ΤΟΠΙΚΑ

Εκκρεμούν τα τμήματα κατεύθυνσης στα Λύκεια του Βόλου

εκκρεμούν-τα-τμήματα-κατεύθυνσης-στα-114816

Ανησυχία γονέων για τη σύσταση των τμημάτων που απαιτούν μίνιμουμ 20 μαθητές

Αναστάτωση προκαλεί στα Γενικά Λύκεια του Βόλου, η συγκρότηση των τμημάτων κατεύθυνσης στη γ’ τάξη. Εντολή της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, να εφαρμόσει την υπουργική απόφαση για τη συγκρότηση των τμημάτων, χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις, έχει δημιουργήσει προβληματισμό.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Για τη σύσταση τμήματος κατεύθυνσης, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, απαιτούνται τουλάχιστον 20 μαθητές. Αυτό σημαίνει ότι ιδίως σε ό,τι αφορά τη θετική κατεύθυνση ή την τεχνολογική 1, κανένα λύκειο δεν θα καταφέρει να λειτουργήσει αυτόνομο τμήμα, εξαιτίας του μικρού αριθμού μαθητών.

Η έγκριση των ολιγομελών τμημάτων κατεύθυνσης είναι στη διακριτική ευχέρεια του Διευθυντή Εκπαίδευσης, ωστόσο, στους διευθυντές των λυκείων δεν έχει δοθεί καμία διευκρίνιση για το τι θα γίνει με τα τμήματα κατεύθυνσης που δεν συμπληρώνουν 20 μαθητές. Η έγκρισή τους είναι σε εκκρεμότητα και ήδη η ανησυχία των γονέων που βλέπουν ότι τα παιδιά τους μπαίνουν πλέον στην τελική ευθεία για τις πανελλήνιες εξετάσεις είναι έκδηλη.

Τα σενάρια που υπάρχουν είναι τρία. Είτε ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα εγκρίνει τα έστω και ολιγομελή τμήματα, είτε θα δώσει εντολή για σύμπτυξη τμημάτων μεταξύ κοντινών Λυκείων, είτε θα γίνουν μετεγγραφές μαθητών ανά κατεύθυνση σε άλλα Λύκεια με στόχο τη συγκρότηση τμημάτων κατεύθυνσης.

Στην πρώτη περίπτωση δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα. Το δεύτερο σενάριο, χαρακτηρίζεται ανέφικτο, από τη στιγμή που εκπαιδευτικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι τα σχολικά προγράμματα είναι αδύνατο να συνταιριάξουν και να «κουμπώσουν» τα μαθήματα για να παρακολουθούν μαθητές από δύο διαφορετικά λύκεια, τις τέσσερις ώρες μαθημάτων κατεύθυνσης που προβλέπονται κάθε εβδομάδα. Παράλληλα, η μετακίνηση μαθητών από το ένα σχολείο στο άλλο, θεωρείται όχι μόνο αντιπαιδαγωγικό μέτρο αλλά ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο και τη σωματική ακεραιότητα των μαθητών.

Η περίπτωση των μετεγγραφών των μαθητών, σε Λύκειο όπου να μπορούν να παρακολουθήσουν μάθημα κατεύθυνσης, θα έχει επιπτώσεις στα δημόσια ταμεία. Κι αυτό γιατί, αντί της απασχόλησης καθηγητών για τέσσερις ώρες, προκειμένου τα τμήματα κατεύθυνσης έστω και ολιγομελή να λειτουργούν στα Λύκεια, τυχόν μετεγγραφές θα δημιουργήσουν ανάγκες για καθηγητές με 18 ώρες απασχόληση την εβδομάδα, εξαιτίας της αύξησης του μαθητικού πληθυσμού και άρα των γενικών τμημάτων.

Η ΕΛΜΕ Μαγνησίας καλεί το Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Γ. Δοδοντσάκη να εγκρίνει όλα τα τμήματα, όπως θα κατατεθούν από τους διευθυντές των λυκείων. «Οποιοδήποτε άλλο μέτρο αντιβαίνει στην παιδαγωγική διαδικασία και θα επιφέρει ταλαιπωρία των μαθητών ίσως να θέσει σε κίνδυνο και τη σωματική τους ακεραιότητα», ανέφερε ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Μαγνησίας, Σ. Σαβελίδης.

Για το ίδιο θέμα η ΕΛΜΕ θα έχει συνάντηση και με την Ενωση Γονέων Βόλου, είτε μέσα στο Σαββατοκύριακο, είτε την ερχόμενη Δευτέρα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου