ΤΟΠΙΚΑ

Οσα «χαλάνε» τη Νέα Ιωνία

οσα-χαλάνε-τη-νέα-ιωνία-851206

Απογοητευμένοι από τις υπηρεσίες στον τομέα της καθαριότητας και του πρασίνου καθώς και από το δίκτυο δημοσίων μεταφορών δηλώνουν οι πολίτες της Νέας Ιωνίας, που εκτιμούν ότι το κυκλοφοριακό αποτελεί έναν μόνιμο πονοκέφαλο για τους οδηγούς. Το συμπέρασμα βγαίνει από έρευνα που έκανε ομάδα στελεχών και επιστημόνων του ΔΟΚΠΥ, τα αποτελέσματα της οποίας έχουν αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Νέας Ιωνίας.
Οι πλέον προβληματικές συνοικίες είναι αυτές του Αλιβερίου και του Ξηροκάμπου, όπου έντονο είναι το στοιχείο των αθιγγάνων, ενώ εξίσου μεγάλα προβλήματα καταγράφονται στις συνοικίες Νέο Δέλτα αλλά και στην περιοχή των Προσφυγικών και του ιστορικού κέντρου.
Συμπερασματικά από τη συνολική εκτίμηση της έρευνας καταδεικνύεται ότι από τη Νέα Ιωνία λείπουν οι αναγκαίοι χώροι πρασίνου και από τις τέσσερις περιοχές που έγινε η έρευνα, ενώ οι μισοί κάτοικοι δεν είναι ευχαριστημένοι από την καθαριότητα δρόμων και περιοχών. Μόνο ένα μικρό ποσοστό 11,5% φαίνεται να εκτιμά ως ικανοποιητική την καθαριότητα.
Αντίθετα, στην περίπτωση του δημοτικού φωτισμού φαίνεται ότι η αποδοχή είναι καλύτερη, με σημαντικό ποσοστό. Ωστόσο ένα ποσοστό 42,5% επιθυμεί περισσότερο φωταγωγημένους δρόμους, με κύριο κριτήριο την ασφάλεια – πρόληψη των ατυχημάτων και της παραβατικότητας και λιγότερο της αισθητικής.
Η πλειοψηφία των κατοίκων –σύμφωνα με το πεδίο έρευνας- χρησιμοποιεί αυτοκίνητο παρά λεωφορείο για τις μετακινήσεις της (70% έναντι 30%).
Ποδήλατο χρησιμοποιεί ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού, παρότι η Νέα Ιωνία δεν είναι επίπεδη και επικρατούν ιδιαίτερα επικίνδυνες κυκλοφοριακές συνθήκες για τους ποδηλάτες.
Ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού προτείνει την οργάνωση δημοτικών συγκοινωνιών και αυτό εκτιμάται ότι είναι αποτέλεσμα της δυσαρέσκειας που καταγράφεται από κατοίκους που δηλώνουν ότι δεν εξυπηρετούνται από τις λεωφορειακές γραμμές.

Χρήση μεταφορικών μέσων

Το ελλιπές δίκτυο δημόσιων μεταφορών και η χρήση του αυτοκινήτου επιβαρύνουν το κυκλοφοριακό όπως και η παράνομη στάθμευση σε πεζοδρόμια, σύμφωνα με τις απαντήσεις που έδωσαν οι ερωτηθέντες.
Η πλειοψηφία των κατοίκων χρησιμοποιεί αυτοκίνητο παρά λεωφορείο για τις μετακινήσεις της (70% έναντι 30%). Το ποδήλατο χρησιμοποιείται από σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού, παρότι η Νέα Ιωνία δεν είναι επίπεδη και επικρατούν ιδιαίτερα επικίνδυνες κυκλοφοριακές συνθήκες για τους ποδηλάτες.
Αρκετοί κάτοικοι δηλώνουν ότι δεν εξυπηρετούνται από τις λεωφορειακές γραμμές, προτείνουν τη δημιουργία νέων γραμμών ή αλλαγών στις θέσεις των στάσεων, ενώ αρκετοί προτείνουν την οργάνωση δημοτικών συγκοινωνιών.

Νέο Δέλτα

Τα σημαντικότερα προβλήματα που εντοπίζουν οι κάτοικοι αυτής στην περιοχή Νέο Δέλτα εντοπίζονται στο κυκλοφοριακό, την ελλιπή αστυνόμευση, στο φωτισμό και στα αδέσποτα σκυλιά, στη ρύπανση και τους περιβαλλοντικούς και υγειονομικούς κινδύνους από τη λειτουργία του εργοστασίου της ΜΕΤΚΑ δίπλα στα σπίτια τους, το εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο της Βαμβακουργίας και του Εμπορευματικού Σταθμού του ΟΣΕ.
Έντονο είναι στην περιοχή επίσης το πρόβλημα με την έλλειψη χώρων στάθμευσης, αλλά και της γενικότερης κυκλοφοριακής αγωγής. Πολλοί σταθμεύουν στο δρόμο και ενοχλούν την κίνηση ή «ιδιωτικοποιούν» τους δρόμους και τοποθετούν αντικείμενα για να παρκάρουν οι ίδιοι. Οι κάτοικοι καταγγέλλουν την ύπαρξη άθλιων δρόμων, άναρχης δόμησης και ελλείψεων στις χρήσης γης και στην εφαρμογή του Σχεδίου Πόλης, ελλιπούς αστυνόμευσης και καθαριότητας, έλλειψη πρασίνου και γενικότερα μέσα από τις απαντήσεις τους προκύπτει εικόνα εγκατάλειψης της περιοχής.
Τους ανησυχούν ιδιαίτερα οι κλοπές αυτοκινήτων, η διακίνηση ναρκωτικών που είναι καθημερινό φαινόμενο και η συμπεριφορά των αθιγγάνων.

Προσφυγικά

Στα Προσφυγικά (ιστορικό κέντρο) το πρώτο βασικό πρόβλημα που εντοπίζουν οι κάτοικοι της περιοχής και μάλιστα έντονα, μαζικά και με μεγάλη πυκνότητα οι κάτοικοι είναι η στενότητα των δρόμων, το παράνομο παρκάρισμα, η ηχορύπανση. Τα αυτοκίνητα βρίσκονται παντού. Πάνω στα πεζοδρόμια, μπροστά σε πόρτες.
Το δεύτερο πρόβλημα που εντοπίζεται στην καθαριότητα. Για αρκετούς μάλιστα κατοίκους το πρόβλημα των υπονόμων (φρεάτια, σχάρες) εντοπίζεται στο μη τακτικό επιφανειακό καθαρισμό και στη δυσοσμία.
Το τρίτο πρόβλημα εντοπίζεται στην εχθρότητα ή την απλή δυσαρέσκεια προς τους τσιγγάνους που έχουν εγκατασταθεί τα τελευταία 15 χρόνια στο ιστορικό κέντρο.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα του κέντρου της Νέας Ιωνίας είναι το κυκλοφοριακό και η έλλειψη ελεύθερων χώρων.
Γενική και μαζική είναι η εκτίμηση των κατοίκων για την αναρχία που επικρατεί με τη μη τήρηση των κανόνων κυκλοφορίας.
Οι κάτοικοι του κέντρου προτείνουν με σειρά προτεραιότητας ανάλογα με τη συχνότητα εμφάνισης καλύτερη αστυνόμευση, σεμινάρια κυκλοφοριακής αγωγής, τοποθέτηση φωτεινών σηματοδοτών.

Ξηρόκαμπος

Η περιοχή του Ξηροκάμπου δείχνει να είναι η πλέον προβληματική. Τα ναρκωτικά και η διακίνηση «θερίζουν» στην περιοχή, οι κλοπές είναι συχνό φαινόμενο, η καθαριότητα είναι πλημμελής και η αστυνόμευση ανύπαρκτη. Διαμαρτύρονται για τους συχνούς πυροβολισμούς από τσιγγάνους, την ηχορύπανση που προκαλούν, την επικίνδυνη οδήγηση από ανηλίκους και παρουσιάζουν μέσα από τις απαντήσεις τους την εικόνα μιας «περιθωριακής» περιοχής, όπου επικρατεί η αναρχία, η επιθετικότητα, η παραβατικότητα, οι απειλές και τα ξεκαθαρίσματα λογαριασμών.
Απαιτούν αστυνόμευση, καθαριότητα, δημιουργία ελεύθερων χώρων, δημιουργία πάρκινγκ, τακτικότερα δρομολόγια του ΚΤΕΛ και απομάκρυνση του υποσταθμού της ΔΕΗ.
Στις προτάσεις που καταθέτουν είναι και η επιβολή της θανατικής ποινής στους εμπόρους ναρκωτικών, ενώ «διψούν» για τη διοργάνωση εκδηλώσεων και ομιλιών.

Αλιβέρι

Η έρευνα στη «γειτονιά των αθιγγάνων», στο Αλιβέρι, έγινε με ερωτήσεις στους μη αθίγγανους. Για τους αθίγγανους έχουν γίνει κατ επανάληψη έρευνες, γι αυτό και οι υπηρεσίες επέλεξαν να μιλήσουν με τη «μειοψηφία» της συνοικίας.
Οι μη τσιγγάνοι κάτοικοι φαίνεται να έχουν ιδιαίτερα αρνητική εικόνα για τους γείτονές τους τσιγγάνους και να αποδίδουν άμεσα ή έμμεσα σ αυτούς τα περισσότερα προβλήματα της περιοχής.
Άλλα βασικά προβλήματα που εντοπίζονται είναι η έλλειψη αστυνόμευσης, η επικίνδυνη κυκλοφοριακή κίνηση και ιδιαίτερα η σιδηροδρομική γραμμή και ο θόρυβος που αυτή προκαλεί. Η επισήμανση για μεγάλη παραβατικότητα (κλοπές, τοξικομανία), που -όπως και στην περιοχή του Ξηροκάμπου- παρατηρείται εδώ ιδιαίτερα αυξημένη είναι ίσως ταυτόχρονα και μια βασική πρώτη ύλη εκκίνησης Τοπικών Συμβουλίων Πρόληψης της Εγκληματικότητας.
Τέλος, η οργάνωση των υποδομών, η καθαριότητα και η μέριμνα για τη δημιουργία και συντήρηση του πρασίνου συγκεντρώνουν δυσαρέσκεια.
Στα προβλήματα που δηλώνουν οι ερωτηθέντες ότι δημιουργούν οι αθίγγανοι, περιλαμβάνονται καταγγελίες ότι βάζουν φωτιές σε λάστιχα, προκαλούν ρύπανση και σκουπίδια, ηχορυπαίνουν, κλέβουν ρεύμα και νερό, βάζουν φωτιές, αναπτύσσουν μεγάλες ταχύτητες στους δρόμους και παράνομες δραστηριότητες, κάνουν κλοπές.
Οι κάτοικοι επίσης διαμαρτύρονται για την καθαριότητα, την έλλειψη φωτισμού, συγκοινωνίας, την έλλειψη αστυνόμευσης που έχει ως αποτέλεσμα τη διακίνηση ναρκωτικών και την ανάπτυξη εγκληματικότητας. Απαιτούν απομάκρυνση του υποσταθμού της ΔΕΗ, ζητούν τη δημιουργία ελεύθερων χώρων, δικτύου αποχέτευσης, περιορισμό της αυθαίρετης δόμησης, ανάπτυξη του δικτύου ύδρευσης και καταγγέλλουν ότι επιχειρήσεις του τομέα αυτοκίνησης που έχουν καταστήσει τους δρόμους πεδία δοκιμών.
Επίσης καταγγέλλουν εκφοβισμό από αθίγγανους «που με ανοχή του δήμου έχουν καταλάβει και μένουν σε δημοτικές εκτάσεις».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου