ΤΟΠΙΚΑ

ΡΩΣΙΑ: «Γέφυρες» Πούτιν στον Ομπάμα

ρωσια-γέφυρες-πούτιν-στον-ομπάμα-851206

Ελπίδες για βελτίωση των διμερών σχέσεων διακρίνει στην εκλογή Ομπάμα ο Βλαντιμίρ Πούτιν, τονίζοντας ότι η Ρωσία θα ανταποκριθεί άμεσα σε αλλαγή στάσης των ΗΠΑ ιδίως στο θέμα της αντιπυραυλικής ασπίδας. Παράλληλα, επιβεβαιώνει ότι είχε… επώδυνα σχέδια για τον Γεωργιανό πρόεδρο, ενώ δείχνει να αποκλείει σύντομη επιστροφή στο Κρεμλίνο.
Κατά την καθιερωμένη ετήσια τηλεοπτική συνομιλία του με τους πολίτες, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι έρχονται θετικά σημάδια από την Ουάσινγκτον, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Μόσχα έχει ενθαρρυνθεί από το σκεπτικισμό που διακρίνει στον Μπαράκ Ομπάμα σχετικά μετά τα σχέδια επέκτασης της αντιπυραυλικής ασπίδας στο έδαφος της Τσεχίας και της Πολωνίας.
«Εάν δεν είναι απλά λόγια, εάν γίνουν πολιτική επί της ουσίας, θα αντιδράσουμε κατάλληλα και οι Αμερικανοί εταίροι μας θα το νοιώσουν αμέσως» είπε ο Πούτιν. Σε ανάλογες δηλώσεις προέβη την Πέμπτη και ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ σε συνέντευξή του στον ινδικό Τύπο, η οποία αναρτήθηκε στον δικτυακό τόπο του Κρεμλίνου.
Στην πρόσφατη σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ επαναβεβαιώθηκε, παρά τη ρωσική αντίδραση, η στήριξη της Συμμαχίας στην εγκατάσταση τμημάτων της αντιπυραυλικής ασπίδας στην κεντρική Ευρώπη «ως ουσιαστική συμβολή» στην προστασία των συμμάχων από την απειλή των μεγάλων βεληνεκούς βαλλιστικών πυραύλων.
Ο Βλ. Πούτιν δεν έκανε αναφορά στη συγκεκριμένη ανακοίνωση του ΝΑΤΟ, ωστόσο χαιρέτισε την απόφαση που ελήφθη να μην δοθεί «οδικός χάρτης» για ένταξη στη Συμμαχία στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της Ουκρανίας και της Γεωργίας.
Το 2012 και βλέπουμε…
Στο ζήτημα της επιστροφής του στο Κρεμλίνο, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι θα περιμένει έως το 2012 -όταν λήγει κανονικά η προεδρική θητεία του Ντμίτρι Μεντβέντεφ- για να αποφασίσει εάν θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα.
Ερωτηθείς εάν αποκλείει το ενδεχόμενο να επιστρέψει τον ερχόμενο χρόνο στο Κρεμλίνο ως πρόεδρος της Ρωσίας, ο Πούτιν απάντησε: «Η επόμενη προεδρική εκλογή θα γίνει το 2012, τότε θα δούμε». Απέκλεισε, επίσης, το ενδεχόμενο να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές πριν από το 2012 και χαρακτήρισε «αποτελεσματικό» το δίδυμο που έχει σχηματίσει με τον Μεντβέντεφ.
Πάντως, προ ημερών ψηφίστηκε από τη ρωσική Δούμα η παράταση της προεδρικής θητείας από τέσσερα σε έξι χρόνια, γεγονός που αναζωπύρωσε τη φημολογία ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν προετοιμάζεται για σύντομη επάνοδο στο Κρεμλίνο.
Το είπε…
Στην τηλεοπτική επικοινωνία του Βλαντιμίρ Πούτιν με τους Ρώσους πολίτες ήλθε και επίσημη επιβεβαίωση της απειλής που είχε εκτοξεύσει κατά του Μιχαήλ Σαακασβίλι να τον «κρεμάσει από τα αρχ….».
«Είναι αλήθεια ότι υποσχεθήκατε να κρεμάσετε τον Σαακασβίλι από ένα μέλος;» ρωτήθηκε ο Πούτιν. Και όταν καταλάγιασε το γέλιο του κοινού που βρισκόταν στο στούντιο, ο Πούτιν μειδίασε λέγοντας: «Αλλά γιατί μόνο από το ένα μέλος;». Η απειλή εκτόξευτηκε σε διάλογο που είχε ο Ρώσος πρωθυπουργός με τον Νικολά Σαρκοζί στη διάρκεια του πολέμου στη Γεωργία.
Διαβεβαιώσεις
Η Ρωσία πρέπει να είναι σε θέση να περάσει τη σημερινή παγκόσμια οικονομική κρίση και έχει τα μέσα να το κάνει με περιορισμένες απώλειες για την οικονομία και τους πολίτες της, δήλωσε ο Βλ. Πούτιν κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ετήσιας τηλεοπτικής επικοινωνίας του με τους πολίτες.

«Έχουμε όλες τις πιθανότητες να περάσουμε αυτή τη δύσκολη περίοδο με ελάχιστες απώλειες για την οικονομία μας και, το πιο σημαντικό, για τους πολίτες μας. Θα είναι μια περιπεπλεγμένη περίοδος για την παγκόσμια οικονομία και για μας. Πρέπει να είμαστε ηθικά και οικονομικά προετοιμασμένοι και οργανωμένοι», σημείωσε.
«Αλλά η Ρωσία έχει γνωρίσει και άλλα προβλήματα, έχει περισσότερα 1.000 χρόνια ιστορίας», υπογράμμισε.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου