ΤΟΠΙΚΑ

Δεν κάνουν πίσω οι καθηγητές

δεν-κάνουν-πίσω-οι-καθηγητές-851206

Την ώρα που συνεχίζονταν το κρίσιμο συνέδριο της ΠΟΣΔΕΠ, για δεύτερη ημέρα χθες, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, το υπουργείο Παιδείας απαντά αρνητικά στην έκκληση έξι πρυτάνεων για αναβολή της ψήφισης του νόμου-πλαισίου. Ένταση επικρατεί στις γενικές συνελεύσεις των φοιτητών και τις συνεδριάσεις των Συγκλήτων. Παράλληλα, αίσθηση προκαλεί το βίντεο για τον πυροβολισμό στο υπουργείο Αιγαίου.
Την πρώτη ημέρα της συνεδρίασης των πανεπιστημιακών σημάδεψε η έκκληση των πρυτάνεων του ΕΜΠ, του Οικονομικού Πανεπιστήμιου, του Πάντειου, του πανεπιστημίου της Πάτρας, του Αιγαίου και της Σχολής Καλών Τεχνών για αναβολή της ψήφισης του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ, που εισάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής την Τρίτη.
Αμεση ήταν η αρνητική απάντηση του υπουργείου Παιδείας. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η ΝΕΤ, πηγές του υπουργείου Παιδείας υπενθυμίζουν ότι από τις 21 Ιουνίου, που η Μ.Γιαννάκου έδωσε στη δημοσιότητα το προσχέδιο του νόμου και απηύθυνε έκκληση στα πανεπιστήμια και όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς προκειμένου να καταθέσουν τις απόψεις τους, ουδεμία απάντηση υπήρξε από τα εν λόγω ΑΕΙ.
Τώρα που η κυβέρνηση προωθεί προς ψήφιση το νομοσχέδιο θέλουν να «παγώσουν» τις διαδικασίες, αλλά αυτό δεν θα συμβεί, επισημαίνουν οι πηγές του υπουργείου Παιδείας. Έτσι, πιθανότατα έως την Πέμπτη το νέο πλαίσιο για τα ΑΕΙ θα αποτελεί νόμο του κράτους.
Πάντως, ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ Λάζαρος Απέκης δήλωσε ότι «οι καθηγητές δεν θα κάνουν πίσω».
Παράλληλα, ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Γιάννης Μαΐστρος επιτέθηκε το Σάββατο στην υπουργό Παιδείας επισημαίνοντας ότι η ΠΟΣΔΕΠ κάλεσε την Μ.Γιαννάκου να έρθει στο συνέδριο και να συζητήσει με όλους τους πανεπιστημιακούς, αντί να κάνει επιλογές με ποιους συζητάει, αλλά αρνήθηκε. «Ας αναλάβει τις δικές της ευθύνες» ανέφερε ο κ. Μαΐστρος.
Χθες συνεχίσθηκαν οι τοποθετήσεις των διαφόρων πλευρών στο συνέδριο της ΠΟΣΔΕΠ, το οποίο ολοκληρώνεται σήμερα. Στο επίκεντρο βρίσκεται το μέλλον των κινητοποιήσεων των πανεπιστημιακών καθηγητών και η εκλογή νέας Εκτελεστικής Γραμματείας της Oμοσπονδίας.
Εν τω μεταξύ, επεισοδιακό είναι το κλίμα στις συνεδριάσεις των Συγκλήτων, που καλούνται να δώσουν λύση στο θέμα της εξεταστικής και του εξαμήνου, όπως και στις γενικές συνελεύσεις των φοιτητών με αντικείμενο τις καταλήψεις.
Εξ άλλου, υπό πολιορκία από ομάδα φοιτητών της Νομικής Θεσσαλονίκης βρέθηκε ο υπουργός Απασχόλησης Σάββας Τσιτουρίδης στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, το απόγευμα της Παρασκευής. Οι φοιτητές ζήτησαν να συναντήσουν τον κ. Τσιτουρίδη και επιχείρησαν να εισέλθουν στο κτίριο, αλλά απωθήθηκαν απο δυνάμεις των ΜΑΤ, με αποτέλεσμα τρία άτομα να τραυματιστούν ελαφρά, όπως μετέδωσε ο Alpha.
Τα ξημερώματα του Σαββάτου, νεαροί ταραξίες που έχουν βρει καταφύγιο στην ΑΣΟΕΕ αιφνιδίασαν τον φρουρό του κτιρίου της Επιτροπής Ανταγωνισμού, εισέβαλαν στο χώρο και κατέστρεψαν την ελληνική σημαία που βρισκόταν στον ιστό του κτιρίου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου