ΤΟΠΙΚΑ

Ποιότητα ζωής εν μέσω κρίσης ~ ΠΟΛΥΤΙΜΗ Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ

ποιότητα-ζωής-εν-μέσω-κρίσης-πολυτιμη-100505

1.000 συνεδρίες φυσικοθεραπείας δωρεάν σε άπορους

«Ποτέ δεν είσαι πολύ νέος ή πολύ ηλικιωμένος για να ξεκινήσεις κάποια δραστηριότητα». Το μήνυμα αυτό εξέπεμψε χθες ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών – Περιφερειακό Τμήμα Ν. Μαγνησίας στην εκδήλωση για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Φυσικοθεραπείας, στην οποία ανακοινώθηκε ότι θα προσφερθούν δωρεάν σε άπορους πολίτες 1.000 Συνεδρίες φυσικοθεραπείας.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Η φυσικοθεραπεία παρουσιάστηκε ως κλάδος μετά τον α’ παγκόσμιο πόλεμο και αναπτύχθηκε ιδιαίτερα μετά τον β’, καθώς μεγάλος αριθμός ατόμων νοσούσε από πολιομυελίτιδα κι ακόμη δεν είχε ανακαλυφθεί το προστατευτικό εμβόλιο.

Ο πρόεδρος του Τμήματος Στέλιος Σιουμουρέκης, που έκανε την ιστορική αναδρομή, αναφέρθηκε στη συμβολή του κλάδου στην αποκατάσταση διαφόρων προβλημάτων υγείας με κινητικό αντίκτυπο.

Οπως είπε, η φυσικοθεραπεία μπορεί να παρέμβει σε όλα τα επίπεδα. «Στην πρόληψη, στη θεραπεία και στην αντιμετώπιση του κάθε είδους μυοσκελετικού πόνου και κινητικών δυσλειτουργιών.

Το μήνυμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Φυσικοθεραπείας είναι ότι θέλουμε τους ανθρώπους κινητικά υγιείς και δραστήριους για το μέλλον. Που σημαίνει δηλαδή ότι ποτέ δεν είσαι πολύ νέος ή πολύ ηλικιωμένος για να ξεκινήσεις κάποια δραστηριότητα» πρόσθεσε ο ίδιος.

Εξάλλου στην εκδήλωση αναπτύχθηκαν θέματα όπως «Αποφεύγοντας τον πόνο στη μέση», «Χρόνιος πόνος», «Αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο», «Καρδιαγγειακή φυσικοθεραπεία» κ. α, που παρακολούθησαν με ενδιαφέρον επαγγελματίες του κλάδου, επιστήμονες και πολίτες.

Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό ο Αρχιμανδρίτης Σεβαστιανός Ζερβάς, ο οποίος εκ μέρους του Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού αναφέρθηκε στη σημαντική προσφορά των φυσικοθεραπευτών στην πρόληψη και τη θεραπευτική παρέμβαση.

Η βουλευτής Μαρίνα Χρυσοβελώνη, που απηύθυνε χαιρετισμό, αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα του ρόλου των φυσικοθεραπευτών στην αποκατάσταση ενός προβλήματος, αφού όπως είπε οι επαγγελματίες του κλάδου δεν καλούνται μόνο να επαναφέρουν την κινητή λειτουργία οργάνων αλλά και να προσεγγίσουν τους ασθενείς που προστρέχουν για ανακούφιση ψυχικά και συναισθηματικά. Η ίδια χαρακτήρισε εχθρική τη συμπεριφορά του ΕΟΠΥΥ προς τους φυσικοθεραπευτές, καθώς η καταβολή των οφειλών γίνεται με μεγάλη καθυστέρηση σε μία χρονική στιγμή, που οι αμοιβές τους έχουν μειωθεί κατά 40%.

Λειτούργημα χαρακτήρισε από την πλευρά του ο βουλευτής Πάρις Μουτσινάς, το επάγγελμα των φυσικοθεραπευτών, καθώς όπως είπε προσφέρουν ποιότητα ζωής σε δύσκολες συνθήκες. «Είστε οι άνθρωποι που καταφέρνετε να δώσετε ζωή στην κίνηση και ως εκ τούτου ανεξαρτησία στο άτομο», είπε προς επίρρωση ο κ. Μουτσινάς και χαρακτήρισε δίκαια και όχι συντεχνιακά τα αιτήματα των φυσικοθεραπευτών, τονίζοντας ότι στις μέρες μας βιώνουμε μία βίαιη ανατροπή του πλούτου υπέρ των ισχυρών.

Εκ μέρους του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας απηύθυνε χαιρετισμό ο γενικός γραμματέας Βασίλης Σαράκης, ο οποίος στάθηκε στην πολύτιμη βοήθεια των φυσικοθεραπευτών στους ασθενείς στο Νοσοκομείο, καθώς βελτιώνοντας τη φυσική τους κατάσταση κάνουν πιο σύντομη και την επιστροφή τους στο σπίτι. Επιπλέον σημείωσε ότι οι λίστες αναμονής για μεταμόσχευση ατόμων που πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια μειώνονται χάριν της συμβολής των φυσικοθεραπευτών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου