ΤΟΠΙΚΑ

Πρωταγωνιστής στην πολιτιστική σκηνή

πρωταγωνιστής-στην-πολιτιστική-σκην-851206

Ενώπιον των θεατρόφιλων της πρωτεύουσας θα παρουσιαστεί η Μουσική Επιθεώρηση Τέχνης που δημιούργησε με ιδιαίτερο μεράκι η Εστία Θεάτρου «Ερινεώς» την Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου στις 8.30 μ.μ. στο πλαίσιο του θεσμού των Πολιτιστικών Εκδηλώσεων του Δήμου Αθηναίων. Το «Τοπίο του είναι – Imagine» που δημιουργήθηκε δημιουργήθηκε ειδικά για το «Διεθνές Φεστιβάλ Βόλου – Μουσική και Παραστατικές Τέχνες», στο οποίο παρουσιάστηκε σε πρεμιέρα τον Ιανουάριο του 2008, όπου κι έτυχε θερμότατης υποδοχής, θα παρουσιαστεί στον Πολυχώρο του Νέου Κόσμου, όπως είχε άλλωστε επισημανθεί σε πρόσφατο ρεπορτάζ του «Τ».

Η πρωτότυπη και άκρως πολιτικά επίκαιρη αυτή παράσταση, που κέρδισε τις εντυπώσεις και τα ενθουσιώδη σχόλια των θεατρόφιλων του Βόλου, και όχι μόνο, άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο στην μέχρι τώρα δράση της ομάδας, η οποία γεννήθηκε στο Βόλο, για να κατακτήσει με σταθερά βήματα όλο τον κόσμο. Ως ενδεικτικά καταγράφονται στο σημείο αυτό τα σχόλια που έχουν διατυπωθεί για την παράσταση. «Ήταν ένα θαύμα αυτό που έγινε πάνω στην σκηνή. Μια πανέμορφη εμπειρία μέσα στο χρόνο», γράφει ο συγγραφέας Dr. Hatto Fischer. «Τους ευχαριστώ, γιατί μου έδωσαν την δυνατότητα να παραβρεθώ, όχι σε μια θεατρική παράσταση, αλλά να συμμετάσχω σε ένα συμπόσιο, στο οποίο γεύτηκα – μπορώ να πω – μυστικές γεύσεις, με στοιχεία πολύ βαθιά, μεγάλης έκτασης και μεγάλου κάλλους», γράφει ο ερευνητής του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, Βασίλης Μπελεσιώτης. «Μας μάγεψαν πάλι ο Γιάννης Τράντας και οι συνεργάτες του, υπογραμμίζει ο εκπαιδευτικός» Απόστολος Λαζάρου, ενώ ο καθηγητής μουσικής Χρήστος Βλαχογιάννης κάνει λόγο για «συγκλονιστικές ερμηνείες, που μας άφησαν όλους άναυδους».
Η πρωτοτυπία της παράστασης έγκειται στο ότι χρησιμοποιεί την φόρμα της Επιθεώρησης και εντάσσει σ’ αυτήν και άλλα είδη θεάτρου και άλλων καλών τεχνών σε συνάρτηση και συνάφεια πάντα με την ζωντανή ορχήστρα επί σκηνής. Την επιλογή των κειμένων, των τραγουδιών και την σκηνοθεσία έκανε ο Γιάννης Τράντας. Με όχημα τον λόγο, τη μουσική και τα τραγούδια, το χορό, τη στάση και την κίνηση, τα φώτα, τα κοστούμια και τις σκευές, ξεκινάει ένα ταξίδι σε κείνη την Ελλάδα, που πάνω στην κινούμενη άμμο της «παγκόσμιας» εποχής μας, επιμένει, καταγγέλλει, ονειρεύεται, γελάει και αναζητά επίπονα την αλήθεια του Είναι της, στη Φύση, στην Πόλη, στην Παιδεία, στον Έρωτα και στους διαχρονικούς μύθους της, μέσα από τα κείμενα των: Γιώργου Σεφέρη, Νίκου Γαβριήλ Πεντζίκη, Σαράντου Καργάκου, Ασίζ Νεσίν, Μπέρτολτ Μπρέχτ, Ρήγα Φεραίου – Βελεστινλή, καθώς και των Ορφικών, Αισχύλου, Κωστή Παλαμά, Κωνσταντίνου Καβάφη, Αποστόλου Παύλου, Σαίξπηρ, Νίκου Γκάτσου, Οδυσσέα Ελύτη, Αριστοφάνους και με μουσική και τραγούδια, που αντιμετωπίζονται και ως κείμενα, των: Μάνου Χατζηδάκι, Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Λοϊζου, Γιώργου Ζαμπέτα, Τζών Λένον, Δημήτρη Μαραγκόπουλου, Τσίκο Σίζαρ, Πέτρου Δουρδουμπάκη, Γιάννη Τράντα.
Οι συντελεστές της Μουσικής Επιθεώρησης Τέχνης: «Τοπίο του είναι – Imagine» είναι: Μουσικοί: Υπεύθυνος Ορχήστρας, Κιθάρα – Ακορντεόν – Τραγούδι: Πέτρος Δουρδουμπάκης, Τραγουδά η Χριστίνα Μαραγκόζη, Βιολί: Κυριάκος Γκουβέντας, Ούτι – Μπουζούκι: Γιώργος Βασιλάκης, Πιάνο: Άλκηστις Ραυτοπούλου, Μπάσο – Φλάουτο: Φώτης Μυλωνάς, Τρομπέτα: Χρήστος Βλαχογιάννης, Ντράμς – κρουστά; Γιώργος Μανδρέκας. Πρωταγωνιστούν: Μαρία Γώγου, Ευαγγελία Κατούνια, Εριφύλη Λεβέντη, Αντιγόνη Καλαντζή, Δευκαλίων Κόμης, Γιάννης Τράντας. Χορογραφεί και χορεύει η Ελλάδα Δαμιανού. Τα κοστούμια της ομάδας είναι του Δημήτρη Παρθένη (Parthenis). Ζωγράφος επί σκηνής είναι ο Νίκος Κουλουμπρούκας, η ψηφιακή υποστήριξη – φωτισμοί υπογράφονται από τον Γρηγόρη Τζιάλλα, οι θεατρικές κατασκευές από την Αλιέ Εφέντη. Η είσοδος είναι δωρεάν με προσκλήσεις που μπορεί να παραλάβει ο θεατής αυθημερόν από τα ταμεία του Πολυχώρου ή από το επί της οδού Ακαδημίας Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου