ΤΟΠΙΚΑ

Αφησε πολλές «πληγές» η κακοκαιρία

αφησε-πολλές-πληγές-η-κακοκαιρία-851206

Τα «δόντια» της έδειξε η κακοκαιρία σε όλη τη Μαγνησία, με τους ισχυρούς ανέμους να προκαλούν πολλά προβλήματα κυρίως στις Σποράδες, ενώ η καταρρακτώδης βροχή προκάλεσε πλημμυρικά φαινόμενα σε χωριά του Πηλίου. Σε πολλές περιπτώσεις σημειώθηκαν πολύωρες διακοπές στην ηλεκτροδότηση, ενώ μεγάλη μάχη έδιναν χθες όλη μέρα τα συνεργεία για την αποκατάσταση βλαβών και ζημιών.

Στη Σκιάθο
Σοβαρές ζημιές σημειώθηκαν στη Σκιάθο λόγω της «επέλασης» των ισχυρών νότιων ανέμων οι οποίοι έπνεαν στην περιοχή, θέτοντας για μια ακόμη φορά στο επίκεντρο το λιμάνι του νησιού. Το σκηνικό της καταστροφής επαναλήφθηκε στο λιμάνι της Σκιάθου λόγω των ισχυρών ανέμων, οι οποίοι είχαν ως αποτέλεσμα την πλήρη διάλυση ορισμένων μικρών σκαφών που βρέθηκαν στην «ακτίνα» δράσης τους. Παράλληλα τα ορμητική κύματα έφθασαν κυριολεκτικά έως τις εισόδους των παραλιακών καταστημάτων, χωρίς τελικά να εισβάλουν, καθώς οι ιδιοκτήτες τους είχαν προνοήσει να τοποθετήσουν κόντρα-πλακέ, προκειμένου να «αναχαιτίσουν» τον κίνδυνο. Το αίτημα των ιθυνόντων και των κατοίκων του νησιού επανέρχεται επιτακτικά, καθώς «πρέπει να θωρακιστεί, όπως επισημαίνεται, το λιμάνι του νησιού, το οποίο είναι κυριολεκτικά αφύλαχτο απέναντι στα ακραία καιρικά φαινόμενα». Ηδη χθες ο δήμαρχος της Σκιάθου κ. Πλωμαρίτης μετέφερε για μια ακόμη φορά στους καθ’ ύλην αρμοδίους το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, ζητώντας την άμεση επίλυσή του.
«Το βασικό μας πρόβλημα, αναφέρει ο αντιδήμαρχος κ. Διολέτας, είναι η υλοποίηση των έργων που αποτελούν αίτημα ετών για το λιμάνι της Σκιάθου. Είναι βασικό, επισημαίνει, η επέκταση του υπάρχοντος λιμενοβραχίονα, γιατί αλλιώς το λιμάνι μας είναι «γυμνό» συνεχώς κι έχουμε σοβαρό πρόβλημα, το οποίο επαναλαμβάνεται κάθε φορά που πνέουν ισχυροί νοτιάδες». Παράλληλα, προβλήματα προκάλεσαν στο επαρχιακό δίκτυο του νησιού τα κλωνάρια δέντρων που αποκόπηκαν, με αποτέλεσμα να κινητοποιηθούν άμεσα τα μηχανήματα και άνδρες του Δήμου Σκιάθου, προκειμένου να τα απομακρύνουν το συντομότερο δυνατό από τον δρόμο, για να μην παρεμποδίζεται η κυκλοφορία. Το πρόβλημα ήταν εντονότερο στις περιοχές προς Τρούλο, Αγία Παρασκευή και Μεγάλη Αμμο, ενώ η συντονισμένη κινητοποίηση των τοπικών δυνάμεων έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Στη Σκόπελο
και την Αλόννησο
Ανάλογα προβλήματα δημιούργησαν στο αγροτικό δίκτυο της Σκοπέλου οι ισχυροί ΝΑ άνεμοι εντάσεως περίπου 10 μποφώρ που έπνεαν στην περιοχή και μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία εκτίμησης των ζημιών θα υποβληθεί εγγράφως στους αρμόδιους φορείς το αίτημα της χρηματοδότησης, όταν κριθεί αναγκαίο. Οπως αναφέρει επιπροσθέτως ο δήμαρχος Σκοπέλου κ. Βασιλούδης, «σε ορισμένα σημεία του επαρχιακού δικτύου που κατεβαίνουν αγροτικοί δρόμοι, μεταφέρθηκαν φερτές ύλες τις οποίες απομακρύναμε τη βοηθεία μηχανημάτων και παράλληλα είμαστε διαρκώς σε επιφυλακή για κάθε ενδεχόμενο».
Στην Αλόννησο σημειώθηκαν ομοίως καταστροφές σε αγροτικούς δρόμους, τέντες σπιτιών και καταστημάτων σχίστηκαν λόγω της έντασης των ανέμων που έπνεαν, ενώ από νωρίς χθες το πρωί όλος ο μηχανισμός του Δήμου τέθηκε επί ποδός. «Οι ισχυροί άνεμοι, αναφέρει ο αντιδήμαρχος Αλοννήσου κ. Ουρανίτσας, ξερίζωσαν ελιές, συμπαρέσυραν και έριξαν στη θάλασσα βυτίο χωρητικότητας 20 κυβικών, το οποίο βρισκόταν στο λιμάνι και το ρυμουλκήσαμε στη συνέχεια με τη βοήθεια του λιμεναρχείου. Ευτυχώς, προσθέτει, δεν σημειώθηκαν πλημμύρες σε οικίες της Αλοννήσου, καθώς φροντίσαμε να ξεβουλώσουμε έγκαιρα τα φρεάτια, προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα, επιτηρώντας παράλληλα διαρκώς με άνδρες και μηχανήματα το νησί».

Στο Δήμο Ζαγοράς
Ελεγχόμενη χαρακτηρίζεται η κατάσταση στο Δήμο Ζαγοράς, όπου σημειώθηκε προσωρινή διακοπή ρεύματος στο Δημοτικό Διαμέρισμα Πουρίου, η οποία όμως αποκαταστάθηκε γρήγορα. Η καταρρακτώδης βροχή που σημειώθηκε στην περιοχή έκανε εντονότερα τα προβλήματα στην αγροτική οδοποιία, αλλά «η γενική εικόνα δεν είναι άσχημη» υπογραμμίζει η δήμαρχος Ζαγοράς κ. Αφροδίτη Τσαπράζη-Μανίνη. Οπως επισημαίνει παράλληλα η δήμαρχος Ζαγοράς, «τα συνεργεία του Δήμου επιτηρούν την περιοχή και βρίσκονται διαρκώς σε κίνηση, ελέγχοντας την κατάσταση. Κατά συνέπεια, επισημαίνει, αποκαταστάθηκε άμεσα η κυκλοφορία στα σημεία όπου σημειώθηκαν πτώσεις δέντρων λόγω των ισχυρών ανέμων».
Παράλληλα σημειώθηκαν ορισμένα προβλήματα «στα ρείθρα των δρόμων από τον Βόλο προς την Ζαγορά λόγω της πτώσης των φύλλων των δέντρων, παρά το γεγονός ότι είχαν καθαριστεί πριν από λίγο καιρό. Το αποχετευτικό δίκτυο ελέγχεται, αλλά όταν βρισκόμαστε σε περίοδο χειμώνα φυσικό είναι να δημιουργούνται προβλήματα και να χρειάζεται και επανέλεγχος, υπογραμμίζει η κ. Μανίνη. Η κατάσταση όμως είναι αντιμετωπίσιμη, καταλήγει, και είμαστε σε συνεχή επικοινωνία τόσο με τους αντιδημάρχους, οι οποίοι επιτηρούν διαρκώς την κατάσταση στους δρόμους, όσο και με την Υπηρεσία Καθαριότητας, καθώς επίσης και με το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας, παρότι στην παρούσα φάση, αντιμετωπίσαμε μόνοι μας την κατάσταση».

Στο Δήμο Σηπιάδος
Ελεγχόμενη είναι επίσης η κατάσταση και στο Δήμο Σηπιάδος και όπως επισημαίνει ο αντιδήμαρχος κ. Μαμάς, «δεν υπήρξαν σημαντικά προβλήματα. Τα δρομολόγια των λεωφορείων πραγματοποιήθηκαν κανονικά, χωρίς να αναφερθούν ζημιές στο οδικό δίκτυο. Λόγω της καταρρακτώδους βροχής, σημειώνει ο κ. Μαμάς, ανέβηκε η στάθμη των ποταμών που υπάρχουν στη Μηλίνα και τον Πλατανιά, χωρίς ωστόσο να παρεμποδιστεί η κυκλοφορία στο οδικό δίκτυο, καθώς βρισκόμαστε διαρκώς σε επιφυλακή».

Στη Ν.Δ. Μαγνησία
Η αγροτική οδοποιία έπεσε για άλλη μια φορά «θύμα» των έντονων καιρικών φαινομένων και των παρατεταμένων και σφοδρών βροχοπτώσεων που έπληξαν το Νομό από τα ξημερώματα της Παρασκευής στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοδυτικής Μαγνησίας. «Πέρασε αλλά δεν ακούμπησε» η κακοκαιρία στους δήμους Ιωλκού, Αρτέμιδας, Μουρεσίου και Μηλεών, με μικροπροβλήματα να δημιουργούνται επίσης στους αγροτικούς δρόμους.
Οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από τις έντονες βροχοπτώσεις στην περιοχή της Νοτιοδυτικής Μαγνησίας είναι οι Δήμοι Νέας Αγχιάλου, Σούρπης και Πτελεού, καθώς στο Δήμο Αλμυρού, όπως σημείωσε ο Δήμαρχος κ. Βαγγέλης Χατζηκυριάκος, «δεν σημειώθηκε κανένα πρόβλημα».
Οι καταστροφές στο δίκτυο της αγροτικής οδοποιίας του Δήμου Σούρπης δεν ήταν ιδιαίτερα εκτεταμένες, με τις περισσότερες να σημειώνονται στην περιοχή της Αμαλιάπολης.
«Δεν δημιουργήθηκαν μεγαλύτερα προβλήματα, καθώς όλα τα ρέματα είχαν καθαριστεί πρόσφατα και ήδη τα μηχανήματα του Δήμου προχωρούν στην αποκατάσταση της βατότητας των αγροτικών δρόμων», δήλωσε σχετικά ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Αγ. Χριστέλλος.

Στη Νέα Αγχίαλο
και τον Πτελεό
Σημαντικές ωστόσο ήταν οι ζημιές που σημειώθηκαν στο Δήμο Νέας Αγχιάλου στην αγροτική οδοποιία. Από την ορμητικότητα των νερών παρασύρθηκαν μεγάλοι όγκοι χωμάτων, με αποτέλεσμα στις περισσότερες περιπτώσεις οι δρόμοι να καταστούν απροσπέλαστοι.
Ο Δήμαρχος Νέας Αγχιάλου κ. Ηλίας Καραπατάκης επισήμανε πως τα μηχανήματα του Δήμου βρίσκονται «υπ’ ατμόν» και «θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε ο αγροτικός κόσμος της περιοχής να μπορέσει άμεσα να προσεγγίσει τα κτήματά του».
Στο Δήμο Πτελεού σημειώθηκαν επίσης μεγάλες ζημιές στους αγροτικούς δρόμους, ενώ ο Δήμαρχος κ. Πανταζής Παπαστεργίου τόνισε ότι επειδή είναι ακόμα περίοδος συλλογής της ελαιοπαραγωγής «θα ζητηθεί η συνδρομή ιδιωτικών μηχανημάτων για την αποκατάσταση της προσπελασιμότητας στο αγροτικό οδικό δίκτυο της περιοχής, αλλά και έκτακτη οικονομική ενίσχυση από το υπουργείο Εσωτερικών για την κάλυψη των δαπανών».

Στο Πήλιο
Μικροζημιές καταγράφηκαν και σε πολλούς δήμους του Πηλίου στην αγροτική οδοποιία και ειδικότερα στους Δήμους Αρτέμιδας, Μηλεών, Μουρεσίου, Αφετών και Ιωλκού.
Σε όλο το μήκος του παραλιακού μετώπου και με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εμφανίζεται στα Άνω και Κάτω Λεχώνια βρήκε η επόμενη μέρα το Δήμο Αρτέμιδας. Όπως επισήμανε ο Δήμαρχος κ. Δημήτρης Αλεξόπουλος, «τα συνεργεία του Δήμου είναι ήδη έξω και κάνουν ό,τι είναι δυνατό».
Στις Μηλιές, το Μούρεσι και τις Αφέτες σημειώθηκαν μικρές ζημιές στο αγροτικό οδικό δίκτυο που δεν δημιουργούν ιδιαίτερα προβλήματα στη πρόσβαση των πολιτών.

Στο Δήμο Ιωλκού ωστόσο πλημμύρισε μια κατοικία και στην περιοχή του Άγιου Ονουφρίου, όπου και πραγματοποιείται το υδροδοτικό έργο του Δήμου, ο δρόμος αποκλείστηκε για κάποιο χρονικό διάστημα από τα χαλίκια και τα χώματα που παρέσυρε η βροχή σε όσα σημεία δεν έχει γίνει ασφαλτόστρωση. Το ίδιο σκηνικό, με ένα δρόμο να αποκλείεται από την κυκλοφορία για λίγο χρονικό διάστημα, αντιμετώπισε η δημοτική αρχή και στο ρέμα της Ανακασιάς, το οποίο πλημμύρισε.
«Τα συνεργεία του Δήμου αλλά και του εργολάβου που κάνει το υδροδοτικό έργο βγήκαν αμέσως και απεγκλωβίσαμε το δρόμο. Οι υπόλοιπες εργασίες για την αγροτική οδοποιία συνεχίζονται», τόνισε ο Δήμαρχος Ιωλκού κ. Πάρις Μουτσινάς.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου