, αίθουσα Δικηγορικού Συλλόγου και υπόγειο χώρο στάθμευσης .
Για το χρονοδιάγραμμα εργασιών οι μελετητές προτείνουν την εκκίνηση των εργασιών στο πρώην κτίριο του «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ», μερική μεταφορά λειτουργιών στο πρώην κτίριο «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ» και εκκίνηση εργασιών αποκατάστασης υπάρχοντος Μεγάρου με ταυτόχρονη λειτουργία του. Μετά το πέρας των εργασιών στα δύο αυτά κτίρια ξεκινά η εκσκαφή του προαύλιου χώρου και η κατασκευή της επέκτασης χωρίς να διαταραχθεί η λειτουργία του υπάρχοντος Μεγάρου.

Η υπάρχουσα
κατάσταση
Οι συνθήκες εργασίας στο υπάρχον Δικαστικό Μέγαρο είναι απαράδεκτες αφού οι χώροι του είναι ανεπαρκείς και συγκεκριμένα σύμφωνα με τους υπάλληλους:
• Το αρχείο έχει γεμίσει ασφυκτικά με αποτέλεσμα να υπάρχει καθυστέρηση στην εξεύρεση των ζητηθέντων στοιχείων, ενώ σε χώρο του αρχείου αναβλύζουν νερά, τα οποία καλύπτουν το δάπεδο, τα οποία εγκυμονούν κινδύνους τόσο για την υγεία των υπαλλήλων που καθημερινά το επισκέπτονται, όσο και για τους φακέλους που υπάρχουν.
• Οι τρεις αίθουσες των ακροατηρίων δεν επαρκούν, με αποτέλεσμα οι δίκες να εκδικάζονται στα γραφεία των Δικαστών σε συνθήκες τριτοκοσμικές, ενώ για τις σημερινές ανάγκες απαιτούνται τουλάχιστον οκτώ.
• Αριθμός υπαλλήλων 3 – 4 «στοιβάζονται» στο ίδιο γραφείο. Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στα γραφεία των Δικαστών και των Εισαγγελέων.
• Μία τουαλέτα που υπάρχει στον 1ο όροφο καλύπτει τις ανάγκες 70-80 ατόμων καθημερινά, ανδρών και γυναικών.
• Η πρόσβαση των (ΑΜΕΑ) γίνεται δύσκολα.
• Η προσέγγιση πολιτών, Δικαστών, Δικηγόρων και υπαλλήλων στο Δικαστικό Μέγαρο, λόγω έλλειψης θέσεων στάθμευσης καθίσταται δυσχερής και γενικότερα επιβαρύνεται το κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου