ΤΟΠΙΚΑ

Υποπτες συναλλαγές τραπεζών με Μονή Βατοπεδίου

υποπτες-συναλλαγές-τραπεζών-με-μονή-β-851206

Ενδεχόμενες ευθύνες των τραπεζών που συναλλάσσονταν με τη Μονή Βατοπεδίου, σε ό,τι αφορά στην τήρηση της νομοθεσίας ενάντια στο ξέπλυμα του μαύρου χρήματος, διέκριναν οι τρεις εμπειρογνώμονες της Τράπεζας της Ελλάδος, που συνέταξαν την Έκθεση για την κίνηση των τραπεζικών λογαριασμών της Μονής Βατοπεδίου και των εταιρειών συμφερόντων της – ενώ και ορισμένες από τις καταγραφόμενες συναλλαγές Μονής, παραμένουν «σαφώς ύποπτες».
Οι κ.κ. Ι. Γούσιος, Θ. Αντωνίου και Κ. Γεωργάρας, στην κατάθεσή τους ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, θεώρησαν σαφώς χρήζουσα διερεύνησης, την ανάληψη ποσών άνω των 6 εκ. ευρώ σε μετρητά μέσα σε μία τριετία εκ μέρους της Μονής. «Αναλήψεις μεγάλου ποσού, που ο καταθέτης έχει τη δυνατότητα να τις καλύψει με έμβασμα ή με επιταγή, χρήζουν περαιτέρω διερευνήσεως, είτε ως ύποπτες, είτε ως τουλάχιστον ασυνήθεις» ανέφερε ο Ι. Γούσιος. Αποκορύφωμα μιας τέτοιας δραστηριότητας είναι η ανάληψη 2 εκ. ευρώ σε μετρητά από μοναχό της Μονής, οι επανειλημμένες αναλήψεις μετρητών εκ μέρους του δικηγόρου της Αλ. Χατζηαλεξάνδρου, για ποσά από 70.000 έως 200.000 ευρώ, ή η ανάληψη 1 εκ. ευρώ εκ μέρους του συναλλασσόμενου με τη Μονή, επιχειρηματία Γ. Σαχπαζίδη, στο πλαίσιο συνολικής ανάληψης 6 εκ. ευρώ για πώληση δύο ακινήτων. Υποψίες γεννούν επίσης δύο συμβόλαια αγοραπωλησίας του δικαιώματος ανοικοδόμησης σε οικόπεδο της Μονής, με αγοραστή και πωλητή, μέλη του Δ.Σ. του Ομίλου Πάπιστα και αγοραστή εταιρεία που ανήκει στον Όμιλο, με τίμημα δεκαπλάσιο της αντικειμενικής αξίας.
Δεδομένου ότι για τέτοιου είδους συναλλαγές, οι Τράπεζες υποχρεούνται να ενημερώνουν την Τράπεζα της Ελλάδος, οι συναλλασσόμενες με τη Μονή τράπεζες, αντιμετωπίζουν πλέον τον έλεγχο, καθώς εμφανίζονται να έχουν αμελήσει να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους. «Τη στιγμή αυτή, ο τομέας του «ξεπλύματος» είναι full job απασχολημένος με το να διερευνήσει τους λογαριασμούς, για να δούμε πού εμπλέκονται οι τράπεζες, τι όφειλαν να κάνουν και δεν έκαναν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ι. Γούσιος. Ο εμπειρογνώμονας της ΤτΕ, ωστόσο, διέψευσε το επιχείρημα του Μ. Καρχιμάκη (ΠΑΣΟΚ), ότι τα δάνεια των Τραπεζών προς τη Μονή ήσαν «χαριστικά και εκτός θεσμικού πλαισίου των τραπεζών, αφού οι Μονές δεν έχουν ως στόχο την εμπορική δραστηριότητα».
«Το θεσμικό πλαίσιο δεν θέτει πλέον ποσοτικούς περιορισμούς και δεν απαγορεύεται η χρηματοδότηση των Μονών. Η Μονή Βατοπεδίου ζήτησε δάνεια για επενδύσεις, για αγορά μετοχών, βάζοντας ως εξασφαλίσεις πέντε ακίνητα που διέθετε» ανέφερε ο κος Γούσιος. Από την άλλη, το στέλεχος της ΤτΕ, συμφώνησε με τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, πως «πρέπει να κινηθεί και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, προκειμένου να ανοίξουν και οι χρηματιστηριακοί κωδικοί μέχρι τελικού φυσικού προσώπου».
Συνολικότερα, τα στελέχη της ΤτΕ, ανέφεραν πως τα χρονικά περιθώρια που είχαν προκειμένου να συντάξουν την Έκθεσή τους μέχρι την περάτωση των εργασιών της Επιτροπής, ήσαν σχεδόν απαγορευτικά. Αποτέλεσμα ήταν, η Έκθεση να εμπεριέχει ασάφειες και λάθη – στο ίδιο δε, πλαίσιο, οι τρεις εμπειρογνώμονες διασκέδασαν τις υποψίες του ΠΑΣΟΚ, περί συγκάλυψης της αλήθειας σε σχέση με τις συναλλαγές της Μονής με την Εμπορική Τράπεζα.
Σχετικά με τις αναλήψεις σε μετρητά που έκανε για λογαριασμό της Μονής, ο δικηγόρος της Αλ. Χατζηαλεξάνδρου, διευκρίνισε χθες, εμφανιζόμενος για δεύτερη φορά ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπή, πως επρόκειτο για ποσά επιμεριζόμενα από επιχορηγήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για συγκεκριμένα έργα, για τα οποία θα έπρεπε να διατηρεί ξεχωριστό λογαριασμό. Για την ανάληψη μέσα σε μία τριετία 6 εκ. ευρώ περίπου σε μετρητά εκ μέρους των μοναχών, ο κος Χατζηαλεξάνδρου προσκόμισε έγγραφο της Μονής, σύμφωνα με το οποίο «τα χρήματα αυτά τα πήραν για τις ανάγκες της Μονής».
Δεύτερος επανεξεταζόμενος μάρτυρας, ο επιχειρηματίας Γ. Σαχπαζίδης, ελέγχθηκε για την ανάληψη 1 εκ. ευρώ σε μετρητά, ενόψει αγοράς κτηρίου στην οδό Τσιμισκή στη Θεσσαλονίκη. «Σε ένα ακίνητο έτρεχαν υποχρεώσεις – κτιζόταν ακόμη – είχαμε και κάποιες υποχρεώσεις από το 2006, χρωστούσαμε και έπρεπε να πληρωθούν οι διάφοροι φόροι» ανέφερε ο επιχειρηματίας, ο οποίος δεσμεύθηκε να ενημερώσει αναλυτικότερα την Επιτροπή.
Τέλος, ο κος Σαχπαζίδης διέψευσε την αναφορά της Έκθεσης της ΤτΕ, ότι εξέδωσε επιταγή στο όνομα της off-shore εταιρείας του TORCASO, την ώρα που αυτή είχε διακόψει τις εργασίες της. Από την άλλη, ωστόσο, εμφανίστηκε να αγνοεί το ένα από τα δύο πρόσωπα που εκπροσωπούσαν την εν λόγω εταιρεία του στην Αθήνα (τον Παντελή Ζαχαριάδη), ενώ για την λογίστρια, Ευφροσύνη Λαμπροπούλου, «έμαθε εκ των υστέρων», καθώς – όπως διευκρίνισε – την off-shore εταιρεία αγόρασε, μόνον για να αποκτήσει δύο ακίνητα που εκείνη κατείχε. Τις σχετικές διεργασίες της αγοραπωλησίας δε, ανέλαβε δικηγορικό γραφείο της Ιταλίας.
«Δεν υπάρχει τίποτα που να κρύβω. Όλη την αλήθεια σας λέω. Τι να κάνω; Είχα δύο εταιρείες, βάλαμε μία off-shore, την χρησιμοποίησα για να αγοράσω δύο ακίνητα, τα πούλησα και έχω βρει το μπελά μου;» αναρωτήθηκε ο κος Σαχπαζίδης.
Επιστολή Πελέκη
«Εχω κατ επανάληψη δηλώσει ότι για την όλη ενασχόληση μου με τις ανταλλαγές της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου δεν έλαβα απολύτως καμία αμοιβή-πλην των τελών της εκδόσεως των επισήμων αντιγράφων των συμβολαίων». Αυτό αναφέρει η συμβολαιογράφος Αικατερίνη Πελέκη σε επιστολή της στον πρόεδρο της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής, βουλευτή Χρήστο Μαρκογιαννάκη.
Για το λόγο αυτό, τονίζει στην επιστολή της η κ. Αικατερίνη Πελέκη σας αποστέλλω συνημμένη κατάσταση με τα αντίστοιχα παραστατικά από τα οποία προκύπτει ότι το σύνολο των χρημάτων που έχω λάβει-εκ μέρους της ΙΜΜΒ αλλά και της ΚΕΔ, ανέρχεται -προ φόρων, στο ποσό των 29.126,41 ευρώ μόνον».
Κατά την κυρία Πελέκη κατατέθηκαν στο λογαριασμό της «από την Ιερά Μονή Βατοπεδίου, την ΚΕΔ και τον δικηγόρο Δημήτριο Πελέκη για λογαριασμό της Μονής, συνολικά 1.995.984,48 ευρώ». Στη συνέχεια δίνει αναλυτική κατάσταση για τις καταβολές των χρημάτων προς τον Συμβολαιογραφικό Σύλλογο, τα οικεία Ταμεία Νομικών και Συμβολαιογράφων καθώς και προς τα δύο υποθηκοφυλακεία Αχαρνών και Μαραθώνος για τις μεταγραφές των συμβολαίων.
Τέλος η κ. Πελέκη σημειώνει ότι «η αναφορά στο σύνολο του λογαριασμού εκ μέρους των εκπροσώπων της Τράπεζας της Ελλάδας, με θίγει ως επαγγελματία και δημιουργεί πέρα για πέρα εσφαλμένες εντυπώσεις», καθώς «το σύνολο του λογαριασμού που ανέφεραν αφενός δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την υπό εξέταση υπόθεση και αφετέρου είναι σχεδόν στο σύνολο του χρεοπιστωτικός και όχι αποτέλεσμα καθαρών εισπράξεων».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου