ΤΟΠΙΚΑ

Τρεις σεισμικές δονήσεις ανησύχησαν τους Βολιώτες

τρεις-σεισμικές-δονήσεις-ανησύχησαν-851206

Οι συχνές επισκέψεις του Εγκέλαδου τις τελευταίες μέρες στο Βόλο ενεργοποιούν τα αντανακλαστικά όλων.
Χωρίς βέβαια να ενσπείρεται κινδυνολογία και ανησυχία από πλευράς σεισμολόγων και άλλων αρμοδίων υπηρεσιών, όλοι επισημαίνουν ότι “σε μία περιοχή που θεωρείται σεισμογενής, η πρόληψη αποτελεί το καλύτερο αντίδοτο”.
Χθες σημειώθηκε σεισμική δόνηση μεγέθους 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με επίκεντρο την Αμφίκλεια της Λαμίας. Έγινε αισθητή όμως και στο Βόλο, όπως και στην Αθήνα, λίγο πριν τις δέκα και μισή το πρωί.
Το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας ενημερώθηκε αμέσως και ζήτησε και πληροφορίες από το ΓΕΩΔΥΝΑΜΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΘΕΣ/ΚΗΣ, όπου επιβεβαιώθηκε σεισμική δόνηση και το επίκεντρο του σεισμού.
Η τρίτη κατά σειρά σεισμική δόνηση σε τρεις μέρες, όπως ήταν φυσικό, προκάλεσε ανησυχία. Δικαίως ή αδίκως… ο χρόνος θα δείξει.
Στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ πάντως δύο διακεκριμένοι σεισμολόγοι που ρωτήθηκαν, όπως ο Βασίλης Καρακώστας και ο Μανόλης Σκορδίλης, ήταν απολύτως καθυσυχαστικοί.
“Δεν έχουμε καμία ένδειξη… που να μας κάνει να ανησυχούμε” είναι το μοτό των και δύο, που μάλιστα είναι κατηγορηματικοί ότι δεν πρέπει να συνδέονται τα τρία φαινόμενα μεταξύ τους.
Η Μαγνησία είναι μία σεισμογενής περιοχή, έχει αρκετές φορές δοκιμαστεί από σεισμούς, ως εκ τούτου δεν δικαιολογείται να μην είναι προετοιμασμένη στον τομέα της αντισεισμικής προστασίας, τονίζει ο κ. Καρακώστας, χωρίς αυτό να σημαίνει -όπως επισημαίνει- ότι “πρέπει να πανικοβάλλουμε τους πολίτες με διάφορες κινδυνολογίες”.
Σύμφωνα με τον κ. Καρακώστα οι σεισμοί οφείλονται σε ρήγματα και ως εκ τούτου η όποια σεισμική δραστηριότητα μπορεί να θεωρηθεί στα πλαίσια του αναμενόμενου και όχι πρόβλεψη ενδεχομένως μεγάλου σεισμού.
Σχετικά με το Βόλο και συνολικά με τη Μαγνησία τόσο ο κ. Καρακώστας, όσο και ο κ. Σκορδίλης, είναι σαφείς: Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει πρόβλεψη για το πότε θα γίνει σεισμός” και όταν του επισημαίνουμε ότι “πρόσφατα έγινε ημερίδα προσημείωσης εκδήλωσης σεισμού”, χαιρετίζει την πρωτοβουλία των τοπικών φορέων, λέγοντας ότι οι τοπικοί φορείς σε κάθε περιοχή πρέπει να είναι πάντα σε εγρήγορση, αφού οι έρευνες έχουν δείξει πλέον ότι υπάρχει πρόσθετη γνώση, την οποία μπορεί να αξιοποιήσει η Πολιτεία, παίρνοντας πρόσθετα μέτρα προστασίας.
“Είναι πολύ θετικό, σε περιοχές που είναι σεισμογενείς και έχουν εκδηλωθεί στο παρελθόν σεισμικά φαινόμενα, να γίνονται ασκήσεις ετοιμότητας. Αυτές όμως οι ασκήσεις μη σας περνάει από το μαυλό ότι σχετίζονται με τη σεισμική δραστηριότητα που έχουμε τις τελευταίες μέρες στην περιοχή σας.”
Προς επίρρωση μάλιστα του καθυσυχαστικού τόνου με τον οποίο ο κ. Καρακώστας μιλάει για το θέμα, επισημαίνει ότι και οι δύο σεισμοί, που το επίκεντρό τους ήταν την μεν πρώτη μέρα στο Πήλιο με 3,5 Ρίχτερ και βόρεια της Σκοπέλου με 3,9 Ρίχτερ, ήταν μικροί σε μέγεθος αφενός και αφετέρου με διαφορετικό επίκεντρο.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου