ΤΟΠΙΚΑ

Αποκλεισμένο από σήμερα το λιμάνι Βόλου

αποκλεισμένο-από-σήμερα-το-λιμάνι-βό-851206

Με πλήρη αποκλεισμό του λιμανιού και δυναμικές μορφές κινητοποιήσεων απειλούν μηχανότρατες και ιδιοκτήτες γρι γρι. Σε αναμονή απαντήσεων από το Υπουργείο Ναυτιλίας.
«Σιγήν ιχθύος» κρατά το αρμόδιο Υπουργείο, με αποτέλεσμα να κλιμακώνονται όλο και περισσότερο οι κινητοποιήσεις των αλιέων. Σήμερα μηχανότρατες και ιδιοκτήτες γρι γρι θα προχωρήσουν σε πλήρη αποκλεισμό του λιμανιού. Από χθες 35 περίπου σκάφη είναι δεμένα στο λιμάνι του Βόλου, ενώ οι διαμαρτυρόμενοι αλιείς έκλεισαν και την ιχθυόσκαλα. Σε πλήρη αναβρασμό βρίσκεται ο τομέας της αλιείας πανελλαδικά για τον νέο κοινοτικό κανονισμό, ενώ την ίδια στιγμή απάντηση δίνουν και οι παράκτιοι αλιείς.
Με καπνογόνα και κόρνες οι αλιείς έκαναν χθες αισθητή την παρουσία τους διαμαρτυρόμενοι για τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό, αποκλείοντας την είσοδο του λιμανιού. Οι αλιείς οι οποίοι αρνούνται να καταθέσουν τα όπλα κάνουν λόγο για συνέχιση των κινητοποιήσεών τους, εάν δεν υπάρξουν δραστικές λύσεις και κορύφωση του αγώνα τους ενάντια στον κοινοτικό κανονισμό, που όπως υποστηρίζουν οδηγεί τον κλάδο τους στον αφανισμό.
Συμπαράσταση στους αλιείς του Βόλου παρείχαν και αλιείς από την Εύβοια, καθώς αρκετά σκάφη κατέφθασαν χθες στο λιμάνι του Βόλου για να συμμετάσχουν στο συμβολικό αποκλεισμό.
«Πιθανότατα, αν δεν δικαιωθούμε, αύριο να γίνει πραγματικός αποκλεισμός. Αυτό συνεπάγεται διάφορα επακόλουθα βέβαια, γιατί δεν είναι απλό πράγμα να κλείνει ένα λιμάνι. Θα έρθει εισαγγελέας, θα μας πάνε αυτόφωρο, δεν ξέρω, αυτό που ξέρω είναι ότι ο κλάδος μας καταστρέφεται, αφανίζεται και χρειάζονται δραστικές κινήσεις», δηλώνει αγανακτισμένος ο πρόεδρος των ιδιοκτητών γρι γρι κ. Γιάννης Μπουντούκος.
Ο ίδιος με σκληρό λόγο εκφράζει την απογοήτευσή του απέναντι στο αρμόδιο Υπουργείο για αδιαφορία. Σε επικοινωνία του με τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για τις εξελίξεις σχετικά με τις συναντήσεις εκπροσώπων των αλιέων με τον Υπουργό τόνισε χαρακτηριστικά πως «η συμμετοχή των αλιέων είναι καθολική, αλλά το κράτος δεν υπάρχει πουθενά. Δεν υπάρχει καμιά εξέλιξη και αν δεν υπάρξει, θα βάλουμε φωτιά και μπουρλότο. Πρέπει κάτι να γίνει άμεσα».

Οι περιορισμοί και τα αιτήματα
Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, που θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή από τις αρχές του 2009, οι μηχανότρατες θα μπορούν να ψαρεύουν σε απόσταση 1,5 μιλίου από τις ακτές και σε βάθος άνω των 50 μέτρων.

Παράλληλα αυξάνεται και η απόσταση αλίευσης και για τα γρι γρι από τα 30 μέτρα στα 50 μέτρα, αλλά παραμένει σταθερό το βάθος, ενώ αυξάνεται και η διάμετρος του ματιού στο δίχτυ όπως και το ύψος του διχτυού.
Στα αιτήματα λοιπόν των αλιέων είναι να παραμείνει στα 30 μέτρα η απόσταση από την ακτή σε πρώτη φάση.

Οι παράκτιοι απαντούν
Σε αδιέξοδο φαίνεται να είναι οι σχέσεις παράκτιων και μέσης αλιείας. Οι πρώτοι πιέζουν για την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κανονισμού και οι δεύτεροι επισημαίνουν πως με την υλοποίησή του ο κλάδος τους θα αφανιστεί.
Από τα βασικότερα επιχειρήματα των παρακτίων, όπως επισημαίνει και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αλιευτικών Συλλόγων Παράκτιας Αλιείας περιφέρειας Θεσσαλίας, κ. Θεόδωρος Γάκης, είναι ότι «πρέπει να εφαρμοστεί ο κανονισμός. Τα γρι γρι αλιεύουν αφρόψαρα και αυτά δεν είναι μόνο στα 30 μέτρα, είναι και από τα 50 και μετά. Τα σκάφη των γρι γρι πριν μερικά χρόνια επιδοτήθηκαν για να γίνουν μεγαλύτερα, με αποτέλεσμα στα μικρά βάθη να είναι καταστροφική η αλιεία, ειδικά για το γόνο τόσο των αφρόψαρων, όσο και των βενθικών ψαριών, που αλιεύουμε εμείς οι παράκτιοι».
Ο κ. Γάκης σε επικοινωνία του με τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ δεν παρέλειψε να αναφέρει και το γεγονός πως «η αλιεία είναι ένας τομέας, ο οποίος δεν μπορεί να ελεγχθεί. Αποτέλεσμα λοιπόν είναι να γίνονται παρανομίες. Οι ιδιοκτήτες γρι γρι λοιπόν δεν αλιεύουν μόνο αφρόψαρα αλλά και τα δικά μας ψάρια, γι’ αυτό και διαμαρτύρονται τόσο έντονα για τον Κανονισμό».
Πρόσθεσε δε πως οφείλει μια απάντηση στον κ. Μπουντούκο για τις κατηγορίες του δεύτερου για «ψεύτικη» απεργία πείνας. «Είναι τουλάχιστον άνανδρο να μην σέβεται τον αγώνα των συναδέλφων του και να βγαίνει να λέει ότι στην απεργία πείνας που κάναμε τρώγαμε σουβλάκια, όταν πολλοί από εμάς αντιμετωπίζουμε προβλήματα υγείας. Εμείς δεν βγήκαμε να τους κατηγορήσουμε για την κινητοποίησή τους».

Οι ερασιτέχνες αλιείς
«Αδικο και αναξιόπιστο» χαρακτηρίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Παραδοσιακών Ερασιτεχνών αλιέων (ΠΕΣΕΑ) τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αλέξανδρο Κοντό.
Στην ανακοίνωσή τους τονίζουν μεταξύ άλλων ότι «ο υπουργός δεν έχει πολιτική βούληση, με αποτέλεσμα να γίνεται μαριονέτα των παράκτιων επαγγελματιών ψαράδων, των συμβούλων του και των υπαλλήλων του Υπουργείου του».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου