ΤΟΠΙΚΑ

Στο φως η Δημοτική Συλλογή Ν. Ιωνίας

στο-φως-η-δημοτική-συλλογή-ν-ιωνίας-851206

Σημαντικές εικαστικές δημιουργίες, οι οποίες έρχονται στο φως με πρωτοβουλία των ιθυνόντων του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Νέας Ιωνίας, συνθέτουν την έκθεση ζωγραφικής που εγκαινιάζεται τη Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου στις 7 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου. Εργα γνωστών δημιουργών, τα οποία απαρτίζουν τη Δημοτική Συλλογή, παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό ως ενότητα, μετά από την ολοκλήρωση της επίπονης διαδικασίας αποκατάστασης των πινάκων που είχαν υποστεί φθορά. Τα έργα αυτά προέρχονται από δωρεές καλλιτεχνών αλλά και από αγορές του Δήμου Νέας Ιωνίας, όπως τόνισε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε χθες, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού κ. Λάζος. «Αρκετά από τα έργα βρίσκονταν στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου και τους διαδρόμους του Δημαρχείου, αλλά τα περισσότερα από αυτά και το λέω με πικρία, επισημαίνει, ήταν σε κάποιο υπόγειο, εντελώς ακατάλληλο χώρο, στην οδό Μαγνησίας, που είχε ως αποτέλεσμα τη φθορά των πινάκων ζωγραφικής, πολλοί από τους οποίους είχαν σχεδόν καταστραφεί λόγω της υγρασίας. Με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Οργανισμού και σε συνεργασία με το Τμήμα Ζωγραφικής στο οποίο ηγείται η Ελενα Νικηφόρου, προσπαθήσαμε επί ένα χρόνο περίπου, να ζωντανέψουμε τα έργα και είμαστε ικανοποιημένοι διότι ο στόχος επετεύχθη» καταλήγει ο κ. Λάζος.
Η κ. Νικηφόρου, η οποία ανέλαβε το δύσκολο έργο της συντήρησης των έργων, ανέφερε από την πλευρά της «δούλεψα με πολλή χαρά και σεβασμό προς τα έργα και τους καλλιτέχνες που τα έχουν φιλοτεχνήσει με την καρδιά τους. Ενιωθα χρέος να συμβάλω στη διάσωση αυτών των έργων και πραγματικά δεν αισθάνθηκα καθόλου κούραση. Πρόκειται, συνεχίζει η κ. Νικηφόρου, για έργα πολύ αξιόλογα που φέρουν τις υπογραφές διακεκριμένων ζωγράφων όπως Παλαιολόγου Θεολόγου, Μιχαηλίδη, Κουμπή, Μπούκη, Γκέσκου, Ευσταθίου, Καλαϊτζάκη και πολλών ακόμη. Εχει αξία, καταλήγει, να επισκεφτούν την έκθεση οι μαθητές των σχολείων της περιοχής και να ξεναγηθούν ιστορικά πάνω στα έργα και την εποχή που εκφράζουν οι δημιουργοί».
Μετά την ολοκλήρωση της έκθεσης, στις 22 Δεκεμβρίου, τα έργα αυτά, 80 περίπου, θα παραμείνουν στο φως σύμφωνα με την πρόθεση των ιθυνόντων. Όπως επισημαίνει ειδικότερα ο κ. Λάζος «τα έργα αυτά θα αποτελέσουν τον βασικό πυρήνα για τη δημιουργία της Δημοτικής Πινακοθήκης Ν. Ιωνίας η οποία θα στεγαστεί στο Πολιτιστικό Κέντρο, προκειμένου να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την περιοχή».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου