ΤΟΠΙΚΑ

Μετωπική αναμέτρηση στον Αγ. Νικόλαο

μετωπική-αναμέτρηση-στον-αγ-νικόλαο-851206

«Βροχή» δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου – λάμψης σημειώθηκε χθες το βράδυ σε μια νύχτα χάους στο κέντρο του Βόλου κατά τη διάρκεια πραγματικού κλεφτοπόλεμου μεταξύ κουκουλοφόρων και διμοιριών των ΜΑΤ. Φωτιές σε κάδους και ένα φούρνο, σπασμένα αυτοκίνητα και λεηλασίες τραπεζών συνθέτουν το πολεμικό τοπίο που υπήρξε από τη λήξη της προγραμματισμένης πορείας των φοιτητών, μετά και από την οποία οι «γνωστοί – άγνωστοι» ανασυγκροτήθηκαν και εκδήλωσαν το μένος τους. Ένας τραυματισμένος αστυνομικός και μια προσαγωγή κουκουλοφόρου είναι τα στοιχεία που υπήρχαν μέχρι και αργά το βράδυ.
Οι κουκουλοφόροι ανέβηκαν από την οδό Γαμβέτα, αφήνοντας πίσω τους φλεγόμενους κάδους και στην συμβολή των οδών Ερμού με Ογλ σταμάτησαν και επιδόθηκαν σε έναν ανελέητο πετροπόλεμο με τις διμοιρίες των ΜΑΤ.
Με ξύλινα ρόπαλα και καδρόνια ξήλωσαν τους κυβόλιθους από τα πεζοδρόμια, αλλά και τα μάρμαρα όπως και τις ζαρντινιέρες και επιτέθηκαν στους αστυνομικούς, καθώς στόχος τους ήταν να φτάσουν στο Αστυνομικό τμήμα του Αγίου Νικολάου.
Παρανάλωμα του πυρός έγιναν οι κάδοι έξω από το κατάστημα Public και αμέτρητες ζημιές μετράνε οι ιδιοκτήτες των σταθμευμένων στο συγκεκριμένο σημείο αυτοκινήτων.
Οι κουκουλοφόροι ήταν σκορπισμένοι σε ομάδες 30 με 50 ατόμων στις συμβολές των οδών Ερμού με Γαμβέτα, Κουμουνδούρου με Αλεξάνδρας, Μαυροκορδάτου με Ερμού αλλά και στην οδό Δημητριάδος έξω από το κατάστημα Goodys, όπου και έκαψαν τους κάδους.

Κάηκε φούρνος
Στη συμβολή των οδών Γκλαβάνη με Αλεξάνδρας στις φλόγες παραδόθηκε λίγο πριν τις 10:00 το βράδυ ο φούρνος Ιωαννίδη. Η πυροσβεστική έσπευσε αμέσως και κατέσβησε τη φωτιά, η οποία προκάλεσε φθορές στην ξύλινη σκεπή του φούρνου, ενώ από την μανία των διαδηλωτών κόντεψε να καεί και το φαρμακείο που βρίσκεται απέναντι από το φούρνο. «Μπράβο σας, τι να σας πω; Μπράβο σας», έλεγε αγανακτισμένος και οργισμένος ο ιδιοκτήτης του φούρνου κ. Γιώργος Ιωαννίδης, ο οποίος έσπευσε αμέσως στην ιδιοκτησία του.
Λίγο πριν ωστόσο στο ίδιο σημείο πολίτες που παρακολουθούσαν την πορεία προσπάθησαν να περάσουν μέσα από τις φλόγες και να απεγκλωβίσουν ένα αμάξι με τα χέρια ψηλά, για να καταλάβουν και οι δυνάμεις τις αστυνομίας ότι πήγαιναν με ειρηνικές διαθέσεις.
Ωστόσο οι κουκουλοφόροι άρχισαν πάλι να πετάνε πέτρες, με αποτέλεσμα οι πολίτες να μην μπορέσουν να πάρουν το σταθμευμένο αμάξι που κινδύνευε και να κινδυνέψει ένα αυτοκίνητο από χειροβομβίδα κρότου – λάμψης που πέταξε κάποιος αστυνομικός.
Να σημειωθεί πως αν και οι κουκουλοφόροι φαίνεται να μην ήθελαν να προκαλέσουν φθορές σε καταστήματα, ωστόσο έβαζαν τους φλεγόμενους κάδους κοντά στα καταστήματα και προσπάθησαν να εξαπλώσουν τη φωτιά, ρίχνοντας εύφλεκτο υγρό που είχαν σε μπουκάλια.

Οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν αμέσως μετά στη Marfin Bank στην οδό Δημητριάδος, όπου και εισέβαλαν λεηλατώντας το υποκατάστημα της Τράπεζας και καίγοντας στο δρόμο έπιπλα και χαρτιά μέσα από τη Τράπεζα. Η πυροσβεστική έσπευσε αμέσως και πρόλαβε να κατασβήσει τη φωτιά. Μετά από λίγο κουκουλοφόροι άρχισαν να τους πετροβολούν, τρέποντας τους πυροσβέστες σε φυγή.
Μέχρι και αργά το βράδυ οι πληροφορίες έκαναν λόγο για ένα τραυματισμένο αστυνομικό στο κεφάλι από κομμάτι μάρμαρο που του πετάξανε οι κουκουλοφόροι, ο οποίος και διακομίστηκε αμέσως στο νοσοκομείο. Διεκομίσθη δε και ένας τραυματισμένος νεαρός, ενώ λίγο νωρίτερα έσπευσαν και δύο παιδιά μικρής ηλικίας με αναπνευστικά προβλήματα από τα δακρυγόνα. Σε όλους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, ενώ κανένας δεν κρατήθηκε το βράδυ στο νοσοκομείο.
Επίσης περίπου πέντε με έξι διαδηλωτές μεταφέρθηκαν για τις πρώτες βοήθειες στο νοσοκομείο μετά από μικροτραυματισμούς στην προσπάθεια τους να σπάσουν τα τζάμια των υποκαταστημάτων των τραπεζών.
Αξίζει να αναφερθεί πως οι αστυνομικοί προσήγαγαν ένα κουκουλοφόρο, τον οποίο μετά από μια ώρα περίπου τον άφησαν ελεύθερο.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου