ΤΟΠΙΚΑ

Δεσμεύτηκαν επικίνδυνα μπουφάν στο Βόλο

δεσμεύτηκαν-επικίνδυνα-μπουφάν-στο-β-851206

Ενδύματα – κίνδυνο για παιδιά δεσμεύει από καταστήματα λιανικής πώλησης του Βόλου η Διεύθυνση Εμπορίου της Νομαρχίας Μαγνησίας.
Η τραγωδία σε αυλή παιδικού σταθμού της Πάτρας πριν από ένα μήνα περίπου με κοριτσάκι που πνίγηκε, όταν κάνοντας τσουλήθρα τυλίχθηκε γύρω από το λαιμό του το κορδόνι του μπουφάν, οδήγησε το υπουργείο Ανάπτυξης να… θυμηθεί και να υπενθυμίσει την εφαρμογή των παραμέτρων ασφαλείας παιδικών ενδυμάτων για την προστασία των παιδιών από κίνδυνο τραυματισμού ή πνιγμού από κορδόνια μεγαλύτερου του επιτρεπόμενου μήκους.
Ήδη από ελέγχους που διενεργήθηκαν σε καταστήματα λιανικής πώλησης παιδικών ενδυμάτων της αγοράς του Βόλου βρέθηκαν και δεσμεύτηκαν προσωρινά 33 τεμάχια διαφόρων παιδικών ενδυμάτων και συγκεκριμένα μπουφάν, ζακέτες, τζάκετ, παντελόνια, μπλούζες φούτερ με κουκούλα, φόρμες, φορέματα, set bebe, τα οποία δεν συμμορφώνονταν με τις προβλεπόμενες παραμέτρους ασφαλείας.
Η υπηρεσία με έγγραφό της στις εταιρίες εισαγωγής ή κατασκευής των παιδικών αυτών ενδυμάτων που δεσμεύτηκαν προσωρινά, θα τις καλέσει να ξεκινήσουν με δική τους ευθύνη τη διαδικασία απόσυρσης από τα σημεία λιανικής πώλησης με ευθύνη των εταιριών αυτών.
Τα αποτελέσματα των ελέγχων που διενεργήθηκαν, μαζί με ψηφιακή φωτογραφία των προσωρινά δεσμευθέντων παιδικών ενδυμάτων, θα αποσταλούν στο υπουργείο Ανάπτυξης, προκειμένου να αποσταλεί κοινοποίηση μέσω του Συστήματος Ταχείας Ανταλλαγής Πληροφοριών (RΑΡΕΧ) και στη συνέχεια να κινηθεί η διαδικασία επιβολής των διοικητικών κυρώσεων που προβλέπονται από τον Ν. 2251/94, για την προστασία των καταναλωτών.

Παράμετροι ασφαλείας
Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Ανάπτυξης οι παράμετροι ασφαλείας για τα παιδικά ενδύματα είναι οι εξής:
• Ενδύματα που προορίζονται για παιδιά ηλικίας κάτω των 7 ετών (ή μέχρι ύψος 1.34 m), δεν επιτρέπεται να φέρουν κορδόνια, είτε για λειτουργική χρήση ή ως διακοσμητικά, στην περιοχή της κουκούλας ή του λαιμού.
• Ενδύματα που προορίζονται για παιδιά ηλικίας 7 -14 ετών (για αγόρια από ύψος 1.34 m μέχρι και 1.82 m και για κορίτσια από ύψος 1.34 m μέχρι και 1.76 m), δεν επιτρέπεται να φέρουν κορδόνια κατασκευασμένα από ελαστικό υλικό και επιπλέον το μήκος των κορδονιών που εξέχουν σε κάθε άκρο, δεν πρέπει να ξεπερνά τα 7,5 εκατοστά στην περιοχή της κουκούλας ή του λαιμού.
• Το μήκος των κορδονιών σε ενδύματα για παιδιά ηλικίας 0-14 ετών στην περιοχή της μέσης που εξέχουν σε κάθε άκρο, δεν πρέπει να ξεπερνά τα 14 εκατοστά, όταν το ρούχο είναι χαλαρό. Επιπλέον, στην περιοχή των μηρών τα παιδικά ενδύματα επιτρέπεται να έχουν μόνον εσωτερικά, κορδόνια και δεν πρέπει να κρέμεται εξωτερικά, κορδόνι κάτω από τη χαμηλότερη άκρη του ενδύματος, προκειμένου να μην υπάρχει ο κίνδυνος να παγιδευτούν τα παιδιά σε πόρτες σχολικών λεωφορείων ή σε άλλα κινούμενα αντικείμενα.
• Ενδύματα με μακριά μανίκια που προορίζονται για παιδιά ηλικίας 0-14 ετών δεν επιτρέπεται να φέρουν κορδόνια που να προεξέχουν από το κάτω άκρο του μανικιού.
• Ενδύματα που προορίζονται για παιδιά ηλικίας 0-14 ετών δεν επιτρέπεται να φέρουν κορδόνια που να προεξέχουν από το κατώτερο άκρο του ενδύματος.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου