ΤΟΠΙΚΑ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ: Ανακλήσεις χοιρινού ιρλανδικής προέλευσης

ευρωπαϊκη-ενωση-ανακλήσεις-χοιρινού-851206

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί όλα τα κράτη-μέλη να μπλοκάρουν και να ελέγξουν όλα τα φορτία χοιρινού ιρλανδικής προέλευσης και τα επεξεργασμένα προϊόντα του μετά το σήμα κινδύνου του Δουβλίνου για εντοπισμό διοξίνης σε εκτροφεία. Επιμολυσμένο με διοξίνη χοιρινό έχει εξαχθεί σε 25 χώρες εντός και εκτός ΕΕ.
«Οι χώρες που έχουν προϊόντα ιρλανδικής προέλευσης καλούνται να τα μπλοκάρουν και να τα ελέγξουν για να εξακριβώσουν την πιθανή παρουσία PCB (πολυχλωροδιφαινύλια, καρκινογόνες ουσίες) και διοξίνης» ανακοίνωσε η επίτροπος Υγείας Ανδρούλα Βασιλείου στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες.

Δώδεκα χώρες της ΕΕ -Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, Δανία, Πολωνία, Βέλγιο, Εσθονία, Σουηδία, Βρετανία, Πορτογαλία και Κύπρος- και εννέα τρίτες χώρες ή εδάφη -Ελβετία, ΗΠΑ, Καναδάς, Ιαπωνία, Ρωσία, Σιγκαπούρη, Κίνα, Χονγκ Κόνγκ και Νότια Κορέα- ενημερώθηκαν ότι έχουν εισαγάγει μολυσμένα προϊόντα, διευκρίνισε η επίτροπος.
Σύμφωνα με την έκθεση του Οργανισμού Τροφίμων και Ασφάλειας της Ιρλανδίας, επιμολυσμένο κρέας εντοπίστηκε ήδη στην Ολλανδία, τη Γαλλία και το Βέλγιο.

Το Σάββατο η ιρλανδική κυβέρνηση ανακάλεσε όλα τα προϊόντα χοιρινού παραγωγής από 1ης Σεπτεμβρίου και μετά, ενώ η αστυνομία της χώρας ξεκίνησε έρευνες για να εντοπίσει την πηγή της μόλυνσης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Αρχών, περίπου 100.000 ζώα θα θανατωθούν, ενώ τρόφιμα αξίας 125 εκατομμυρίων ευρώ, θα πρέπει να καταστραφούν στην Ιρλανδία και αλλού.
Ο συναγερμός κηρύχθηκε την Παρασκευή μετά την ανακάλυψη της ύπαρξης διοξινών στη διάρκεια ελέγχου ρουτίνας.

Ο ΕΦΕΤ
Να αποσυρθούν οι ποσότητες ιρλανδικού χοιρινού κρέατος και προϊόντων αυτού ζητά από τους εμπόρους ο ΕΦΕΤ, μετά την ενημέρωση που έλαβε για τον εντοπισμό διοξίνης σε κρέατα ιρλανδικής προέλευσης. Παράλληλα, με ανακοίνωσή του, προειδοποιεί σχετικά τους καταναλωτές.
Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση σημειώνεται: «Ο ΕΦΕΤ στα πλαίσια της συνεργασίας του τόσο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και με τις αρμόδιες Ιρλανδικές Αρχές, ενημερώθηκε στις 07.12.2008 για την ύπαρξη διοξινών σε χοιρινό, προέλευσης Ιρλανδίας και την ανάκληση από τη χώρα αυτή όλου του Ιρλανδικού Χοιρινού κρέατος με χρόνο σφαγής από το Σεπτέμβριο 2008.
»Ο ΕΦΕΤ καλεί όποια επιχείρηση ενδέχεται να διακινεί χοιρινό κρέας ή προϊόντα αυτού, προέλευσης Ιρλανδίας, όπως προβεί σε άμεση απόσυρση προκειμένου να διεξαχθούν οι απαιτούμενοι έλεγχοι και να ενημερώσουν σχετικά τον ΕΦΕΤ και τους καταναλωτές.
»Επίσης, καλείται το καταναλωτικό κοινό, ως προληπτικό μέτρο, να μην καταναλώνει χοιρινό ή προϊόντα αυτού (όπως μπέικον), προέλευσης Ιρλανδίας.
»Ο ΕΦΕΤ έχει δρομολογήσει σχετικούς ελέγχους, ενώ έχουν ήδη ενημερωθεί οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα είτε παραγωγής είτε διάθεσης κρέατος ή προϊόντων του. Εφόσον κριθεί απαραίτητο, θα υπάρξει συνέχεια ενημέρωσης προς το καταναλωτικό κοινό».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου