ΤΟΠΙΚΑ

Νέος κύκλος κινητοποιήσεων στα Πανεπιστήμια

νέος-κύκλος-κινητοποιήσεων-στα-πανεπ-851206

«Αιτία πολέμου» παραμένει για όλα τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας η υπόθεση των κολεγίων.
Στα Πανεπιστήμια οι κινητοποιήσεις των φοιτητών κλιμακώνονται και στο τοπικό ακαδημαϊκό ίδρυμα τις τελευταίες εβδομάδες πολλά από τα τμήματα «κλειδώνουν» στο πλαίσιο διήμερων ή τριήμερων καταλήψεων των φοιτητών.
Μαθήματα, διοικητικές και άλλες λειτουργίες του Πανεπιστημίου αναστέλλονται, ενώ στην 24ωρη πανελλαδική-πανεργατική απεργία στις 10 Δεκεμβρίου απόφαση συμμετοχής έχει λάβει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού.
Και οι πανεπιστημιακοί καθηγητές προειδοποιούν με δυναμικές κινητοποιήσεις, αντιδρώντας με την εξίσωση των πτυχίων των κολεγίων με εκείνα των ΑΕΙ.
Για τον επόμενο γύρο γενικών συνελεύσεων ετοιμάζονται από αύριο οι φοιτητικοί σύλλογοι του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, λέγοντας μέσα από τις κινητοποιήσεις τους επίμονα «όχι» στα κολέγια και στην εξομοίωση των πτυχίων τους με τα ΚΕΣ.

«Δεν είμαστε τρελοί…»
Αφετηρία των δυναμικών φοιτητικών κινητοποιήσεων αποτέλεσε πριν από τρία χρόνια ο νέος νόμος-πλαίσιο και το άρθρο 16 του Συντάγματος. Με την έναρξη του φετινού ακαδημαϊκού έτους, στο επίκεντρο των κινητοποιήσεων με καταλήψεις, πορείες και παραστάσεις διαμαρτυρίας, βρίσκεται η ευρωπαϊκή οδηγία για τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών.
«Σαφώς και οι φοιτητές δεν είναι οι «τρελοί της κοινωνίας», οι οποίοι ξύπνησαν ένα πρωί και είπαν «τι άλλο να κάνουμε, ας κάνουμε ένα κίνημα».
Υπάρχουν πολύ σοβαροί λόγοι», λέει ο φοιτητής του τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας Γιώργος Τσιομήτας.
Η κυβέρνηση, όπως λέει, επιχειρεί σε συνδυασμό με την κοινοτική οδηγία να εξισώσει τα πτυχία των ΑΕΙ με τα πτυχία των ΚΕΣ.
«Αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι ακόμη και αν δεν πέρασες στις πανελλήνιες, δεν χάλασε ο κόσμος. Πηγαίνεις σε ένα Κολέγιο και μέσα σε δύο χρόνια παίρνεις ένα πτυχίο που θα είναι ισάξιο με εκείνο που θα σου έδινε το αντίστοιχο τμήμα από το Πανεπιστήμιο», αναφέρει ο φοιτητής.
Μεταφέροντας το κλίμα που επικρατεί μέσα στους πανεπιστημιακούς χώρους, ο Γιώργος Τσιομήτας τονίζει ότι οι φοιτητές μαζί με τα μέλη ΔΕΠ, τους μαθητές και τους εργαζόμενους, «θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να διατηρήσουμε ακέραιο το δημόσιο χαρακτήρα του Πανεπιστημίου».
Από την πλευρά της η φοιτήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Βαγγελίτσα Δινοπούλου επισημαίνει ότι οι φοιτητές θεωρούν τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών κατώτερης ποιότητας ιδρύματα, που δεν μπορούν να βρεθούν στην «ίδια θέση» με τα πανεπιστημιακού επιπέδου ιδρύματα.
Διευκρινίζει ότι οι φοιτητές δεν υποτιμούν όσους κατευθύνονται στα κολέγια, όμως δεν μπορεί το πτυχίο μετά από διετή φοίτηση να είναι αντίστοιχο με ένα πτυχίο πενταετούς ή τετραετούς φοίτησης, ανάλογα με τη σχολή.
«Οι απόφοιτοι των ΚΕΣ βγαίνουν με χειρότερους όρους διεκδίκησης στο χώρο εργασίας, οπότε αυτό βάζει χειρότερους όρους και για εμάς, με αποτέλεσμα να υποβαθμίζονται ολοένα και περισσότερο τα δικαιώματά μας.
Τελικά ανοίγει ο δρόμος και για την ιδιωτική εκπαίδευση.
Στόχος μας είναι όχι μόνο τα ΚΕΣ, γιατί είναι ένα κομμάτι της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Στόχος είναι να αλλάξουν όσα έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα. Και απλά το θέμα των ΚΕΣ είναι κάτι το οποίο αυτή τη στιγμή είναι πιο μπροστά από τα υπόλοιπα.»

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου