ΤΟΠΙΚΑ

Ραγδαία πτώση 40% στην οικοδομή της Μαγνησίας

ραγδαία-πτώση-40-στην-οικοδομή-της-μαγν-851206

Σε ποσοστά που ξεπερνούν το 40% υπολογίζεται η μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας στο Νομό Μαγνησίας. Η οικοδομή ακόμη ένα “θύμα” της οικονομικής ύφεσης.
Η στροφή προς την τουριστική κατοικία θα μπορούσε να αποδειχθεί σωτήρια, σύμφωνα με τον σύλλογο κατασκευαστών Ν. Μαγνησίας.
Χρήσιμα τα συμπεράσματα από την ημερίδα που διοργάνωσε στο Τ.Ε.Ε. Μαγνησίας ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Μαγνησίας όσον αφορά στις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στον κλάδο της οικοδομής, προκειμένου -όπως τόνισε ο πρόεδρος Τάσος Σαλλίων- να βρεθεί το πλαίσιο, ώστε ο κλάδος να δεχθεί τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις.
“Η οικοδομή επηρεάζει την οικονομική κρίση και η οικονομική κρίση επηρεάζει την οικοδομή. Αυτά είναι αμφίδρομα” τόνισε ο Νίκος Παπαγεωργίου, πρόεδρος Κατασκευαστών Ν. Μαγνησίας στο πλαίσιο της ημερίδας και επισήμανε ότι ο τοπικός σύλλογος προτείνει ως διέξοδο την ενίσχυση της τουριστικής κατοικίας στην περιοχή της Μαγνησίας.
Σύμφωνα με το σύλλογο κατασκευαστών η οικοδομική κρίση ξεκίνησε το 2006, πολύ πριν την οικονομική κρίση, από τότε που ξεκίνησε η επιβολή ΦΠΑ στις οικοδομές. Σήμερα υπάρχει μείωση της τάξης του 40% από τη συνήθη οικοδομική δραστηριότητα στην περιοχή μας.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών Ν. Μαγνησίας Νίκος Μπουρμπούλιας σε δηλώσεις του ανέδειξε το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν εξαιτίας της στάσης των τραπεζών στον τομέα του δανεισμού.
“Σε δύσκολες συνθήκες οι επιχειρήσεις εύκολα γλιστράνε στους τοκογλύφους. Αυτό πρέπει να το αποφύγουν. Καλύτερα να «ματώσουν» τις διαπραγματεύσεις τους με τις τράπεζες, παρά να στραφούν στους τοκογλύφους, υπογράμμισε ο πρόεδρος των φοροτεχνικών. Ένα άλλο θέμα είναι η κοστολόγηση. Πρέπει να ξεχωρίσουν το σταθερό από το μεταβλητό κόστος. Το σταθερό πρέπει να το μειώσουν όσο το δυνατόν μπορούν, είναι ανάγκη. “
Ο ίδιος παρατήρησε ότι η οικοδομή πέρασε δύο κρίσεις, μία από το 2005 με την αύξηση των αδειών, μετά ήρθε η αύξηση των αντικειμενικών τιμών, η αύξηση των επιτοκίων και η δεύτερη κρίση είναι η παρούσα, επισήμανε ωστόσο ότι η οικοδομή δεν θα επηρεαστεί υπέρμετρα, γιατί στηρίζεται στην εγχώρια ζήτηση, δεν υπάρχει ζήτηση από το εξωτερικό. (παράδειγμα για μετατροπή σταθερού κόστους σε μεταβλητό: αλλαγή των σταθερών συνεργείων σε υπεργολάβους και χρησιμοποίησή τους μόνο κατά την περίοδο ανέγερσης οικοδομής και όχι συνέχεια)
“Η κρίση στην οικοδομή δεν είναι κάτι που ήρθε σήμερα στην Ελλάδα, προϋπήρχε και της παγκόσμιας κρίσης σημείωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Τ.Ε.Ε. Σωκράτης Αναγνώστου στο χαιρετισμό του. Αλλά περιμένουμε μέσα στο 2009, οπότε θα χτυπήσει και την Ελλάδα η κρίση, να επιδεινωθούν τα πράγματα.
Ο πρόεδρος του Τ.Ε.Ε. επίσης εξέφρασε την άποψη ότι η κρίση θα πρέπει να αντιμετωπιστεί αφενός με αύξηση των δημοσίων επενδύσεων, δηλαδή το κράτος να μπει μπροστάρης στην αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά κατά δεύτερο χρόνο με την ενίσχυση στις ιδιωτικές επενδύσεις, να αποκτηθεί ένα σταθερό περιβάλλον και υγιές, ώστε ο επενδυτής να έρθει με ασφάλεια και να βάλει τα χρήματά του και να δώσει δουλειά και στους μηχανικούς και σε όλο τον κόσμο.
Χαιρετισμό στην ημερίδα απηύθυνε εκ μέρους της Νομαρχίας ο αντινομάρχης Ηλίας Ξηρακιάς.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου