ΤΟΠΙΚΑ

Στα μπλόκα της αγροτιάς

στα-μπλόκα-της-αγροτιάς-851206

Από καιρό φαινόταν η σπίθα που σιγόκαιγε στο θεσσαλικό κάμπο. Τώρα η πυρκαγιά εξαπλώνεται μέρα με τη μέρα. Ξαφνικά χθες πάνω από 1.000 αγρότες έκλεισαν την κοιλάδα των Τεμπών, δημιουργώντας μεγάλα κυκλοφοριακά προβλήματα, παράλληλα όμως κάνοντας αμέσως γνωστά σ΄ ολόκληρη την ελληνική κοινωνία τα δικά τους επείγοντα προβλήματα επιβίωσης.
Μέχρι τις 10 το βράδυ δεν ήταν γνωστό αν τα Τέμπη θα άνοιγαν χθες το βράδυ ή αν το μπλόκο των αγροτών από συμβολικό θα μετατρεπόταν σε μόνιμο, με αποτέλεσμα οι κινητοποιήσεις να λάβουν σκληρή μορφή από την πρώτη στιγμή. Ό,τι και να γινόταν όμως χθες το βράδυ, ακόμα κι αν φύγουν οι αγρότες από τα Τέμπη, το βέβαιο είναι ότι θα επιστρέψουν με διαθέσεις δυναμικότερες.
Η σημερινή κατάσταση των αγροτών της Θεσσαλίας αλλά και ολόκληρης της χώρας, χωρίς καμία υπερβολή μπορεί να χαρακτηριστεί δραματική. Οι αγρότες δεν έχουν νερό για τα χωράφια τους και τιμές για τα προϊόντα τους. Τι χειρότερο μπορεί να τους συμβεί, αν μάλιστα προστεθεί και το γεγονός ότι τα αγροτικά χρέη διογκώνονται μέρα με τη μέρα και οι περισσότεροι, παρά την εξάλειψη των πανωτοκίων, βρίσκονται εκ νέου χρεωμένοι στις τράπεζες;
Τα μέτρα που ανακοίνωσε πρόσφατα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν αγγίζουν την καθημερινότητα και ούτε βελτιώνουν την οικονομική κατάσταση των αγροτών. Η ενίσχυση των Ενώσεων για παρέμβαση στις τιμές των αγροτικών προϊόντων ακόμα δεν έχει αποδώσει. Τα άτοκα δάνεια που δόθηκαν στους κτηνοτρόφους πρέπει κιόλας να πληρωθούν. Οι αγρότες έχουν να αντιμετωπίσουν τα πανάκριβα αγροτικά εφόδια, τον αυξημένο ΦΠΑ στα αγροτικά μηχανήματα, τις εξευτελιστικές τιμές των προϊόντων, το πανάκριβο ηλεκτρικό ρεύμα και τα έξοδα των οικογενειών τους που τρέχουν με ρυθμούς ίδιους, αν όχι ταχύτερους, από εκείνους των εξόδων της μέσης ελληνικής οικογένειας.
Δεν αντιμετωπίζουν πλέον θέμα βελτίωσης της οικονομικής τους θέσης και αύξηση των εσόδων τους. Αυτό το χειμώνα αντιμετωπίζουν κυριολεκτικά πρόβλημα επιβίωσης. Αν δεν υπάρξει άμεση δράση της κυβέρνησης, γενναιόδωρη και αποτελεσματική, αυτό το τρίμηνο θα ζήσουμε τα σκληρότερα μπλόκα στην ιστορία των αγροτικών κινητοποιήσεων. Άλλωστε ο βρεγμένος τη βροχή δεν τη φοβάται. Οι περισσότεροι αγρότες την έχουν κρεμάσει την κάπα τους από πολύ καιρό.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου