ΤΟΠΙΚΑ

Προειδοποιήσεις Ράις σε Πακιστάν και Ινδία

προειδοποιήσεις-ράις-σε-πακιστάν-και-851206

Με αναφορές σε πιθανό «δάκτυλο» της Αλ Κάιντα στις τρομοκρατικές επιθέσεις που αιματοκύλισαν τη Βομβάη άρχισε η επίσκεψη της Κοντολίζα Ράις στο Νέο Δελχί. Η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ζητά την άμεση δράση και απόλυτη συνεργασία του Πακιστάν στις έρευνες για το πρωτοφανές μακελειό στην οικονομική «καρδιά» της Ινδίας.
Φθάνοντας στο Νέο Δελχί σε επείγουσα μεσολαβητική αποστολή με στόχο να κατευνάσει την ένταση στις σχέσεις Ινδίας-Πακιστάν, η Κοντολίζα Ράις δήλωσε ότι ανεξαρτήτως εάν υπάρχει άμεση εμπλοκή ή όχι της Αλ Κάιντα οι επιθέσεις στη Βομβάη «είναι το είδος της τρομοκρατίας στο οποίο συμμετάσχει η Αλ Κάιντα».
«Δεν θα βιαστούμε να καταλήξουμε σε συμπεράσματα για το ποιος ευθύνεται, παρόλο που οι ΗΠΑ είναι προετοιμασμένες και ήδη μετέχουν ενεργά στην ανταλλαγή πληροφοριών» είπε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την ινδική πρωτεύουσα.
Η Ράις επανέλαβε ότι απαιτείται τάχιστη και αποφασιστική δράση και απευθυνόμενη στο Πακιστάν επανέλαβε ότι πρέπει να συνεργαστεί πλήρως και έχει «ειδική ευθύνη» να ενεργήσει με απόλυτη διαφάνεια στις έρευνες. «Είναι καιρός να συνεργαστούν όλοι με διαφάνεια και είναι καιρός να πράξει το ίδιο και το Πακιστάν» τόνισε.
Παράλληλα, κατόπιν συνάντησης με τον Ινδό ομόλογό της, η Κοντολίζα Ράις διεμήνυσε προς την Ινδία ότι πρέπει να διασφαλίσει πως η στάση της έναντι του Πακιστάν μετά τις επιθέσεις δεν θα προκαλέσει απρομελέτητες συνέπειες.
Η συγκεκριμένη προειδοποίηση της Ράις ήλθε μετά από νέα κατηγορηματική δήλωση του Ινδού υπουργού Εξωτερικών ότι οι επιθέσεις συντονίστηκαν από το εσωτερικό του Πακιστάν, η οποία συνοδεύτηκε με την προειδοποίηση ότι η χώρα του θα δράσει αποφασιστικά για να προστατεύσει την εδαφική της ακεραιότητα.
Πληροφορίες θέλουν την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ να μεταβαίνει στο Πακιστάν προς τα τέλη της εβδομάδας.
Στο Ισλαμαμπάντ μετέβη την Τετάρτη ο αρχηγός του Μεικτού Γενικού Επιτελείου των ΗΠΑ σε παράλληλη αποστολή με ζητούμενο την εκτόνωση της έντασης που απειλεί τις σχέσεις Ινδίας-Πακιστάν. Ο ναύαρχος Μάικλ Μιούλεν πραγματοποίησε επαφές με την μόλις οκτώ μηνών πολιτική πακιστανική κυβέρνηση και αξιωματούχους του στρατού, ζητώντας εντατική έρευνα για τις επιθέσεις.
Αρνείται
να παραδώσει
υπόπτους
Η Ινδία πιστεύει ότι όλοι οι ισλαμιστές που αιματοκύλισαν τη Βομβάη προέρχονται από το Πακιστάν και θεωρεί ως βασικό ύποπτο για την εκπαίδευση και την καθοδήγηση των δραστών την εξτρεμιστική οργάνωση Λασκάρ-Τάιμπα. Απαιτεί από την κυβέρνηση του Πακιστάν να συλλάβει και να της παραδώσει 20 καταζητούμενους εξτρεμιστές.
Κυβερνητικές πηγές στο Νέο Δελχί δήλωσαν ανωνύμως ότι θα παρουσιαστούν στην Κοντολίζα Ράις αποδείξεις για τις σχέσεις του Πακιστάν με τους δράστες των επιθέσεων που κόστισαν τη ζωή σε 171 ανθρώπους και προκάλεσαν τον τραυματισμό περισσότερων από 300.
«Θα παρουσιάσουμε καταγραφές συνομιλιών μέσω δορυφορικών τηλεφώνων που αποδεικνύουν τη σχέση ανάμεσα στους τρομοκράτες και τους Πακιστανούς αρχηγούς τους. Διαθέτουμε αποδείξεις που δείχνουν από πού έγιναν οι κλήσεις ή σε ποιους απευθύνονταν» ανέφεραν οι ίδιες πηγές.
Ωστόσο, το Πακιστάν καθιστά σαφές πως δεν προτίθεται να παραδώσει τους 20 καταζητούμενους στην Ινδία. Μιλώντας στην εκπομπή του Λάρι Κινγκ στο CNN ο Πακιστανός πρόεδρος Αλ Ζαρντάρι δήλωσε πως εάν υπάρξουν αποδείξεις για εμπλοκή τους στο μακελειό, τότε θα προσαχθούν σε πακιστανικά δικαστήρια.
Παράλληλα, ο Αλ Ζαρντάρι αμφισβήτησε τις ανακοινώσεις της Ινδίας ότι είναι Πακιστανός ο μοναδικός συλληφθείς για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της περασμένης εβδομάδας.
Εκρηκτικά
στο σιδηροδρομικό
σταθμό
Εν τω μεταξύ η αστυνομία της Βομβάης ανακοίνωσε ότι χθες εντόπισε οκτώ κιλά εκρηκτικών μέσα σε μία τσάντα, η οποία βρισκόταν στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό αφότου ξεκίνησαν οι επιθέσεις των ισλαμιστών την περασμένη εβδομάδα.
Ο κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός της Βομβάης ήταν από τα πρώτα σημεία που δέχθηκαν επίθεση από το «στρατό» των τρομοκρατών που αιματοκύλισε τη Βομβάη. Ινδός αξιωματούχος διευκρίνισε μιλώντας στο Reuters ότι στο σταθμό δεν βρέθηκε βόμβα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου