ΤΟΠΙΚΑ

Μαθητικά μπλόκα στους δρόμους

μαθητικά-μπλόκα-στους-δρόμους-851206

Στη μνήμη του Αλέξη, του αδικοχαμένου μαθητή, τα Γυμνάσια και Λύκεια της Μαγνησίας παραμένουν υπό κατάληψη, χωρίς όμως λουκέτα αυτή τη φορά στις εισόδους των διδακτηρίων.

Οι μαθητές δεκάδων σχολείων στο Βόλο και στους περιφερειακούς δήμους έχουν αποφασίσει να κρατήσουν υπό κατάληψη τα σχολεία τους ως ελάχιστο φόρο τιμής στο συμμαθητή τους, που δολοφονήθηκε από όπλο ειδικού φρουρού.
Το μαθητικό ποτάμι οργής βγαίνει και σήμερα το πρωί στο κέντρο της πόλης. Μετά από απόφαση του Συντονιστικού Αγώνα Μαθητών Βόλου, στις 11:30 π.μ. θα αποκλειστεί συμβολικά η διασταύρωση των οδών Ιωλκού με Δημητριάδος.
Το Συντονιστικό μαθητών έχει αποφασίσει να προτείνει στις γενικές συνελεύσεις των 15μελων μαθητικών συμβουλίων, οι καταλήψεις να συνεχιστούν έως και αύριο.
Χθες σε κατάληψη βρίσκονταν 16 Γυμνάσια, Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια, ενώ οι μαθητές δύο σχολείων προχώρησαν σε αποχή από τα μαθήματά τους.
Υπό κατάληψη ήταν τα Γυμνάσια 3ο, 4ο, 6ο Βόλου, Αργαλαστής και Σούρπης, τα Λύκεια 1ο, 3ο, 4ο, 6ο, 8ο Βόλου, το Μουσικό, 1ο και 2ο Ν. Ιωνία, Σκοπέλου και τα ΕΠΑΛ Σκοπέλου και 3ο Βόλου. Αποχή από τα μαθήματα έγινε στο 2ο Λύκειο Βόλου και στο 5ο Λύκειο Βόλου.
Στο μεταξύ υπό κατάληψη παρέμεναν χθες τα 10 από τα 12 τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μετά από αποφάσεις γενικών συνελεύσεων των φοιτητικών συλλόγων για διήμερα και τριήμερα λουκέτα.
Οι φοιτητικοί σύλλογοι ξεκινούν από σήμερα νέο γύρο συνελεύσεων, για να αποφασίσουν για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους.

«Αφήστε μας να κλάψουμε…»

Τους λόγους συμμετοχής στις χθεσινές καταλήψεις περιγράφει το 15μελές μαθητικό συμβούλιο του Μουσικού Σχολείου Βόλου:
Εμείς, οι μαθητές του Μουσικού Γυμνασίου-Λυκείου Βόλουσήμερα,10-12-2008,αποφασίσαμε μετά από ψηφοφορία να διακόψουμε τα μαθήματα και να κλείσουμε το σχολείο μας.
Για πρώτη φορά χρησιμοποιούμε την κατάληψη ως τρόπο διαμαρτυρίας. Ο λόγος; Γιατί το ποτήρι έχει πλέον ξεχειλίσει! Όχι πως έχουμε κάποιο ειδικό ενδοσχολικό πρόβλημα, προς Θεού, για ένα σχολείο που μας παρέχει τα πάντα θα ήταν αχαριστία να πούμε κάτι τέτοιο. Άλλωστε, όποια τυχόν δυσλειτουργία παρουσιαστεί, την αντιμετωπίζουμε με επιτυχία συλλογικά, σε αρμονική συνεργασία με τη διεύθυνση και τους καθηγητές μας. Το θέμα μας είναι η κατάσταση που επικρατεί στη χώρα τις τελευταίες μέρες. Νιώθουμε θλίψη, πόνο, οργή, αγανάκτηση. Νιώθουμε πως δεν γίνεται να μην διαμαρτυρηθούμε. Ένας συμμαθητής μας σκοτώθηκε το Σάββατο στα Εξάρχεια, θα μπορούσε να είναι ο καθένας από μας. Κι ύστερα, όλα αυτά τα επεισόδια. Η εικόνα των μεγάλων πόλεων (πλέον ίσως και της δικής μας), θυμίζει πεδίο μάχης. Τα μαγαζιά που καταστράφηκαν, τα σπίτια, τα αυτοκίνητα, θα μπορούσαν να ανήκουν στους δικούς μας γονείς, σ’ εμάς τους ίδιους. Γιατί; Γιατί τόση βία; Θέλουμε να ξεσπάσουμε, να δώσουμε ένα τέλος σ’ όλα αυτά που μας κάνουν να δακρύζουμε.
Μετά την πορεία και τη μουσική διαμαρτυρία της προηγούμενης εβδομάδας στον Άγιο Νικόλαο, η κατάληψη είναι το τελευταίο μέσο που μας έχει απομείνει. Κάποιοι ίσως νομίσουν ότι το κλείσιμο του σχολείου είναι υποκινούμενο από κάποιο κόμμα ή από τη γενικότερη ιδέα που επικρατεί ή ακόμα ότι χρησιμοποιούμε τα τελευταία αυτά γεγονότα ως πρόφαση για να «ξεκουραστούμε». Τίποτα δεν ισχύει. Είμαστε απλά μαθητές που αγωνίζονται, παλεύουν, διαμαρτύρονται. Μαθητές που αρνούνται να κλείσουν τα μάτια σε όσα συμβαίνουν γύρω τους. Ο χαμός του Αλέξανδρου ήταν άλλο ένα πλήγμα στις καρδιές μας. Ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Αντιδρούμε λοιπόν σε μια κοινωνία που μας πληγώνει, που δεν μας υπολογίζει, που μας κάνει να ντρεπόμαστε και να αγανακτούμε, κάθε μέρα που περνάει…
Ελπίζουμε η προσπάθειά μας να ακουστεί, τουλάχιστον στην κοινωνία του Βόλου. Δεν πάει άλλο. Απλά, αφήστε μας να κλάψουμε…
«Δεν είμαστε τρομοκράτες, “κουκουλοφόροι”, “γνωστοί-άγνωστοι”
Είμαστε τα παιδιά σας!
Αυτοί, οι γνωστοί-άγνωστοι….
Κάνουμε όνειρα -μη σκοτώνετε τα όνειρά μας!
Έχουμε ορμή -μη σταματάτε την ορμή μας.
Θυμηθείτε!
Κάποτε ήσασταν νέοι κι εσείς…»

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου