ΤΟΠΙΚΑ

Αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα προλάβει

αισιόδοξος-ότι-η-ελλάδα-θα-προλάβει-851206

Στην Ελλάδα δεν έχουμε δει ακόμα μεγάλες επιπτώσεις από την κρίση και ελπίζω ότι θα τις προλάβουμε, δήλωσε ο Γιώργος Αλογοσκούφης μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής για θέματα οικονομίας.
Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής ο υπουργός τόνισε ότι εξετάζονται τρόποι ενίσχυσης όσων ενδεχομένως πληγούν περισσότερο από την κρίση.
«Το γεγονός ότι στη χώρα μας οι επιπτώσεις είναι μικρότερες αποτελεί μια σημαντική απόδειξη της αποτελεσματικότητας της πολιτικής που ακολουθήσαμε μέχρι σήμερα, ενώ μέσα στα πλαίσια των δημοσιονομικών περιθωρίων που έχουμε, θα συνεχίσουμε να παίρνουμε πρωτοβουλίες, ώστε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα» συνέχισε.
Σε ερώτηση σχετικά με το πακέτο ενίσχυσης των Τραπεζών, ο κ. Αλογοσκούφης ανέφερε ότι έχει αρχίσει ήδη και εφαρμόζεται.
Αναφερόμενος στις συνεδριάσεις του Ecofin και του Eurogroup, ο υπουργός είπε ότι η ΕΕ κινείται με συντονισμένο τρόπο.
Σχετικά με το Σύμφωνο Σταθερότητας τόνισε ότι η κυβέρνηση συζητά με θετικό μάτι τις προτάσεις που έχει κάνει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να γίνει -κατά το δυνατόν- ελαστική εφαρμογή του Συμφώνου.
Σχετικά με τον ΦΠΑ επανέλαβε ότι κατά τη διάρκεια του ECOFIN αποφασίστηκε ότι μια γενικευμένη και προσωρινή μείωση δεν είναι το καταλληλότερο μέτρο για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον ΦΠΑ στην Ελλάδα, είπε ότι είναι ήδη χαμηλός και ότι οι περισσότεροι τομείς που έχουν σχέση με τον τουρισμό είναι ενταγμένοι σε χαμηλό συντελεστή.
Σχετικά με τη μείωση του κεντρικού συντελεστή φορολογίας εισοδήματος για το 2009, ο κ. Αλογοσκούφης επανέλαβε ότι μειώνεται από το 27% στο 25%.
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει κάποια απόφαση για την επίσπευση της μείωσης του κεντρικού συντελεστή απο το 25% στο 24%.

Το ΠΑΣΟΚ
«Ο κ. Αλογοσκούφης ζει στη δική του εικονική πραγματικότητα. Έχει χάσει την ικανότητα διάγνωσης των πραγματικών προβλημάτων, αξιόπιστης διαχείρισης της κρίσης και λήψης αναγκαίων μέτρων για έξοδο από αυτήν» ανέφερε η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη, σχετικά με τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας.

«Τη στιγμή που η αγορά έχει παγώσει, η οικονομική δραστηριότητα επιβραδύνεται ταχύτατα και ο κίνδυνος μαζικών απολύσεων είναι ορατός, δηλώνει ότι η αγοραστική ζήτηση στηρίζεται επαρκώς. Αντλεί την αισιοδοξία του από τις μετέωρες εγκρίσεις Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, παρόλο που ούτε ένα ΣΔΙΤ δεν έχει υλοποιηθεί, μετά από πέντε χρόνια διακυβέρνησης από τη Ν.Δ. Προεξοφλεί επενδύσεις βάσει του αναπτυξιακού νόμου, όταν οι καθυστερήσεις των οφειλομένων επιδοτήσεων ξεπερνούν τα δύο έτη» είπε η κ. Κατσέλη.

«Είναι πασιφανές ότι η κυβέρνηση, είτε δεν έχει καμιά πρόθεση, είτε αδυνατεί να καταρτίσει και να καταθέσει στην Ελληνική Βουλή και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ένα αναθεωρημένο και επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης για την περίοδο 2008-2011, όπως οφείλει, στο οποίο θα αναμορφώνει βασικές παραδοχές και κατευθύνσεις του Προϋπολογισμού για το 2009» τόνισε επίσης η κ. Κατσέλη.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου