ΤΟΠΙΚΑ

Ομηρία εν δυνάμει συνταξιούχων

ομηρία-εν-δυνάμει-συνταξιούχων-120549

«Μπλοκάρει» η σύνταξη όσων απασχολούνται με εργόσημα

Σε ομηρία βρίσκονται εργαζόμενοι που απασχολούνται με εργόσημα καθώς δεν καταγράφονται τα ένσημά τους και κινδυνεύουν να μη βγούνε στη σύνταξη. Ενάμιση χρόνο περίπου ταλαιπωρούνται εποχικοί υπάλληλοι από το Βόλο. Εχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης όμως λόγω μη αποτύπωσης των εργοσήμων στο σύστημα μηχανογράφησης του ΙΚΑ, παραμένουν ουσιαστικά «με άδεια χέρια» αφού τα εργόσημά τους δεν εμφανίζονται στο σύστημα για να καταμετρηθούν.

Πολλοί από αυτούς βρίσκονται ήδη σε απόγνωση και έφτασαν στο σημείο να απευθυνθούν στους βουλευτές του Νομού Μαγνησίας προκειμένου να ζητήσουν την παρέμβασή τους για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα.

Η αμοιβή και παρακράτηση ασφαλιστικών εισφορών μέσω εργόσημου εφαρμόσθηκε από την 01/01/2012 για τους περιστασιακά απασχολούμενους εργαζόμενους ωστόσο το σύστημα μπλόκαρε.

Τα υπηρεσιακά στελέχη του ΙΚΑ που έγιναν αποδέκτες διαμαρτυριών από θιγόμενους εργαζόμενους που έστω με εργόσημα, μπορούν να κατοχυρώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης, παραδέχτηκαν ότι το σύστημα μηχανογράφησης του ΙΚΑ έχει μπλοκάρει με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα ειδικά στον τομέα των εργαζομένων που απασχολούνται μέσω της παραπάνω διαδικασίας.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο αριθμός ενσήμων από τα εργόσημα αποδεικνύεται, αφού το εργόσημο εκδίδεται σε δύο στελέχη, το ένα εκ των οποίων κρατείται και φυλάσσεται από τον εργοδότη ως αποδεικτικό πληρωμής και το δεύτερο αποδίδεται από τον εργοδότη στον απασχολούμενο, ως μέσο εξαργύρωσης, αλλά και ως αποδεικτικό απασχόλησης. Παράλληλα στο τέλος κάθε χρόνου ο ασφαλιστικός φορέας στον οποίο «κόβεται» το εργόσημο ανάλογα με τον κλάδο απασχόλησης, εκδίδει ετήσια συγκεντρωτική κατάσταση με τις εισφορές που έχουν καταβληθεί από τον εργαζόμενο και τον εργοδότη, η οποία συνυποβάλλεται με τη φορολογική δήλωση ως δικαιολογητικό για την έκπτωση φόρου.

Αυτή η διαδικασία θα μπορούσε να αποτελέσει «μπούσουλα» αλλά και αποδεικτικό προκειμένου αυτοί οι άνθρωποι να μην είναι σε «ομηρία» αφενός και αφετέρου να προκριθεί ως προσωρινή λύση ώστε να εγκρίνεται η συνταξιοδότηση των ενδιαφερομένων.

Το θέμα έφερε στη Βουλή με σχετική ερώτηση ο βουλευτής Μαγνησίας Αλ. Μεϊκόπουλος που ζητάει μεταξύ άλλων μέχρι την ολοκλήρωση της μηχανογράφησης των εργοσήμων και προτίθεται να προωθήσει άμεσα μια προσωρινή λύση, δίνοντας τη δυνατότητα στο Τμήμα Εσόδων του ΙΚΑ να στέλνει ένα απλό υπηρεσιακό σημείωμα στο αρμόδιο Τμήμα, που να βεβαιώνει τον αριθμό των ενσήμων από τα εργόσημα, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου