ΤΟΠΙΚΑ

ΥΠΟΘΕΣΗ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ: Πρόσθετη εξέταση μαρτύρων

υποθεση-βατοπεδιου-πρόσθετη-εξέταση-851206

Σε πρόσθετη εξέταση μαρτύρων προχωρά η Εξεταστική Επιτροπή. Ο πρόεδρος της Εξεταστικής αποφάσισε την πρόσθετη εξέταση του δικηγόρου της Μονής Βατοπεδίου και ενός επιχειρηματία. Παράλληλα, τις πρώτες κλήσεις για καταθέσεις ξεκίνησαν να αποστέλλουν εισαγγελείς εφετών που ερευνούν την υπόθεση της ανταλλαγής εκτάσεων μεταξύ της Μονής και του ελληνικού δημοσίου.
Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής Χρήστος Μαρκογιαννάκης αποφάσισε πρόσθετη εξέταση του δικηγόρου της Μονής Βατοπεδίου Αλ. Χατζηαλεξάνδρου και του επιχειρηματία Γιώργου Σαχπαζίδη, καθώς τα ονόματά τους εμπλέκονται στην Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, για τους τραπεζικούς λογαριασμούς της Μονής.

«Είδα ότι ο κ. Χατζηαλεξάνδρου έχει σηκώσει κάποια χρήματα μετρητά -όχι με επιταγές. Είδα ότι ο κ. Σαχπασίδης έχει πάρει κάποια στιγμή, έναντι του τιμήματος των 6 εκατ. ευρώ, πέντε – έξι επιταγές του 1 εκατ. ευρώ εκάστη. Οι πέντε κατετέθησαν την ίδια μέρα σε κάποια τράπεζα -η μία δεν κατετέθη πουθενά. Να κυκλοφορεί κάποιος με 1 εκατ. ευρώ στην τσέπη του;» ανέφερε ο κ. Μαρκογιαννάκης.
Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ επιδοκίμασαν την ενέργεια του προέδρου της Επιτροπής (ο οποίος είχε υποστηρίξει την προηγούμενη Παρασκευή, πως η εξέταση των μαρτύρων θα έπρεπε να καταλήξει με τις καταθέσεις των πολιτικών προσώπων) από την άλλη, ωστόσο, τόνισαν πως σε αντίστοιχα περίεργες επιλογές, έχουν προβεί και άλλοι πρωταγωνιστές της υπόθεσης, όπως ο υπεύθυνος του λογιστηρίου της Μονής, γέρων Ευδόκιμος, ή ο επιχειρηματίας Θ. Πάπιστας.
Από πλευράς ΠΑΣΟΚ ζητήθηκε η επανεξέταση της Διευθύντριας Πολιτικής Γης Στ. Μαντέλη και να κατατεθούν στην Επιτροπή, τα αντίγραφα των δανειακών συμβάσεων που υπέγραψαν οι εμπλεκόμενες Τράπεζες με τη Μονή και τις εταιρείες των συμφερόντων της, να ανοιχθούν οι χρηματιστηριακοί λογαριασμοί των τελευταίων, καθώς και οι εταιρείες του Ομίλου Πάπιστα, να γνωστοποιηθεί από πλευράς Κύπρου, με ονομαστικοποίηση μέχρι φυσικού προσώπου η μετοχική σύνθεση των εταιρειών RASSADEL, MADEUS, BENSECRA και IVER MANAGEMENT.
«Ο μοναχός Ευδόκιμος φέρεται να διακινεί μεγάλα ποσά σε μετρητά», ανέφερε ο Ντ. Ρόβλιας. Επίσης, από την Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, απουσιάζει η αναλυτική παράθεση στοιχείων από την Εμπορική Τράπεζα – ακριβώς διότι αυτό αφορά τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Προβόπουλο, ο οποίος ήταν τακτικός θαμώνας, επισκέπτης και αρωγός της Μονής Βατοπεδίου και την εποχή εκείνη, ήταν διοικητής της Εμπορικής»,ανέφερε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.
Ζητήθηκε επίσης να γνωστοποιηθεί η ύπαρξη θυρίδων της Μονής, του οικονομικού της διαχειριστή Αθωνος Κοιρανίδη του επιχειρηματία Θ. Πάπιστα και των εταιρειών τους, να κατατεθούν αντίγραφα όλων των επιταγών που εκδόθηκαν από τις εταιρίες Rassadel και Madeus για ποσά άνω των 50.000 ευρώ, να κατατεθούν τα συμβόλαια και προσύμφωνα αγοράς από τους τρίτους που ανέλαβαν να ανεγείρουν ακίνητα στις εκτάσεις που παραχωρήθηκαν στη Μονή και να παρέμβει το ΣΔΟΕ και η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών, στο λογιστήριο της Μονής.
Εξ άλλου το ΠΑΣΟΚ ζήτησε να διερευνηθεί «η τριγωνική σχέση του κου Βασίλειου Βλασσερού, ο οποίος συνδέεται με στενή σχέση, με τον υπεύθυνο του εκτελεστικού βραχίονα των ανταλλαγών, τον πρόεδρο της ΚΕΔ, κο Γκράτσιο»: «Μέσα σε μια μέρα, δια του κου Βλασσερού, φέρεται ο Όμιλος Πάπιστα να αγοράζει ακίνητο με τίμημα 5 εκ. ευρώ και να το πουλάει την επόμενη μέρα με 9 εκ. ευρώ. Τι υπεραξίες είναι αυτές που δημιουργούνται;» ανέφερε ο Γρ. Νιώτης.
Από πλευράς ΝΔ, υποστηρίχθηκε πως η επεξεργασία όλων αυτών των υλικών είναι αδύνατον να γίνει από την Επιτροπή χωρίς να ζητηθεί παράταση των εργασιών της, που λήγουν την επόμενη Δευτέρα. «Δεν είναι δική μας δουλειά οιονεί ανακριτικά να διερευνούμε υποθέσεις, αλλά να εισπράττουμε τα στοιχεία από τις ανακριτικές αρχές, στο βαθμό που τα στοιχεία ενδεικνύουν ανάμειξη πολιτικών προσώπων»,ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ Ν. Δένδιας.
Εν τω μεταξύ, τις πρώτες κλήσεις σε κατάθεση με την ιδιότητα του υπόπτου για την διάπραξη κακουργηματικής απάτης ξεκίνησαν να αποστέλλουν σε εμπλεκόμενα πρόσωπα οι εισαγγελείς εφετών Ευστάθεια Σπυροπούλου και Παντελής Στραγάλης που ερευνούν την υπόθεση ανταλλαγών εκτάσεων μεταξύ της Μονής Βατοπεδίου και του ελληνικού δημοσίου.
Οι δύο εισαγγελείς αποστέλλουν τις πρώτες κλήσεις σε 27 πρόσωπα εκ των οποίων τα 16 είναι μέλη του Νομικού Συμβουλίου του κράτους και τα υπόλοιπα 11, μέλη συμβουλίων Δημοσίας Γης και Ανταλλάξιμης Περιουσίας.
Οι πρώτοι εννέα νομικοί σύμβουλοι του κράτους καλούνται ενώπιον των εισαγγελέων την Πέμπτη, ενώ ακολουθούν την Παρασκευή και τη Δευτέρα οι υπόλοιποι κληθέντες σε αυτήν τη φάση.
Συνολικά οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση που θα κληθούν από τους εισαγγελείς να δώσουν εξηγήσεις ως ύποπτοι για την διάπραξη αδικημάτων σε βαθμό κακουργήματος ενδέχεται να υπερβούν τους 50.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου