ΤΟΠΙΚΑ

ΑΛΥΚΕΣ ΒΟΛΟΥ: Ενας αδικημένος «παράδεισος»

αλυκεσ-βολου-ενας-αδικημένος-παράδε-851206

«Μας έχουν ξεχάσει και μας έχουν αφήσει στο έλεος του Θεού», λένε αγανακτισμένοι οι κάτοικοι της συνοικίας των Νέων Παγασών. Μια παραλία – σκουπιδότοπος, μια έγκριση εφαρμογής του Σχεδίου Πόλης ανεφάρμοστη από το 1983, σπίτια – παραπήγματα στον οικισμό δίπλα από το αρχαίο θέατρο και μια πλειάδα ακόμα προβλημάτων προσδιορίζουν την απογοητευτική εικόνα που επικρατεί στην περιοχή.

Με σκληρό λόγο ο κ. Βιδανόπουλος εξαπολύει πυρά προς όλους τους αρμόδιους φορείς, καθώς «έπρεπε η περιοχή μας να είναι η αιχμή του δόρατος και όμως δεν γίνεται τίποτα. Λυπάμαι που εκφράζομαι έτσι, αλλά αυτοί οι άνθρωποι είναι και κουφοί και τυφλοί. Δυστυχώς κάθονται πολύ μικροί άνθρωποι σε μεγάλες καρέκλες».

Η μεγάλη πληγή για την συνοικία των Νέων Παγασών είναι η καθυστέρηση της έγκρισης εφαρμογής του Σχεδίου Πόλης, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η ανοικοδόμηση, καθώς δεν προβλέπεται.

«Είναι δυνατόν να πάρουμε να χτίσουμε ένα σπίτι και μετά να ζητάμε δρόμους και αποχετευτικό έργο; Μέχρι στιγμής το σχέδιο εφαρμογής από το 1983 που είχε ξεκινήσει πηγαίνει από τον Άννα στον Καϊάφα. Και εφόσον δεν υπάρχει το σχέδιο, πώς θα προχωρήσει η περιοχή; Λυπάμαι πάρα πολύ που το λέω, αλλά ούτε το 2009 θα γίνει, δεν ξέρω για ποιους λόγους και ποιοι σκοποί εξυπηρετούνται, αλλά δεν με ενδιαφέρει. Αυτό που μας νοιάζει είναι πότε θα γίνει», τονίζει ο κ. Βιδανόπουλος.

Ο πρόεδρος του συνοικιακού συμβουλίου δεν μάσησε τα λόγια του και μίλησε «για ρουσφέτια. Στο βωμό της ψηφοθηρίας δίνεται γη ακόμη και εκεί που είναι εκτός σχεδίου και το αποκορύφωμα να υπάρχει και αποχέτευση και ηλεκτρικό και δρόμοι και ό,τι μπορείτε να φανταστείτε. Δεν μπορεί να δίνονται άδειες να χτίζονται πολυτελείς πολυκατοικίες για ρουσφέτια και σε άλλες περιπτώσεις να λένε δεν υπάρχει σχέδιο».

Παραλίες – σκουπιδότοποι
Η παραλία των Νέων Παγασών και περισσότερο γνωστή με το όνομα παραλία Αλυκών, είναι εγκαταλελειμμένη και γεμάτη σκουπίδια. Σπασμένες καρέκλες, μπουκάλια, πλαστικοί κουβάδες, χρησιμοποιημένα προφυλακτικά, συνθέτουν μια εικόνα ντροπής.

Παράλληλα μεγάλο πρόβλημα προκαλούν και οι χείμαρροι. Οι περισσότεροι έχουν κλειστεί, με αποτέλεσμα από τη στιγμή που δεν υπάρχει κοίτη για να συγκεντρώνονται τα νερά, να προωθούνται όλα τα βρόμικα νερά και τα σκουπίδια στη θάλασσα. Χαρακτηριστικό είναι και το γεγονός πως τους χειμερινούς μήνες ανοίγονται αυλάκια κατά μήκος της παραλίας, από όπου και περνάνε όλα τα όμβρια ύδατα, τα οποία και προωθούνται στη θάλασσα. «Ή βρόμα και η δυσοσμία δεν περιγράφονται», μας λέει κάτοικος της περιοχής, η κ. Βασιλική Παπαθανασίου.

Το ίδιο σκηνικό θα αντικρίσει κανείς και στη δημοτική πλαζ των Αλυκών, η οποία είναι κλειστή και αναξιοποίητη, γεμάτη απορρίμματα, κατεστραμμένες ομπρέλες, ντουζιέρες και ένα κτίσμα υπό κατάρρευση. «Στο Λαμπρόπουλο έχει καταντήσει να είναι άντρο ερωτικών σχέσεων, κανένας δεν καθαρίζει, τίποτα δεν γίνεται», επισημαίνει κάτοικος των Αλυκών, ο κ. Ιωάννης Φουντούλης.

Οδοποιία
Οπως μας ενημερώνει ο κ. Βιδανόπουλος, τα υπομνήματα που έχουν σταλεί από το συνοικιακό συμβούλιο στην τεχνική υπηρεσία του Δήμου για το θέμα της οδοποιίας αριθμούν περίπου τα 60! Απάντηση καμιά και πράξη επίσης πουθενά.

«Στο προϋπολογισμό που κάνει κάθε δήμος βάσει καταστατικού του συνοικιακού συμβουλίου ήταν υποχρεωμένοι να μας υποβάλουν τον προϋπολογισμό του Δήμου μέχρι 30 Σεπτεμβρίου και να δούμε εμείς, τα συνοικιακά, τι έχουνε προϋπολογίσει για την κάθε συνοικία και εμείς μετά μέχρι 30 Οκτωβρίου να υποβάλουμε τις προτάσεις μας και τον δικό μας προϋπολογισμό. Και επειδή αυτοί σκέφτονται την καρέκλα τους δεν κάνουν τίποτα και με θράσος μας δίνουν ένα βιβλίο και μας λένε ότι έχουμε προγραμματισμό στην συνοικία μας να κάνουμε 11 δρόμους κάθετα στο παραλιακό δρόμο την Παπαδάκου από τα Πευκάκια. Είναι όλα υπογεγραμμένα για το προϋπολογισμό του 2008 και όσο είδατε εσείς τους δρόμους άλλο τόσο τους είδαμε και εμείς», δηλώνει σχετικά ο κ. Βιδανόπουλος.

Πρόβλημα ωστόσο αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι και με το πεζόδρομο των Αλυκών, καθώς περνάνε ανεξέλεγκτα αυτοκίνητα και αμάξια, ενώ δεν υπάρχει αστυνόμευση και όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι το καλοκαίρι χτυπήθηκαν από μηχανάκια τρία παιδάκια. Αίτημα αποτελεί η τοποθέτηση πινακίδων και διαδρόμων ασφαλείας. «Αν δεν τα κάνουν αυτά, δεν υπάρχει νόημα να είναι πεζόδρομος. Ας κάνουνε διπλή κυκλοφοριακή γραμμή», τονίζει ο κ. Βιδανόπουλος.

Να σημειωθεί πως στον πεζόδρομο υφίσταται και πρόβλημα ηλεκτροφωτισμού, καθώς από τους 16 στύλους οι εννιά δεν ανάβουν, με τους κατοίκους να διαμαρτύρονται. «Εμείς όμως δεν πληρώνουμε τέλη; Αν δεν έχει κόσμο η υπηρεσία, να έρθει να φτιάξει τα φώτα, να μην πληρώνουμε και εμείς. Αλλά μας έχουνε εγκαταλείψει και το ίδιο θα κάνουμε και εμείς οι 6.500 κάτοικοι. Να μην έρθει κανείς να ζητήσει την ψήφο μας. Δεν τα βάζουμε με το Δήμαρχο, αλλά με τους συνεργάτες του», μας λέει ο πρόεδρος του συνοικιακού συμβουλίου.

Παράλληλα αίτημα αποτελούν και οι μονοδρομήσεις, όπως και η κατασκευή του κόμβου Δουλκέρογλου, για τον οποίο και είχε τεθεί θέμα αν θα γίνει ισόπεδος ή ανισόπεδος και ποιος θα αναλάβει την κατασκευή, το ΥΠΕΧΩΔΕ ή ο Δήμος.

Στα Αϊβαλιώτικα
Μόνο ως έκτρωμα μπορεί να χαρακτηριστεί η οδός Φρυνίχου, που έχει κατασκευαστεί στον οικισμό Αϊβαλιώτικα. Ο δρόμος σε κάποιο σημείο κόβεται στα δύο, η ασφαλτόστρωση είναι υποτυπώδης, υπάρχουν ακόμα κομμένα σίδερα και κανένα προστατευτικό παράπηγμα, με αποτέλεσμα να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος για τα παιδιά που παίζουν εκεί, καθώς ο δρόμος καταλήγει και σε γκρεμό. Όπως τονίζει κάτοικος της περιοχής, ο κ. Χρήστος Τζώρτζης, «αν μέχρι στιγμής δεν έχουμε θρηνήσει θύματα, οφείλεται στην προσωπική προσπάθεια και την καθημερινή παρακολούθηση των ανθρώπων που ζούνε εδώ».

Στην ίδια περιοχή βρίσκεται και η οδός Ιππάρχου, η οποία έχει διανοιχτεί από το 2002 και παραμένει χωρίς ασφαλτόστρωση, με τους κατοίκους να κάνουν μόνοι τους διάφορες εργασίες, ενώ πρόβλημα υπάρχει και με τη φωτεινή σηματοδότηση, καθώς από την οδό Παλατίου για να βγει κάποιο όχημα στην οδό Αθηνών είναι άκρως επικίνδυνο από τη στιγμή που δεν υπάρχει φανάρι.

Νηπιαγωγείο… φάντασμα
Οπως τονίζουν οι κάτοικοι της περιοχής, στις Αλυκές δεν υπάρχει νηπιαγωγείο και τα περισσότερα νήπια φέτος δεν έχουν πάει. «Το νηπιαγωγείο που υπάρχει εδώ είναι υποτυπώδες και λειτουργεί χάρη σε μια εξαίρετη νηπιαγωγό και διευθύντρια, την κ. Κατερίνα Παπαδοπούλου, η οποία κάνει ακόμα και τη καθαρίστρια. Και για όλα αυτά λένε δεν έχουν λεφτά, αλλά για άλλα πράγματα τα βρίσκουν. Ενώ υπάρχουν οι κ.κ. πρόεδροι, οι οποίοι ανήκουν στην εκάστοτε δημοτική αρχή και παίρνουν μέχρι και δύο μισθούς. Αλλά κατά τα άλλα τα λεφτά δεν είναι πουθενά για να κάνουν ένα νηπιαγωγείο», υπογραμμίζει ο κ. Βιδανόπουλος.

Ο ίδιος προσθέτει πως «όλα αυτά δεν τα λέω, γιατί έχουμε αντιπολιτευτικό πνεύμα και ως συνοικιακό συμβούλιο θα επικροτήσουμε οποιαδήποτε δημοτική αρχή, εάν κάποιος έρθει και βάλει ένα πετραδάκι. Είμαστε απλά αδικημένοι κάτοικοι των Νέων Παγασών. Δεν υπάρχει Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο στις Αλυκές. Τα παιδιά πάνε στο 4ο στην Νεάπολη».

Παιδικές χαρές, βιολογικός και η Αργώ
Αφαντες στη συνοικία των Νέων Παγασών είναι και οι παιδικές χαρές, ενώ μεγάλο πρόβλημα είναι και ο βιολογικός. «Χαβούζα, έτσι να το γράψεις, αυτό είναι ο βιολογικός. Θα μας φάει η βρόμα», φωνάζει μήπως και εισακουστεί κάπου ο κ. Τζώρτζης.

Σε ό,τι αφορά την Αργώ, ο κ. Χατζησταμούλης επισημαίνει ότι «η Αργώ κατασκευάστηκε στην περιοχή των Πευκακίων. Πρέπει λοιπόν να γίνει ένα Μουσείο Αργοναυτικής Εκστρατείας, που θα δημιουργήσει μεγάλη τουριστική κίνηση στην περιοχή».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου