ΤΟΠΙΚΑ

Αλλαγή πορείας για τα ιστορικά τοπικά ιδρύματα

αλλαγή-πορείας-για-τα-ιστορικά-τοπικ-851206

Η εύρυθμη λειτουργία των ιστορικών ιδρυμάτων της περιοχής, όπως το Ορφανοτροφείο, το Γηροκομείο και οι Άσπρες Πεταλούδες, αλλά και η Παιδόπολη Αγριάς αποτελούν τις βασικές προτεραιότητες που θέτει η Αντινομάρχης Υγείας Ντία Βουβαλούδη. Με τη σημερινή της συνέντευξη στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ παραδέχεται ότι δεν προχώρησε η ανακατασκευή της παλαιάς πτέρυγας του Νοσοκομείου Βόλου, ωστόσο δηλώνει ότι αποτελεί βασικό μέλημα της ίδιας η εύρυθμη λειτουργία της κάτω από το όσο δυνατόν καλύτερες συνθήκες μέχρι να υλοποιηθεί το έργο της κατασκευής. Η Αντινομάρχης Υγείας μιλάει με τα καλύτερα λόγια για το Νομάρχη Απόστολο Παπατόλια, τον οποίο χαρακτηρίζει άνθρωπο της εποχής, εργατικό και εύστροφο και στο ερώτημα για τον πιθανό ανασχηματισμό του νομαρχιακού σχήματος απαντάει όπως ακριβώς οι υπουργοί, όταν τους τίθεται το ερώτημα του κυβερνητικού ανασχηματισμού. Λέει ότι αυτό αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα του νομάρχη. Επίσης η κ. Βουβαλούδη προαναγγέλλει εκτεταμένα προγράμματα ενημέρωσης του τοπικού πληθυσμού και κυρίως της νεολαίας για ζητήματα δημόσιας υγείας.

Ποια θεωρείτε μεγαλύτερα επιτεύγματα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης την πρώτη διετία στο δικό σας τομέα, δηλαδή της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας;
Ο προγραμματισμός και η υλοποίηση στόχων που αφορούν στη δημόσια υγεία ήταν από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε τα καθήκοντά μας κύριο μέλημα.
Εργαζόμαστε πάντα στη ΝΑΜ με γνώμονα τις προτεραιότητες που αφορούν στην υγεία των συμπολιτών μας σε καθημερινή βάση.
Κύρια ενασχόλησή μου από την πρώτη στιγμή ήταν να συντονίσω ενέργειες τη Διεύθυνσης Υγείας που αφορούν στην ποιότητα του νερών που διασφαλίζονται με συχνούς και σωστούς ελέγχους, όπως επίσης ελέγχους σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, σχολεία κάθε βαθμίδας κ.α.
Η συστηματική και αποτελεσματική δουλειά της Διεύθυνσης Πρόνοιας έδωσε λύσεις σε συνανθρώπους μας με σοβαρά προβλήματα υγείας και εποπτεύοντας τη σωστή λειτουργία των ιδρυμάτων της πόλης.

Πιστεύετε ότι σε γενικές γραμμές η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση έχει ικανοποιήσει τους πολίτες της Μαγνησίας από τη γενικότερη παρουσίαση και δράση της;
Η γενικότερη και πλούσια δράση της σημερινής ΝΑΜ στην πρώτη διετία της θητείας της κατάφερε να δώσει προτεραιότητες για την καλύτερη ποιότητα ζωής όλων των πολιτών της Μαγνησίας μέσα από την εφαρμογή του προγράμματός της σε όλους τους τομείς. Άμεση προτεραιότητα για τη σημερινή ΝΑΜ είναι η εξασφάλιση και διατήρηση ενός καθαρού περιβάλλοντος μέσα από τα έργα που υλοποιούνται στη Μαγνησία και αφορούν στην ανάπτυξη των υποδομών σε τομείς όπως η δημόσια υγεία, η εκπαίδευση, ο τουρισμός, η βιομηχανία και οι συγκοινωνίες.

Παρά τις δεσμεύσεις ότι η παλιά πτέρυγα του Νοσοκομείου Βόλου θα είχε ανακαινιστεί σχεδόν ταυτόχρονα με την παράδοση της νέας πτέρυγας, το παλιό κτίριο παραμένει ως έχει. Τι παρεμβάσεις έχουν γίνει από την πλευρά σας;
Η παρακολούθηση για την καλύτερη αξιοποίηση και λειτουργία της παλιάς πτέρυγας του Νοσοκομείου Βόλου αποτελεί έναν από τους πρωταρχικούς στόχους για την Αντινομαρχία Υγείας της ΝΑΜ.
Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές επισκέψεις στην παλιά πτέρυγα του Νοσοκομείου και οι επαφές με τη σημερινή διοίκηση του ιδρύματος για την εκμετάλλευση των χώρων είναι συχνές.
Βούλησή μας είναι οι χώροι του νοσοκομείου να ανακατασκευαστούν πλήρως και το συντομότερο δυνατόν, έτσι ώστε να καλύψουν άμεσα τις ανάγκες για τη νοσηλεία των συμπολιτών μας που αυξάνονται καθημερινά.

1. Το καλοκαίρι ασχοληθήκατε ιδιαίτερα με τα προβλήματα των Κέντρων Υγείας και ιδιαίτερα των νησιών μέσα από περιοδείες και συναντήσεις. Εχει βελτιωθεί κάτι;
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε για την ανάπτυξη των υποδομών σε απομακρυσμένες περιοχές της Μαγνησίας, όπως για παράδειγμα τα Κέντρα Υγείας που λειτουργούν στις βόρειες Σποράδες.
Λόγω του συγκοινωνιακού αποκλεισμού κατά τη διάρκεια κυρίως του χειμώνα και των αυξημένων αναγκών για νοσηλεία και παροχή άμεσων βοηθειών τους καλοκαιρινούς μήνες, ο εκσυγχρονισμός των χώρων των Κέντρων Υγείας αλλά και η κάλυψη των κενών θέσεων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό θεωρείται επιβεβλημένη.
Ως αντινομάρχης σε θέματα Υγείας για όλους τους παραπάνω λόγους είχα επαφές με ανώτατα στελέχη του Υπουργείου Υγείας που είναι αρμόδιο, καθώς επίσης την 5η ΔΥΠΕ, τη διοίκηση του Νοσοκομείου Βόλου και τους αρμόδιους φορείς.
Το Υπουργείο Υγείας γνωρίζει πλέον τις ανάγκες και τα προβλήματα όλων των ΚΥ του Νομού.

Συχνά είναι τα περιστατικά με ακατάλληλο πόσιμο νερό στη Μαγνησία. Σοβαρότερα τα τελευταία γεγονότα στη Σκιάθο. Ποιος είναι ο ρόλος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης στην πρόληψη αλλά και την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων;
Κύριο μέλημα της ΝΑΜ είναι η επέκταση των ελέγχων που αφορούν στην ποιότητα και ποσότητα του πόσιμου νερού σε ολόκληρο το Νομό Μαγνησίας. Με συνέπεια εφαρμόζουμε και παρακολουθούμε πλήρη προγράμματα τακτικών και έκτακτων δειγματοληψιών σε όλες τις περιοχές του Νομού και ειδικότερα στη Σκιάθο. Μετά το πρόσφατο περιστατικό εμφάνισης βαρέων μετάλλων (Hg) αυξήθηκαν οι έλεγχοι, ενώ γίνονται προσπάθειες συνεργασίας και επαφών με τους τοπικούς φορείς (Δήμος Σκιάθου) με διαπιστευμένα πανεπιστημιακά εργαστήρια για ακριβείς αναλύσεις.
Παράλληλα προωθούμε άμεσα μαζί με το Δήμο Σκιάθου πρόγραμμα εξασφάλισης μεγαλύτερων και καταλλήλων ποσοτήτων νερού μέσα από τις νέες γεωτρήσεις αλλά και μέσα από την επεξεργασία θαλάσσιου νερού ( αφαλάτωση) ή άλλες εναλλακτικές μεθόδους, αν κριθεί απαραίτητο.

Μήπως είναι καιρός η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση να πάρει μέρος σε μαζικά προγράμματα πρόληψης και ενημέρωσης για ζητήματα Υγείας, ιδιαίτερα στα σχολεία (παχυσαρκία, σεξουαλική διαπαιδαγώγηση κ.α.);
Αμεση προτεραιότητά μας θα είναι για την επόμενη διετία η ενημέρωση και η πρόληψη των συμπολιτών μας για ζητήματα Υγείας με τη βοήθεια των ΜΜΕ.
Ο ίδιος στόχος, η καλύτερη ενημέρωση δηλαδή, μπορεί να αναπτυχθεί με ημερίδες, ενημέρωση μέσα από επισκέψεις ειδικών σε εκπαιδευτικές μονάδες, μονάδες εργασίας (βιομηχανία, λιμάνι, δημόσιες υπηρεσίες κλπ.), με τη διεξαγωγή ενημερωτικών συναντήσεων για θέματα Υγείας, όπως για παράδειγμα τα ναρκωτικά, το κάπνισμα, η χρήση αλκοόλ, η παχυσαρκία κλπ. Επίσης σημαντική βοήθεια μπορεί να προσφέρει και η δημιουργία μονάδων εθελοντικής προσφοράς για περιπτώσεις άμεσης βοήθειας σε έκτακτες ανάγκες.

Ποια είναι η άποψή σας για το νομάρχη Απ. Παπατόλια. Είναι καλή η συνεργασία μαζί του;
Η συνεργασία μου με το Νομάρχη Μαγνησίας κ. Απόστολο Παπατόλια είναι μέχρι και σήμερα ανέλπιστα καλή. Ο τρόπος που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, που περιμένουν λύσεις από τον ίδιο, είναι εξαιρετικός, άμεσος και αποτελεσματικός.
Η κατάρτισή του πάνω σε σημαντικά θέματα που αφορούν στη Νομαρχία Μαγνησίας, τον βοηθούν ώστε να επιλύει προβλήματα με χαρακτηριστική άνεση. Έχει όλα τα προσόντα που απαιτούν οι καιροί μας, δηλαδή ευστροφία και εργατικότητα.
Ιδιαίτερα θετική είναι η επικοινωνία του με όλους τους Αντινομάρχες και τους άμεσους συνεργάτες του, ενώ από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του προσόντα είναι το χιούμορ που διαθέτει.

Πιστεύετε ότι χρειάζεται «ανασχηματισμό» το νομαρχιακό σχήμα;
Εγώ δεν μπορώ να αναφερθώ στο θέμα του ανασχηματισμού. Την επιλογή και το συντονισμό των συνεργατών τον έχει αναλάβει ο ίδιος ο Νομάρχης, που μπορεί να κρίνει το έργο τους και να τους αξιολογήσει για τη συνολική τους προσφορά.

Ποιες θα είναι οι προτεραιότητες την επόμενη διετία στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας;
Αν θεωρήσουμε επιτυχημένο το έργο μου στην πρώτη μου διετία ως Αντινομάρχη Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Θεμάτων, η συνέχεια θα πρέπει να επικεντρωθεί στον καθορισμό και την επίτευξη νέων στόχων.
Έμφαση θα δοθεί στη λειτουργία των κοινωνικών ιδρυμάτων (Νέο Ορφανοτροφείο, Άσπρες Πεταλούδες, μεταστέγαση, Γηροκομείο).
Ακόμη θα συνεχισθούν οι προσπάθειες για διεκδίκηση και αξιοποίηση των εγκαταστάσεων της Παιδόπολης Αγριάς, ώστε να δημιουργηθούν οι χώροι διαμονής ατόμων με αναπηρίες.
Προσοχή θα συνεχίσουμε να δίνουμε στην παραμονή μεταναστών που τυχόν εμφανιστούν στη πόλη μας, παρέχοντας τις φροντίδες μας στο χώρο φιλοξενίας της ΝΑΜ.
Θα συνεχίσουμε τέλος και την εκστρατεία με πιο εντατικούς ρυθμούς για τη διακοπή του καπνίσματος στο γενικό πληθυσμό και ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους.

Σας ευχαριστώ…
Ευχαριστώ πολύ και εύχομαι ολόψυχα καλές γιορτές σε όλους!

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου