ΤΟΠΙΚΑ

Εφ’ όλης της ύλης ο Γιάννης Ιωαννίδης

εφ-όλης-της-ύλης-ο-γιάννης-ιωαννίδης-851206

Ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ιωαννίδης με τη σημερινή του συνέντευξη στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ μιλάει για όλα. Οι κακές για την κυβέρνηση δημοσκοπήσεις, τα σκάνδαλα, οι σχέσεις του με τον προϊστάμενο υπουργό Πολιτισμού Μιχάλη Λιάπη, η αλλαγή ηγεσίας στο ελληνικό ποδόσφαιρο, η βία στα γήπεδα και το επίπεδο των πρωταθλημάτων δεν είναι θέματα ταμπού για τον «ξανθό» του ελληνικού μπάσκετ, που από τα ολισθηρά παρκέ της καλαθοσφαίρισης βρέθηκε στα λασπωμένα γήπεδα της πολιτικής.
Όμως η σημερινή συνέντευξη του «κόουτς» παρουσιάζει και μεγάλο τοπικό ενδιαφέρον, αφού μιλάει για τους Μεσογειακούς Αγώνες και όχι μόνο υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν περικοπές έργων, αλλά αντίθετα υποστηρίζει ότι όσα έργα εξαγγέλθηκαν, θα πραγματοποιηθούν και, επιπλέον, λόγω επικαιροποίησης ο προϋπολογισμός αυξάνεται κατά 11 εκατομμύρια ευρώ. Επίσης ο υφυπουργός παίρνει θέση για την αξιοποίηση του Πανθεσσαλικού Σταδίου. Ωστόσο σημείο που προκαλεί προβληματισμό είναι η πλήρης κάλυψη που προσφέρει στην Οργανωτική Επιτροπή των Μεσογειακών Αγώνων, η οποία κατά κοινή ομολογία έχει απογοητεύσει τους τοπικούς φορείς και την τοπική κοινωνία.

Κύριε υπουργέ, μπορεί να ανατραπεί το αποτέλεσμα του παιχνιδιού ή δεν επαρκεί ο χρόνος (δημοσκοπήσεις, εσωστρέφεια, πιθανολογούμενος ανασχηματισμός, οσμές σκανδάλων, Βατοπέδιο);

Θίγετε πολλά ζητήματα στην ερώτησή σας. Οι δημοσκοπήσεις, όπως γνωρίζετε, είναι ένα καλό συμβουλευτικό εργαλείο, με το οποίο μπορούν να εκτιμηθούν τάσεις στο εκλογικό σώμα κάποια συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Πιστεύω βέβαια ότι στο τέλος της τετραετίας θα γίνει συνολική αποτίμηση του έργου μας από τον ελληνικό λαό και αυτό θα εκφραστεί στις εκλογές. Δεν γνωρίζω εάν ο ανασχηματισμός είναι «πιθανολογούμενος» ή όχι, αυτό που μπορώ να πω όμως είναι ότι ο ανασχηματισμός, γενικά, αποτελεί μία ακόμα λειτουργία της Δημοκρατίας μας και έτσι θετικά πρέπει να τον αντιλαμβανόμαστε. Όσον αφορά στα περί σκανδάλων, σας υπενθυμίζω ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας παρέπεμψε άμεσα στη Δικαιοσύνη τις υποθέσεις για τις οποίες υπήρχαν υποψίες για μη χρηστή διαχείριση. Το ίδιο ισχύει και για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, που επιπρόσθετα ερευνάται και από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, η οποία συστάθηκε με πρωτοβουλία του ιδίου του πρωθυπουργού.

Οικονομική κρίση. Επαρκούν τα μέτρα της κυβέρνησης, είναι αναγκαία περισσότερα μέτρα για τη στήριξη των ασθενέστερων;

Είναι κοινά παραδεκτό ότι η κρίση που εκδηλώνεται διεθνώς είναι πρωτόγνωρη και θα επηρεάσει αρνητικά οικονομίες πολύ πιο δυναμικές από τη δική μας. Η κυβέρνηση άμεσα κινήθηκε προς τη σωστή κατεύθυνση, ανακοινώνοντας τα πρώτα μέτρα, όπως αυτά που αφορούν στην άμβλυνση των επιπτώσεων για τους δανειολήπτες και στη διεύρυνση του επιπέδου εγγύησης των καταθέσεων. Όπως δήλωσαν οι αρμόδιοι υπουργοί, εφόσον επιτραπεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα ληφθούν επιπρόσθετα και πιο στοχευμένα μέτρα, που θα διευκολύνουν την περαιτέρω ανακούφιση των ασθενέστερων στρωμάτων του ελληνικού λαού.

Η προαναγγελθείσα αλλαγή στην ηγεσία της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας δημιουργεί προσδοκίες;

Δεν γνωρίζω κάτι για την «προαναγγελθείσα», όπως εσείς την αποκαλείτε, αλλαγή και ούτε με απασχολεί. Εμείς θεωρούμε τέτοιου είδους αλλαγές ως καθαρά εσωτερικές υποθέσεις των Ομοσπονδιών. Ως Πολιτεία, διαχρονικό έργο μας είναι, τηρώντας και εφαρμόζοντας τους νόμους του κράτους, να διατηρούμε καλές σχέσεις με όλους τους φορείς του Αθλητισμού και φυσικά με τις Ομοσπονδίες, ανεξάρτητα από τα πρόσωπα που ηγούνται αυτών.

Πώς κρίνετε φέτος το επίπεδο πρωταθλημάτων τόσο στο ποδόσφαιρο, όσο και στο μπάσκετ;

Σίγουρα από την άποψη του θεάματος είναι εντυπωσιακά. Προτρέπω όμως τους φιλάθλους να καταβάλλουν προσπάθεια, ώστε να δίνουν συχνότερα το παρόν και σε αγώνες άλλων αθλημάτων, δεδομένου ότι όλοι οι αθλητές έχουν ανάγκη τη συμπαράστασή τους.

Το φαινόμενο της βίας έχει περιοριστεί; Χρειάζονται νέα μέτρα κατά την άποψή σας;

Οπωσδήποτε το φαινόμενο της βίας στα γήπεδα έχει περιοριστεί σε σχέση με το παρελθόν. Σταθερή επιδίωξή μας είναι να καταστούν ξανά οι αθλητικοί χώροι ασφαλή σημεία συνάντησης και ψυχαγωγίας των φιλάθλων και των παιδιών τους και, προκειμένου να το επιτύχουμε, θα λάβουμε κάθε αναγκαίο μέτρο εντός του συνταγματικού πλαισίου μας. Πέρα από αυτό θα πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς (ομοσπονδίες, σύλλογοι, παράγοντες και φίλαθλοι) να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί και να επιδείξουν σύνεση και αυτοσυγκράτηση.

Η τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων δημιούργησε ανησυχίες για τη διοργάνωση των Μεσογειακών Αγώνων σε Βόλο και Λάρισα. Μετά τις καθυστερήσεις έρχονται και οι περικοπές;

Θα μου επιτρέψετε να έχω διαφορετική άποψη για την τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων. Πιστεύω ότι οι συνάδελφοι βουλευτές – μέλη της Επιτροπής διακατέχονται και αυτοί από την ίδια αγωνία που χαρακτηρίζει εμένα και τον υπουργό Πολιτισμού, για την καλύτερη δυνατή οργάνωση των Αγώνων, και τα όσα ειπώθηκαν εκ μέρους τους, προφανώς εντάσσονται στο παραπάνω πλαίσιο. Γενικά δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για περικοπές ή καθυστέρηση στη διοργάνωση.

Μιλήσατε για περικοπές του κωπηλατοδρομίου και του προαστιακού σιδηροδρόμου Βόλου – Λάρισας, έργα που πριν από λίγες μέρες είχε εξαγγείλει ο ίδιος ο πρωθυπουργός από το Βόλο. Τελικά τι ισχύει;

Δεν έχω μιλήσει για περικοπές των έργων που αναφέρετε. Ό,τι έχει εξαγγελθεί, θεωρείται δεδομένο ότι θα υλοποιηθεί.

Ενα χρόνο μετά την ανάληψη των Μεσογειακών Αγώνων η Οργανωτική Επιτροπή δεν έχει δείξει καλό πρόσωπο. Μήπως χρειάζεται ανασύνθεση; Πότε θα μεταφερθεί η έδρα της στο Βόλο;

Διαφωνώ με τον χαρακτηρισμό σας. Η Οργανωτική Επιτροπή λειτουργεί ήδη και έχουν πραγματοποιηθεί πολλές συνεδριάσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής. Υπήρξε μία μικρή καθυστέρηση λόγω της απόφασης αντικατάστασης, για λόγους ευελιξίας και διαφάνειας, της Οργανωτικής Επιτροπής από συνιστάμενο με νόμο Ν.Π.Ι.Δ. με τη μορφή Α.Ε. και μοναδικό μέτοχο το ελληνικό δημόσιο, κατά το πρότυπο της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Προβλήματα, όπως είπατε και στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής, υπάρχουν και στη σύσταση του Φορέα Διαχείρισης του Πανθεσσαλικού. Εκτός από τη συμμετοχή του ΥΠΟ σκέφτεστε να αναλάβετε και κάποιες πρωτοβουλίες για την αξιοποίηση αυτής της μεγάλης προίκας για τον τοπικό αθλητισμό;

Οπως δήλωσα και στα μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων σχετικά με το Πανθεσσαλικό Στάδιο, πράγματι υπήρξε μία καθυστέρηση από τους τοπικούς φορείς για τη σύσταση του φορέα διαχείρισης, ο οποίος θα έχει το δικαίωμα παραχώρησης της εμπορικής εκμετάλλευσης των μη αθλητικών υποδομών της εγκατάστασης, εξασφαλίζοντας έτσι τα απαραίτητα έσοδα για την κάλυψη των δαπανών λειτουργίας, συντήρησης και φύλαξης. Επιπλέον έχει συνταχθεί με μέριμνα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας, μελέτη βιωσιμότητας και αξιοποίησης του Πανθεσσαλικού. Φυσικά, πρόθεσή μας είναι το Στάδιο να αξιοποιηθεί προς όφελος του τοπικού αθλητισμού και της τοπικής κοινωνίας και μελλοντικά πιθανό να προτείνουμε συγκεκριμένες αθλητικές δραστηριότητες να λάβουν χώρα στο Πανθεσσαλικό Στάδιο.

Ισως είναι δικαιολογημένες οι σκέψεις για περικοπές έργων λόγω οικονομικής κρίσης. Όλοι εκτιμούν όμως ότι η οικονομική κρίση θα παρέλθει το 2009. Δεν είναι άδικο να κόβουμε έργα για Αγώνες που θα γίνουν το 2013;

Δεν υπάρχουν σκέψεις για περικοπές έργων και κατηγορηματικά το αποκλείω. Αντίθετα μίλησα για αύξηση του συνολικού προϋπολογισμού κατά 11 εκατ. ευρώ λόγω της προσθήκης Μεσογειακών Προσαρμογών και επικαιροποιήσεως επιμέρους κατηγοριών και για μείωση των προβλεπόμενων εσόδων από χορηγίες, λόγω της υφιστάμενης οικονομικής κρίσης, καθώς και των εσόδων από την πώληση των εισιτηρίων και αντίστοιχη αύξηση των εσόδων από επιχορήγηση.

Κύριε υπουργέ, «στα καρφώματα και τις ασίστ» ποιος είναι πιο δυνατός, εσείς ή ο Μιχάλης Λιάπης;

Εκείνο που έχει σημασία και αξία είναι ότι υπάρχει σταθερή και ισχυρή βούληση τόσο εκ μέρους του κ. υπουργού, όσο και εκ μέρους μου, να εργαστούμε άοκνα για την άψογη διοργάνωση και τέλεση των Μεσογειακών Αγώνων και ότι αποφασίσαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να επιτευχθεί ο εθνικός αυτός σκοπός.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου