ΤΟΠΙΚΑ

Μάθημα ευαισθησίας για μαρτυρικά χωριά

μάθημα-ευαισθησίας-για-μαρτυρικά-χωρ-851206

“Μνήμες από τα μαρτυρικά χωριά της Ελλάδας” περιλαμβάνει η εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί αύριο Σάββατο 13 Δεκεμβρίου στον χώρο του ΕΠΑΛ Αγριάς. Το σχολείο σε συνεργασία με τον Δήμο Αγριάς και το Τοπικό Συμβούλιο Νέων πραγματοποιεί την συγκεκριμένη εκδήλωση και στις 18 Δεκεμβρίου, επέτειο του ολοκαυτώματος της Δράκειας, θα ψαλεί στο χωριό επιμνημόσυνη δέηση. Η εκδήλωση περιλαμβάνει παρουσίαση του ιστότοπου, όπου παρουσιάζεται η εργασία των μαθητών, αφηγήσεις από τον κ. Σταύρο Ζερμπίνο και τον κ. Δημήτρη Πασχαλίδη, συγγραφέα του βιβλίου “Τα γεγονότα της Δράμας, Σεπτέμβριος-Οκτώβριος 1941, εξέγερση ή προβοκάτσια;”, μάρτυρες των γεγονότων στη Δράκεια και την Δράμα αντίστοιχα και παρουσίαση του προγράμματος από μαθητές της ομάδας. Στο χώρο της εκδήλωσης θα λειτουργεί επίσης έκθεση ντοκουμέντων βιβλίων με θέμα τα “Μαρτυρικά χωριά της Ελλάδας”. Για την υλοποίηση της συγκεκριμένης εκδήλωσης, το ΕΠΑΛ Αγριάς συνεργάστηκε με τον Δήμο Αγριάς, ο οποίος ανέλαβε την οικονομική υποστήριξή της, με το Τοπικό Συμβούλιο Νέων και την Παιδική Βιβλιοθήκη από το “Στέκι Παιδιού” του Καλλιτεχνικού Οργανισμού Δήμου Βόλου.
Το συγκεκριμένο σχολείο υλοποιεί από το Νοέμβριο του 2005 πρόγραμμα που έχει σχέση με τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν σε μαρτυρικές πόλεις και χωριά της Ελλάδας με θέμα «Τα Μαρτυρικά χωριά της Ελλάδας» και συνεχίζεται μέχρι φέτος με ιδιαίτερη επιτυχία. Η ιδέα αυτή ανήκε σε μαθητές μας που κατάγονται από τη Δράκεια, Μαρτυρικό Χωριό του Δήμου Αγριάς, και οι οποίοι, όντας ευαισθητοποιημένοι, ζήτησαν να γνωρίσουν την ιστορία και των άλλων Μαρτυρικών Χωριών της Ελλάδας, Σκοπός λοιπόν του προγράμματος ήταν αφ ενός να ερευνήσουν και να ενημερωθούν ιστορικά γι αυτά τα χωριά, αφ ετέρου να ενημερώσουν την ιστοσελίδα του με τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας. “Το πρόγραμμα άρχισε με την μελέτη των Προεδρικών Διαταγμάτων, τα οποία χαρακτήρισαν τα χωριά ως Μαρτυρικά. Στη συνέχεια σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε το Νοέμβριο του 2006 με εκπροσώπους της αντίστοιχης Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έγινε ενημέρωση για την πρωτοβουλία μας αυτή και ζητήσαμε τη βοήθεια τους. Οι περισσότεροι ανταποκρίθηκαν και μας έστειλαν πλούσιο υλικό και μοναδικά ιστορικά ντοκουμέντα. Οι μαθητές της πολιτιστικής ομάδας τα μελέτησαν και προσπάθησαν να καταγράψουν με συνοπτικό τρόπο τα γεγονότα. Σήμερα βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσουμε ότι η ιστοσελίδα του σχολείου μας εμπλουτίστηκε με τις σημαντικές αυτές
πληροφορίες και έτσι θα δίνεται η δυνατότητα τόσο στην μαθητική κοινότητα όσο και σε κάθε ενδιαφερόμενο, να ενημερώνεται γι αυτό τα χωριά και για το λόγο για τον οποίο χαρακτηρίστηκαν «Μαρτυρικά». Έτσι συμβάλλουμε και εμείς στην διατήρηση της ιστορικής μνήμης” επισημαίνει ο διευθυντής του ΕΠΑΛ Αγριάς Χρήστος Μαράτος.
Η ομάδα των μαθητών που υλοποίησαν το πρόγραμμα αποτελείται από τους: Κατερίνα Αντωνοπούλου, Μαρίνα Δήμτσα, Χριστίνα Κοσμοπούλου, Αναστασία Λύτρα, Αθανασία Λύτρα, Βλασία Μακρυγεωργίου, Μαρία Μαρτίου, Στεφανία Μπούκη, Κυριακή Παντελή, Κώστας Ράπτης, Βάσω Σταμπολίδου, Αγορίτσα Ταφύλη, Αρης Τζαφκολάρι, Βασιλική Τζοβάρα, Βάσω Τσικρίκη και Κυριακή Τσιρπανλή. Επίσης συμμετέχουν οι καθηγητές Χρήστος Μαράτος, Διευθυντής του ΕΠΑΛ Αγριάς, Ελένη Μαλαχιά, Τριαντάφυλλος Κανελλάκης και Αναστασία Κουρεντζή.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου