ΤΟΠΙΚΑ

ΗΠΑ: Επενδύσεις περιλαμβάνει το σχέδιο Ομπάμα

ηπα-επενδύσεις-περιλαμβάνει-το-σχέδι-851206

Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε ότι το σχέδιο του για τη δημιουργία τουλάχιστον 2,5 εκατομμυρίων νέων θέσεων εργασίας περιλαμβάνει τη μεγαλύτερη επένδυση σε έργα υποδομής από τη δεκαετία του 1950 και μια τεράστια προσπάθεια να μειωθεί η ενέργεια που χρησιμοποιείται από την αμερικανική κυβέρνηση.

Οι ΗΠΑ θα προωθήσουν επίσης την πρόσβαση στο Ίντερνετ υψηλής ταχύτητας και θα εκσυγχρονίσουν τα σχολικά κτήρια σε όλη τη χώρα, πρόσθεσε.

“Χρειαζόμαστε δράση — και τη χρειαζόμαστε τώρα”, είπε ο Ομπάμα στο εβδομαδιαίο ραδιοφωνικό διάγγελμα του Δημοκρατικού Κόμματος, μία ημέρα αφότου τα στοιχεία έδειξαν ότι οι Αμερικανοί εργοδότες περιέκοψαν 533.000 θέσεις εργασίας μέσα στον Νοέμβριο, τις περισσότερες εδώ και 34 χρόνια.

Ο Ομπάμα, που θα αναλάβει τα καθήκοντά του στις 20 Ιανουαρίου, έχει υποσχεθεί ότι θα ενεργήσει γρήγορα για να βγάλει την αμερικανική οικονομία από την ύφεση, την ώρα που η ανεργία έχει φτάσει το 6,7% και μπορεί να ξεπεράσει και το 8% μέχρι τα τέλη του επόμενου έτους. Για το σκοπό αυτό ζήτησε από το οικονομικό επιτελείο του να βρει ένα σχέδιο για τη δημιουργία τουλάχιστον 2,5 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας μέχρι το 2011. Αναμένεται επίσης ότι τον Ιανουάριο το Κογκρέσο θα περάσει ένα νέο νομοσχέδιο για την αναζωογόνηση της οικονομίας, το οποίο θα είναι έτοιμο να υπογραφεί από τον Ομπάμα αμέσως μετά την ορκωμοσία του.

“Αρχικά, θα ξεκινήσουμε μια τεράστια προσπάθεια για να κάνουμε τα δημόσια κτήρια πιο αυτόνομα ενεργειακά. Σήμερα η κυβέρνησή μας πληρώνει το μεγαλύτερο λογαριασμό στον κόσμο για την ενέργεια”, τόνισε. Η αντικατάσταση των παλαιών συστημάτων θέρμανσης και η εγκατάσταση οικονομικών λαμπτήρων στα κτήρια των ομοσπονδιακών υπηρεσιών θα γλιτώσουν τους φορολογούμενους από εκατομμύρια δολάρια και ταυτόχρονα θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, είπε.

Εκατομμύρια νέες θέσεις θα δημιουργηθούν επίσης από “τη μεγαλύτερη νέα επένδυση στις εθνικές υποδομές μετά τη δημιουργία του ομοσπονδιακού συστήματος αυτοκινητοδρόμων ταχείας κυκλοφορίας τη δεκαετία του 1950”, τόνισε ο Ομπάμα, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει το ακριβές ποσό.

Με βάση το σχέδιό του οι Πολιτείες θα χάσουν την ομοσπονδιακή χρηματοδότηση αν δεν ενεργήσουν γρήγορα για να κατασκευάσουν ή να επισκευάσουν δρόμους και γέφυρες. “Θα θέσουμε έναν απλό κανόνα: χρησιμοποιήστε τα (τα χρήματα), αλλιώς θα τα χάσετε”, υπογράμμισε.

Το σχέδιο προβλέπει επίσης τον εκσυγχρονισμό των σχολείων ώστε να γίνουν ενεργειακά πιο αυτόνομα και να εγκατασταθούν νέοι ηλεκτρονικοί υπολογιστές στις τάξεις. “Θα ανανεώσουμε επίσης το σύστημα υψηλών ταχυτήτων. Είναι απαράδεκτο οι ΗΠΑ να κατατάσσονται στη 15η θέση όσον αφορά τη διάδοση της ευρυζωνικότητας”, είπε. Διευκρίνισε ότι θέλει να συνδεθούν περισσότερα σχολεία και βιβλιοθήκες με το Ίντερνετ και να διασφαλίσει ότι τα αμερικανικά νοσοκομεία θα συνδέονται μεταξύ τους μέσω του διαδικτύου. Εάν όλα τα ιατρεία και τα νοσοκομεία στις ΗΠΑ χρησιμοποιούν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και έχουν ιατρικά αρχεία σε ηλεκτρονική μορφή “θα μειωθεί η γραφειοκρατία, θα προληφθούν τα ιατρικά λάθη και θα εξοικονομηθούν δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο”, κατέληξε.
Ποσό ρεκόρ
συγκέντρωσε
ο Ομπάμα

Ο εκλεγμένος πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα συγκέντρωσε 745 εκατομμύρια δολάρια στην επιτυχημένη κούρσα του για τον Λευκό Οίκο, ποσό υπερδιπλάσιο από αυτό που συγκέντρωσε ο αντίπαλός του Τζον Μακέιν, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της προεκλογικής εκστρατείας που ανακοινώθηκαν χθες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Εκλογικής Επιτροπής, στο διάστημα από 16 Οκτωβρίου μέχρι 24 Νοεμβρίου το ποσό που συγκέντρωσε από δωρητές έφθασε τα 106 εκατομμύρια δολάρια και ήταν η δεύτερη καλύτερη περίοδος μετά από αυτή του Σεπτεμβρίου που συγκέντρωσε περί τα 150 εκατομμύρια δολάρια.

Ο Ομπάμα συγκέντρωσε δωρεές από περίπου 4 εκατομμύρια δωρητές που και αυτό αποτελεί ρεκόρ και το συνολικό ποσό που συγκέντρωσε ήταν μεγαλύτερο από αυτό που είχαν συγκεντρώσει όλοι μαζί οι υποψήφιοι στις προεδρικές εκλογές του 2004.

Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων Μακέιν από την πλευρά του συγκέντρωσε περί τα 350 εκατομμύρια δολάρια στην διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας για την επιλογή του υποψήφιου του κόμματος στην προεδρική αναμέτρηση, ενώ από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Νοέμβριο περιορίστηκε σε 84,1 εκατομμύρια δολάρια από ομοσπονδιακές χρηματοδοτήσεις.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου