ΤΟΠΙΚΑ

ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ: Γραπτή ομολογία για το σκάνδαλο

εξεταστικη-επιτροπη-γραπτή-ομολογία-851206

Την ώρα που συνεχίζονται τα αλληλοκαρφώματα υπουργών της ΝΔ για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, το ΠΑΣΟΚ παρουσίασε έγγραφο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης του 2006, όπου η διαδικασία ανταλλαγής οικοπέδων παρουσιαζόταν ως επιτυχημένη «μετά από συντονισμένους κυβερνητικούς χειρισμούς».
Συγκεκριμένα, το έγγραφο με ημερομηνία 8 Μαρτίου 2006 αναφέρεται ότι ολοκληρώθηκε με επιτυχία η διαδικασία ανταλλαγής μεταξύ ΚΕΔ και Ιεράς Μονής Βατοπεδίου έκτασης 25 χιλιάδων στρεμμάτων των Νομών Ροδόπης και Ξάνθης με αντίστοιχες εκτάσεις εκτός περιοχών Θράκης.
«Με τον τρόπο αυτό και μετά από συντονισμένους κυβερνητικούς χειρισμούς, δόθηκε λύση σε ένα από τα σημαντικότερα θέματα που αφορούσαν τους Νομούς Ξάνθης και Ροδόπης και αποτέλεσαν αιτία κοινωνικής έντασης στην περιοχή» αναφέρεται στο δελτίο Τύπου.

Ενταση
στην Εξεταστική
Η πλειοψηφία αποφάσισε να ολοκληρώσει τις εργασίες με την κατάθεση και του Θόδωρου Ρουσόπουλου, απορρίπτοντας πρόταση του ΠΑΣΟΚ να κληθούν και άλλοι μάρτυρες. Σε ανακοίνωσή τους οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κάνουν λόγο για πανικόβλητη κυβέρνηση, που διακόπτει άρον-άρον τις εργασίες. Aπαντώντας η ΝΔ κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ ότι ευτελίζει τη διαδικασία, επειδή δεν υπάρχουν στοιχεία κατά υπουργών. Τελικά ο Θόδωρος Ρουσόπουλος θα καταθέσει το πρωί της Πέμπτης, αφού ολοκληρωθεί η κατάθεση Δούκα.
Mπασιάκος
«Εάν δεν υπήρχε αναγνώριση κυριότητας της Μονής Βατοπεδίου επί της λίμνης Βιστωνίδας από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν θα υπήρχε δυνατότητα ανταλλαγών» υποστήριξε ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Μπασιάκος, σημειώνοντας ότι προϋπόθεση για τις ανταλλαγές ήταν η κυριότητα. Πρόσθεσε ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν είχε αρμοδιότητα να κάνει ανταλλαγές, σε αντίθεση με την ΚΕΔ που ήταν η αρμόδια.
Την ίδια ώρα αίσθηση προκαλεί έγγραφο που παρουσιάστηκε στην Εξεταστική, κατά τη διάρκεια της κατάθεσης του Ευ. Μπασιάκου. Πρόκειται για δελτίο Τύπου του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, με ημερομηνία 8-3-2006, και αφορά στις ανταλλαγές για τη λίμνη Βιστωνίδα. Χαρακτηρίζονται ως λύση σε ένα από τα σημαντικότερα θέματα που αφορούσαν τους νομούς Ξάνθης και Ροδόπης, και είχαν αποτελέσει αιτία κοινωνικής έντασης, και υπογραμμίζει ότι «η διαδικασία των ανταλλαγών ολοκληρώθηκε μετά από συντονισμένους κυβερνητικούς χειρισμούς».
Σύμφωνα με το βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και μέλος της Εξεταστικής, Μ. Καρχιμάκη, το εν λόγω έγγραφο αποτελεί γραπτή απόδειξη – ομολογία.
Μπέζας
Ευθύνες στην ΚΕΔ επέρριψε ο υφυπουργός Οικονομικών Αντώνης Μπέζας.
«Εάν έβγαινε το 2004 η απόφαση του Πρωτοδικείου Κομοτηνής για τη Βιστωνίδα, οι ανταλλαγές δεν θα γίνονταν ποτέ» είπε στην Εξεταστική ο υφυπουργός Οικονομικών, εξηγώντας γιατί αποφάσισε την ανάκληση μόνο των αποφάσεων των κ.κ. Δρυ και Φωτιάδη.
Για τον Π. Δούκα ο κ. Μπέζας υπογράμμισε ότι επέλεξε τις ανταλλαγές, γιατί δεν υπήρχαν χρήματα για την αγορά της Βιστωνίδας και υπερασπίστηκε τη νομιμότητα όλων των ενεργειών και αποφάσεών του. Για τον κ. Ρουσόπουλο είπε ότι του τηλεφώνησε μία φορά μετά τη συνάντηση που είχε ο πρώην υπουργός Επικρατείας και με φορείς και κατοίκους της περιοχής, για να τον ρωτήσει για την εξέλιξη του ζητήματος.
Οι θέσεις
των υπουργών
Σημειώνεται ότι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αλ. Κοντός επέρριψε ευθύνες για τις ανταλλαγές ακινήτων μεταξύ Δημοσίου και μονής Βατοπεδίου στους Π. Δούκα, τότε υφυπουργό Οικονομικών, και Ευ. Μπασιάκο, προϊστάμενό του υπουργό.
Είχε προηγηθεί ο Σ. Τσιτουρίδης, ο οποίος «έδειξε» τους Αλ. Κοντό και Ευ. Μπασιάκο, ενώ διέψευσε τον διάδοχό του στο υπουργείο Απασχόλησης Β. Μαγγίνα, σχετικά με την προετοιμασία μετεγκατάστασης του υπουργείου στο Ολυμπιακό Ακίνητο που εν τέλει παραχωρήθηκε στο Βατοπέδιο.
Ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Γ. Βουλγαράκης παρέπεμψε για τις ανταλλαγές στα αρμόδια υπουργεία, επισημαίνοντας ότι ο ίδιος έχει μηδενική προσωπική εμπλοκή στην υπόθεση Βατοπεδίου, αλλά έγγραφο του Μ. Λιάπη για το ακίνητο της Ουρανούπολης τον «άδειασε».
Από το υπουργείο Πολιτισμού εκδόθηκε ανακοίνωση στην οποία σημειώνεται ότι τα περί εσωκομματικής κόντρας δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
«Κατά τη διάρκεια του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου έχουν δοθεί τεκμηριωμένα όλες οι απαντήσεις» σημειώνει ο νυν υπουργός Μιχάλης Λιάπης.

Ο κ. Κοντός
Στον Ευ. Μπασιάκο και τον Π. Δούκα παρέπεμψε την Εξεταστική Επιτροπή για την υπόθεση του Βατοπαιδίου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αλ. Κοντός, αποποιούμενος κάθε ευθύνη. Για την έκταση της Ουρανούπολης κατέθεσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Κιλτίδης.
«Η πολιτική απόφαση για τις ανταλλαγές ανήκει στον Ευ. Μπασιάκο και η ευθύνη της υλοποίησής τους στην ΚΕΔ» ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Αγροτικής ανάπτυξης Αλ. Κοντός.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης υποστήριξε πως η Βιστωνίδα και οι παραλίμνιες όχθες της, «παραδόθηκαν οριστικά στη Μονή Βατοπεδίου το 2003 από το ΠΑΣΟΚ – τουλάχιστον αυτό μας είπαν όλοι οι νομικοί». Όπως είπε, όταν η Νέα Δημοκρατία έγινε κυβέρνηση, τον Μάρτιο του 2004, εκείνος απ τη θέση του υφυπουργού, συνέχισε να προσπαθεί να βρει μια λύση που να εξυπηρετεί τους καλλιεργητές και αλιείς, που κινδύνευαν να χάσουν τις περιουσίες τους.
Αρχές του Ιουλίου, μαζί με εκπροσώπους της κοινωνίας της Ξάνθης, ο κ. Κοντός επισκέφθηκε τον Πρ. Παυλόπουλο και τον Πέτρο Δούκα, ο οποίος δήλωσε άγνοια για το θέμα, αν και είχε ήδη υπογράψει την παραίτηση απ τη δίκη. «Μάλλον θα το είχε ξεχάσει» εκτίμησε ο μάρτυς.
Στα τέλη του Νοεμβρίου του 2004, ο Ευάγγελος Ευ. Μπασιάκος δέχθηκε την επίσκεψη φορέων της Ξάνθης και τον Ιανουάριο του 2005, ο κ. Μπασιάκος τού γνωστοποίησε πως βρέθηκε νόμιμη λύση υπό μορφήν ανταλλαγών. «Η πολιτική απόφαση ανήκει στον Ευ. Μπασιάκο» ανέφερε ο κ. Κοντός. «Αυτός πήρε την πρωτοβουλία να ρωτήσει σχετικά το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και να μου ανακοινώσει την απόφαση» σημείωσε.

Ερωτηθείς γιατί δεν συνάντησε νωρίτερα τον Π. Δούκα, να τον ενημερώσει για την εκκρεμούσα υπόθεση, ο κ. Κοντός απάντησε: «Δεν γνωρίζαμε πως είχε μπει η υπογραφή. Είχαμε και τους Ολυμπιακούς Αγώνες, τρέχαμε όλοι και δεν προλαβαίναμε».

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανέφερε ακόμη πως η διευθύντρια Πολιτικής Γης του υπουργείου του δεν τον ενημέρωσε για την πρωτοβουλία της να ζητήσει από τις νομαρχίες της χώρας, την καταγραφή των διαθέσιμων εκτάσεων ούτε, όπως είπε, τον ενημέρωσε ούτε για την πρωτοβουλία της να ζητήσει γνωμοδότηση από το νομικό σύμβουλο του υπουργείου του υπουργείου Χρ. Μπότσιο, με την οποία η έκταση των 8.600 στρεμμάτων στην Ουρανούπολη, αντιμετωπιζόταν πλέον ως δασική.
Οι διαθέσιμες εκτάσεις του υπουργείου «δεν παραχωρήθηκαν στην ΚΕΔ, αλλά απλά γνωστοποιήθηκαν» επισήμανε και πρόσθεσε ότι στον πρώτο γύρο των ανταλλαγών, η υπογραφή του μπήκε πλάι σε αυτήν του Ευ. Μπασιάκου για λόγους τυπικούς, ενώ στο δεύτερο γύρο, ευθύνη είχε πλέον το υπουργείο Οικονομικών. Σε κάθε περίπτωση, «την ευθύνη των ανταλλαγών, είχε η ΚΕΔ. Παρότι προσπάθησε ο γ.γ. του υπουργείου μας, ενημέρωση δεν είχαμε» τόνισε.

Υποστήριξε πως «κανείς δεν καθοδήγησε κανέναν στην διαδικασία αυτή. Όλοι οι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου, λειτούργησαν στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους. Δεν άλλαξα στάση, όταν γίναμε κυβέρνηση. Ως μέλος της κυβέρνησης, συνέχιζα να πιέζω καταστάσεις, ώστε να βρεθεί μια λύση».
Για αρκετά ζητήματα, πάντως, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δήλωσε άγνοια: Δεν γνώριζε πως είχε γίνει η διάσκεψη των πρωτοδικών στη Ροδόπη που δικαίωνε το Δημόσιο και πως δημοσιεύθηκε προσφάτως. Δεν γνώριζε πως η αλληλογραφία μεταξύ του υπουργείου του και της ΚΕΔ είχε χαρακτήρα «εμπιστευτικόν» και πως ο Κώστας Κιλτίδης έχει ζητήσει να υπάρξει χαρακτηρισμός της έκτασης της Ουρανούπολης από δασάρχη. Ούτε την επιστολή διαμαρτυρίας του Π. Ψωμιάδη παρέλαβε ποτέ. «Ουδέποτε έχω παραλάβει αυτό το έγγραφο και δεν υπάρχει και στο ηλεκτρονικό αρχείο του υπουργείου. Εγώ δεν το έχω πάρει. Δεν ξέρω αν το πήρε ο υπουργός» ανέφερε ο κ. Κοντός.
Κατάθεση Κ. Κιλτίδη

«Η αποστολή στις δασικές υπηρεσίες της γνωμοδότησης του Χρ. Μπότσιου για την έκταση της Ουρανούπολης, είναι εκτός πλαισίου – άκυρη κατά τη δική μου αρμοδιότητα. Ό,τι απεστάλη, κακώς απεστάλη, ως μη όφειλε απεστάλη. Είμαι ξεκάθαρος» τόνισε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Κιλτίδης.
Ο Κ. Κιλτίδης κατέθεσε για την αποδοχή μιας γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η οποία με ψήφους 6 προς 1, αναγνώριζε χαρακτηριστικά δασικής έκτασης στο παλαιό «χθαμαλό», ή «κοινόχρηστο δάσος» της Ουρανούπολης, το οποίο αποκαλούσε μάλιστα και «κληροτεμάχιο».
Η γνωμοδότηση, συνταχθείσα ατομικά στην αρχή, από τον νομικό σύμβουλο του υπουργείου Χρ. Μπότσιο, χρησιμοποιήθηκε κατά την σύνταξη των επίμαχων συμβολαίων μεταξύ του Δημοσίου και της Μονής Βατοπεδίου πριν την ανάληψη των καθηκόντων του κ. Κιλτίδη, για να αποκτήσει αργότερα και πλέον επίσημο χαρακτήρα, με την απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, ο Κώστας Κιλτίδης διευκρίνισε πως ο ίδιος απεδέχθη την γνωμοδότηση, μόνο σε ό,τι αφορούσε την επικαιροποίηση του παλαιού όρου του «χθαμαλού δάσους», στη σύγχρονη νομοθεσία. Κάτι τέτοιο, κατά τον κ. Κιλτίδη, συμβαίνει συχνά και προβλέπεται από το νόμο. Κατά τον ίδιο, στην πράξη σημαίνει πως εξασφαλίζεται τουλάχιστον ο δασικός χαρακτήρας της έκτασης, ενώ παραμένει ανοικτό το ζήτημα του κατ ουσίαν χαρακτηρισμού της από τον οικείο δασάρχη.
Στην περίπτωση της Ουρανούπολης, ωστόσο, αυτό που συνέβη είναι ότι ακολούθησε γνωμοδότηση για την χρήση της στα συμβόλαια, όπου η έκταση περιγράφεται ως «κληροτεμάχιο» και ως «οικόπεδα», και στη συνέχεια, ύστερα από την υπογραφή του υπουργού, ανέλαβε να ενημερώσει τις υπηρεσίες μιας άλλης Διεύθυνσης (τις δασικές υπηρεσίες), ότι η εν λόγω απόφαση είναι «δεσμευτική για τη Διοίκηση». Οι δασολόγοι προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, οι δασάρχες αμφιταλαντεύθηκαν ανάμεσα στις κατά τον νόμο αρμοδιότητές τους και την «εντολή της Διοίκησης».
Ενταση και στην Ολομέλεια
Ανέβηκαν οι τόνοι και στην Ολομέλεια της Βουλής σχετικά με την υπόθεση Βατοπεδίου. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος κάλεσε την κυβέρνηση «να κινητοποιηθείτε στο εσωτερικό της», ώστε να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την προστασία της περιουσίας και των συμφερόντων του Δημοσίου.
Μάλιστα ζήτησε να δώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός πειστικές απαντήσεις και να αποκαταστήσει το κλίμα της δυσφορίας για την καταρράκωση της δημόσιας ηθικής.
Απευθυνόμενος προς τον υπουργό Δικαιοσύνης είπε:«Σας απαλλάσσω από την προσωπική ευθύνη, αλλά να πάτε και να πείτε στον πρωθυπουργό ότι προχωρούν στην δευτερογενή φάση του σκανδάλου και η δεύτερη γενιά θα είναι χειρότερη της πρώτης».

Απαντώντας, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σ. Χατζηγάκης, τόνισε πως έγιναν όλες οι διοικητικές πράξεις, οι οποίες ακύρωσαν όλες τις προηγούμενες και ως εκ τούτου δεν απαιτείται νόμος.
Πρόσθεσε πως η Δικαιοσύνη έσπευσε και εξέδωσε την απόφαση και θα καταγραφεί.
Καταλόγισε στο ΠΑΣΟΚ προσπάθεια να «βάλει τα πάντα σε ένα τσουβάλι», προσθέτοντας πως είναι εύλογη η ευρύτερη αγωνία της να ψαρεύει σε θολά νερά και να μπλέκει Siemens, ομόλογα και Βατοπέδιο και κάθε τόσο να τα ανακυκλώνει.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου