ΤΟΠΙΚΑ

Καραγάτς: Συνοικία χρόνιων προβλημάτων

καραγάτς-συνοικία-χρόνιων-προβλημάτ-851206

Παράνομοι μικροπωλητές στη λαϊκή αγορά, ανύπαρκτα πεζοδρόμια, ένα αθλητικό κέντρο που έχει μετατραπεί σε χώρο διακίνησης ναρκωτικών και μια πλειάδα άλλων προβλημάτων συνθέτουν την εικόνα της συνοικίας Καραγάτς, σύμφωνα με τους κατοίκους. «Θα μας καταργήσουν τα συνοικιακά συμβούλια έτσι και αλλιώς, οπότε δεν μας λαμβάνουν υπόψη τους», μας λέει ο πρόεδρος του συνοικιακού συμβουλίου κ. Βασίλης Μουτσιάκας.
Ένα έργο υποδομής, κόσμημα για την περιοχή, έχει μετατραπεί σε κέντρο διακίνησης ναρκωτικών. Ο λόγος για το Αθλητικό Κέντρο της συνοικίας Καραγάτς, στο οποίο σύμφωνα και με καταγγελίες κατοίκων τις βραδινές ώρες έχουν παρατηρηθεί επανειλημμένα παράνομες δραστηριότητες.
Το συγκεκριμένο θέμα είναι γνωστό και στη δημοτική αρχή, καθώς υπάρχουν και έγγραφες καταγγελίες και διαμαρτυρίες. Βέβαια, όπως επισημαίνει ο κ. Μουτσιάκας, «μερίδιο ευθύνης φέρουν και οι ίδιοι οι κάτοικοι, οι οποίοι έχουν ζητήσει από μια ορισμένη ώρα και μετά να κλείνει ο ηλεκτροφωτισμός, γιατί αλλιώς πάνε παιδιά και παίζουν και ενοχλούνται, με αποτέλεσμα να δίνεται έτσι το πράσινο φως σε άλλους να διακινούν ναρκωτικά».
Δεν είναι όμως το μόνο πρόβλημα που υπάρχει με το Αθλητικό Κέντρο. Όπως αναφέρει ο κ. Μουτσιάκας, «όταν αναλάβαμε, ήταν έτοιμο να γκρεμιστεί, τα πλέγματα γύρω από το κέντρο και ειδικά στο γήπεδο ποδοσφαίρου 5×5 ήταν κατεστραμμένα. Μετά από πολλή γκρίνια καταφέραμε και το φτιάξαμε».
Παράλληλα οι κάτοικοι είχαν ζητήσει να μπει και ένα απλό δίχτυ, καθώς επειδή βρίσκονται κοντά κατοικίες, οι μπάλες έφευγαν και πήγαιναν στις αυλές και τα σταθμευμένα αυτοκίνητα.

Λαϊκές και πιάτσα ταξί
Σε εστίες μόλυνσης έχουν μετατραπεί η λαϊκή αγορά στην περιοχή και η πιάτσα των ταξί στην οδό Κουρουνιώτη και αυτό γιατί αμφότεροι αφοδεύουν κυριολεκτικά όπου βρουν.
Στην περίπτωση των ταξιτζήδων, καθώς επισημαίνει ο κ. Μουτσιάκας, «δυστυχώς αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν πού να πάνε για τουαλέτα και πάνε όπου βρούνε. Έχουνε κάνει και αυτοί έγγραφη καταγγελία, έχουν κάνει αιτήσεις και δυστυχώς δεν έχει γίνει τίποτα. Εγώ ζήτησα να μπει μια βιοχημική τουαλέτα, γιατί για ο,τιδήποτε άλλο έχουν πάντα δικαιολογία ότι δεν έχουν το χώρο. Είπανε τα γνωστά, ότι θα το δούνε δηλαδή».
Στις λαϊκές ωστόσο δεν υπάρχει καμιά απολύτως δικαιολογία με το μεγαλύτερο πρόβλημα να το δημιουργούν οι παράνομοι μικροπωλητές και κυρίως οι τσιγγάνοι. Αν και υπάρχουν βιοχημικές τουαλέτες, «οι τσιγγάνοι και όλοι όσοι είναι παράνομοι, πάνε όπου να είναι για να αφοδεύσουν. Δημιουργούνται εστίες μόλυνσης παντού και δεν είναι και ό,τι καλύτερο σε κάθε γωνία να περπατάει ένας άνθρωπος και να βρίσκει ή να πατάει περιττώματα», υπογραμμίζει ο κ. Μουτσιάκας.

Δρόμοι και πεζοδρόμια
Ο Περιφερειακός είναι στα όρια της συνοικίας Καραγάτς, με αποτέλεσμα επειδή δεν έχει δοθεί επίσημα στην κυκλοφορία να δημιουργείται μεγάλο πρόβλημα και το κ. Μουτσιάκα να καταγγέλλει ακόμα και αγώνες ταχύτητας αργά το βράδυ.
Επίσης στα φανάρια του Περιφερειακού, στη συμβολή με την οδό Οδυσσέα Ελύτη, δεν υπάρχει σηματοδότηση για τους πεζούς και «παίζουν οι καημένοι τη ζωή τους κορόνα – γράμματα για να περάσουν απέναντι. Χρειάζεται σηματοδότηση και στη διασταύρωση», τονίζει ο κ. Μουτσιάκας.
Ένα ακόμα σημείο το οποίο έχουν επισημάνει από τη συνοικία στη δημοτική αρχή «στο στοπ που υπάρχει στην οδό Οδυσσέα Ελύτη συνεχίζει και πιο πάνω η Κασσαβέτη και τερματίζει πάνω στον Περιφερειακό. Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται για τη σκόνη. Αναφέραμε το πρόβλημα και η απάντηση ήταν ότι καθυστερεί ο εργολάβος», δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Μουτσιάκας.
Επικίνδυνο είναι και η προέκταση της Οδυσσέα Ελύτη, από τη Βλαχάβα μέχρι και τη Φιλιππίδη. Έγινε η διάνοιξη του δρόμου για τέσσερις περίπου μήνες ήταν με τα χαλίκια, στρώθηκε πρόχειρα και από εκεί και πέρα έμεινε ο δρόμος όπως ήταν χωρίς πεζοδρόμια, φωτισμό και διαγράμμιση.
Σε ό,τι αφορά τα πεζοδρόμια, ο κ. Μουτσιάκας περιορίστηκε μόνο στο να αναρωτηθεί «γιατί, πού υπάρχουν πεζοδρόμια; Εδώ δεν έχει ο Βόλος. Θα είχαμε εμείς; Οι ρίζες έχουν φουσκώσει και τα πεζοδρόμια έχουν καταστραφεί και έχουν μείνει μισά ή και καθόλου. Εγώ βλέπω ότι ο κόσμος περπατάει κάτω από τα πεζοδρόμια. Αλλά μην πάμε μακριά, εμείς είχαμε και την ευκαιρία να δούμε και καινούργιο οικισμό. Αν θα πάτε να δείτε τώρα τα πεζοδρόμια, δεν έχουν καμιά μελέτη για το τι θα γίνει σε μερικά χρόνια».

Χώρος στέγασης
συνοικιακού συμβουλίου
Χαρακτηριστικό είναι και το γεγονός πως μετά από τόσους μήνες που έχουν συσταθεί τα συνοικιακά συμβούλια, δεν υπάρχει χώρος να στεγαστούν οι λειτουργίες τους.
«Καταλαβαίνετε πώς λειτουργούμε. Τα περισσότερα μέρη δεν ασχολούνται καν, γιατί είναι αδύνατο να κάνουμε διάλογο στο διάδρομο της δημαρχείας, σαν τσιγγάνοι με τα βιβλία μας στο χέρι. Έχουμε βρει το χώρο στον Καλλιτεχνικό Οργανισμό, μας είχαν υποσχεθεί από το καλοκαίρι ότι θα μας το δώσουν και ακόμα δεν έχει γίνει τίποτα. Δεν υπάρχει έδρα, ένα γραφείο, ένα τηλέφωνο, πώς να λειτουργήσει το συνοικιακό συμβούλιο;», δηλώνει ο κ. Μουτσιάκας.
Ο ίδιος προσθέτει ότι «τώρα βέβαια, σύμφωνα και με όσα μας είπαν από το δήμο, ο θεσμός του συνοικιακού συμβουλίου δεν υπάρχει. Δηλαδή απλώς επειδή έχουμε εκλεγεί μέχρι να τελειώσει η θητεία μας βοηθάμε το δήμο. Ρωτήσαμε γιατί πήραν απόφαση και μας είπαν ότι κάπου βρήκανε ένα παράθυρο σε κάποιο νόμο και πιστέψανε ότι θα λειτουργήσει ξανά, όμως από τη στιγμή που τα συνοικιακά συμβούλια δεν τα αναγνωρίζει το υπουργείο και δεν τα χρηματοδοτεί, ο δήμος μας με τα τόσα προβλήματα δεν θα ασχοληθεί μαζί μας».

Πάρκα και καθαριότητα
Ανύπαρκτη είναι η καθαριότητα στη συνοικία, «δεν βλέπουμε ποτέ να περνάει η σκούπα, δεν βλέπουμε ποτέ συνεργία του δήμου να καθαρίζουν. Οι δρόμοι είναι χάλια, και ειδικά οι παραποτάμιοι, που έχουμε βρει κατά διαστήματα ό,τι μπορείτε να φανταστείτε, μέχρι και ψόφια ζώα», μας λέει αγανακτισμένος ο κ. Μουτσιάκας.
Ελλειπή όμως είναι και τα πάρκα στο δήμο και τα δύο που υπάρχουν στις οδούς Κασσαβέτη και Περραιβού είναι εντελώς απεριποίητα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου