ΤΟΠΙΚΑ

Αλλάζουν οι προσόψεις ιδιωτικών κτιρίων

αλλάζουν-οι-προσόψεις-ιδιωτικών-κτιρ-851206

Mε τη συμμετοχή εκπροσώπων και από τους Δήμους της Μαγνησίας πραγματοποιήθηκε χθες στα Τρίκαλα σύσκεψη δημόσιας διαβούλευσης που διοργάνωσε η Περιφέρεια Θεσσαλίας για την παρουσίαση του Σχεδίου αποκατάστασης ιδιωτικών κτιρίων στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013.
Στη σύσκεψη από την πλευρά του Δήμου Βόλου συμμετείχαν οι Αντιδήμαρχοι Γιάννης Στάμος και Δημήτρης Δερβένης, οι οποίοι και κατέθεσαν την πρόταση του Δήμου, που είναι προεκτιμώμενου ύψους 3.000.000 ευρώ για ολόκληρη τη νέα Προγραμματικής Περίοδο. Στην πρόταση του Δήμου Βόλου ειδικότερα έχουν συμπεριληφθεί οι αποκαταστάσεις ιδιωτικών κτιρίων που εμπεριέχονται σε ενιαίες πολεοδομικές ενότητες της πόλης, όπως είναι ο κεντρικός τομέας, η περιοχή των Παλαιών και του Παλαιού Λιμεναρχείου και οι οδικοί άξονες της οδού Πολυμέρη που οδηγεί προς το παραθαλάσσιο Νότιο Πήλιο, καθώς και στην οδό 2ας Νοεμβρίου που οδηγεί προς τη Νέα Ιωνία.
Όπως δήλωσε ο Αντιδήμαρχος Βόλου Γιάννης Στάμος, το συγκεκριμένο Επιχειρησιακό Σχέδιο είναι ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον Πρόγραμμα, που θα χρηματοδοτηθεί από το νέο ΠΕΠ Θεσσαλίας και το οποίο θα εφαρμοστεί στους μεγαλύτερους Δήμους με πληθυσμό άνω των 5.000 κατοίκων, κατά τρόπο ανάλογο με το Πρόγραμμα που υλοποιήθηκε στην Αθήνα πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Βόλου Γιάννη Στάμο, εκτός από το Δήμο Βόλου εν δυνάμει δικαιούχοι από το Νομό Μαγνησίας είναι ακόμη η Νέα Ιωνία, ο Αλμυρός, η Νέα Αγχίαλος, η Αγριά και η Σκιάθος.
Το Επιχειρησιακό Σχέδιο για τις αποκαταστάσεις των προσόψεων ιδιωτικών κτιρίων στοχεύει στην προστασία και βελτίωση του δομημένου και συμπίπτει με την ευτυχή συγκυρία ότι στο Βόλο θα διοργανωθούν οι Μεσογειακοί Αγώνες του 2013, κάτι που δημιουργεί συγκρατημένη αισιοδοξία ότι θα αποτελέσει ένα πρόσθετο στοιχείο για την υλοποίηση δράσεων αρκετά πάνω από το μέσο θεσσαλικό όρο. Σημειώνεται ότι ο Βόλος εδώ και δεκαπέντε χρόνια αναζητεί να βρει λύση για την αποκατάσταση των προσόψεων των κτιρίων κυρίως στις εισόδους της πόλης. Η πρώτη φορά ήταν επί Δημαρχίας Πιτσιώρη και αρμόδιο Αντιδήμαρχο Τεχνικών υπηρεσιών τον Κ. Αδαμάκη. Η προσπάθεια εκείνη δεν τελεσφόρησε, καθώς το θεσμικό πλαίσιο της εποχής δεν επέτρεπε τη διοχέτευση δημόσιων πόρων για εργασίες αποκατάστασης όψεων σε ιδιωτικά κτίρια. Το ίδιο θέμα επανήλθε δέκα χρόνια αργότερα, με αφορμή τη διοργάνωση Αγώνων στην Ολυμπιακή Πόλη του Βόλου, όταν επί Δημαρχίας Μήτρου έγινε μία προσπάθεια αποκατάστασης των προσόψεων ιδιωτικών κτιρίων τουλάχιστον στην παραλία από τη Γενική Γραμματεία Ολυμπιακών Έργων. Δυστυχώς στο Βόλο το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν υλοποιήθηκε για δεύτερη φορά, σε αντίθεση με την Αθήνα και σε μικρότερο βαθμό στην Πάτρα, που ήταν επίσης Ολυμπιακές Πόλεις. Άλλωστε στη χθεσινή διαβούλευση αναφέρθηκε ο τρόπος υλοποίησης της συγκεκριμένης δράσης στις δύο παραπάνω πόλεις.
Ακόμη από στελέχη της Περιφέρειας Θεσσαλίας που ήταν στη χθεσινή τεχνική σύσκεψη στα Τρίκαλα οι εκπρόσωποι των θεσσαλικών Δήμων ενημερώθηκαν από τους μελετητές για τις περιοχές εφαρμογής του προγράμματος, τους φορείς υλοποίησης, τους τελικούς δικαιούχους και τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την υλοποίηση των δράσεων.
Είναι σημαντικό ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι η πρώτη περιφέρεια που υλοποιεί ανάλογο Επιχειρησιακό Σχέδιο για το ΕΣΠΑ και το οποίο αναμένεται να αποτελέσει πιλότο-οδηγό και για τις υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας, ενώ ανάλογο πρόγραμμα ύψους 3,5 εκατομμυρίων ευρώ είχε υλοποιηθεί στο πλαίσιο του Γ ΠΕΠ, με αποτέλεσμα την ανακαίνιση προσόψεων ιδιωτικών κτιρίων σε περιοχές του ΟΠΑΑΧ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου