ΤΟΠΙΚΑ

Εντοπίστηκε υδράργυρος στο νερό της Σκιάθου!

εντοπίστηκε-υδράργυρος-στο-νερό-της-851206

Κλίμα έντονης ανησυχίας προκάλεσε στην τοπική κοινωνία της Σκιάθου η κοινοποίηση των αποτελεσμάτων του δειγματοληπτικού ελέγχου που διενήργησε η Διεύθυνση Υγιεινής της ΝΑΜ, σύμφωνα με τα οποία το νερό του δικτύου παρουσιάζει παραμετρικές τιμές στον υδράργυρο υψηλότερες αυτών που προβλέπει η σχετική υγειονομική διάταξη. Συνεπεία των παραπάνω συγκλήθηκε χθες το μεσημέρι έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σκιάθου, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που ανέκυψε. Εφαρμόζοντας την σχετική νομοθεσία, μετά το έγγραφο της Διεύθυνσης Υγιεινής της ΝΑΜ και την ειδική εντολή που περιέχει, η ΔΕΥΑΣ έχει ήδη προβεί σε γενική διακοπή της υδροδότησης της Σκιάθου με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Η γενική διακοπή της υδροδότησης θα συνεχιστεί έως ότου γίνει η επαλήθευση των αποτελεσμάτων των δειγμάτων νερού που στάλθηκαν για νέο έλεγχο από τα ήδη συνεργαζόμενα εργαστήρια καθώς και από την κεντρική Υπηρεσία του Χημείου του Κράτους. Στο μεταξύ ο δήμαρχος Σκιάθου κ.. Πλωμαρίτης και ο διευθυντής της ΔΕΥΑΣ κ. Παππάς ενημέρωσαν μέσω του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης τους δημότες για το θέμα που ανέκυψε, υπογραμμίζοντας ότι “η νέα δειγματοληψία είναι επιβεβλημένη”, προκειμένου να διασταυρωθούν τα εκ διαμέτρου αντίθετα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους ο Δήμος Σκιάθου και η ΝΑΜ.
Η δειγματοληψία έγινε στις 15 Ιουλίου και τα αποτελέσματα κοινοποιήθηκαν εγγράφως στις 27 Νοεμβρίου κι όπως επισημαίνει ο δήμαρχος Σκιάθου κ. Πλωμαρίτης “τόσο ο Δήμος Σκιάθου, όσο και η ΔΕΥΑΣ, ενήργησαν άμεσα για την προάσπιση των συμφερόντων των δημοτών τους. Από την πλευρά μας, συνεχίζει, παρότι δεν είμαστε υποχρεωμένοι, κάνουμε ελέγχους τέσσερις περίπου φορές τον χρόνο για την ασφάλεια των κατοίκων του νησιού και τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας από εργαστήριο της Θεσσαλονίκης είναι εντελώς αντίθετα. Γι αυτό ζητήσαμε να γίνει και νέος έλεγχος στα δείγματα νερού. Στο μεταξύ, επισημαίνει, έχουμε κλείσει το δίκτυο, το οποίο σημειωτέον, δεν χρησιμοποιείται προς πόση αλλά μόνο για λάτρα, εδώ και πολλά χρόνια, και ενημερώνουμε διαρκώς τον κόσμο, αναμένοντας τα αποτελέσματα του τρίτου δειγματοληπτικού ελέγχου”. Επιπροσθέτως, με γραπτή ανακοίνωσή του ο δήμαρχος Σκιάθου ζητάει “την εγρήγορση όλων των κατοίκων και φορέων του νησιού και του Νομού, έτσι ώστε εν τη γενέσει τους να σταματήσουν οποιεσδήποτε ενέργειες ή φήμες που πιθανότατα θα πλήξουν καίρια τα οικονομικά συμφέροντα του νησιού μας και την υπόστασή του”.
Ο διευθυντής της ΔΕΥΑΣ κ. Παππάς επισημαίνει από την πλευρά του ότι “τα τελευταία αποτελέσματα μας ανακοινώθηκαν χθες το πρωί και γι’ αυτό τον λόγο συνεδρίασε εκτάκτως χθες το Δημοτικό Συμβούλιο Σκιάθου και αποφασίστηκε ομόφωνα η διακοπή της παροχής νερού στο δίκτυο, η οποία ξεκίνησε άμεσα. Ηδη έχουν ληφθεί δείγματα, συνεχίζει ο διευθυντής της ΔΕΥΑΣ, τα οποία θα μεταφερθούν στην Θεσσαλονίκη και τα Γιάννενα, όπου βρίσκονται τα δύο εργαστήρια με τα οποία συνεργαζόμαστε και το τρίτο δείγμα θα σταλεί στο Γενικό Χημείο του Κράτους στην Αθήνα για να διασταυρώσουμε τα αποτελέσματα”. Ηδη ο κ. Παππάς και στελέχη της ΔΕΥΑΣ Σκιάθου αναχώρησαν χθες το βράδυ από το νησί, προκειμένου να μεταφερθούν τα δείγματα νερού προς έλεγχο, στα προαναφερθέντα εργαστήρια.

Οι θέσεις της ΝΑΜ
Με δηλώσεις του στον “Τ” ο Νομάρχης Μαγνησίας κ. Παπατόλιας επισημαίνει ότι “για πρώτη φορά φέτος και παρά το γεγονός ότι είναι αρμοδιότητα των Δήμων, παραγγείλαμε αναλύσεις χημικών παραμέτρων για βαρέα μέταλλα σε όλους τους Δήμους. Στις 15 Ιουλίου πήραμε δείγματα από την Σκιάθο, τα οποία στείλαμε στο Χημείο του κράτους. Αυτό με τη σειρά του τα έστειλε στη Χημική Υπηρεσία των Ιωαννίνων, όπου απευθύνονται Δήμοι από όλη την Ελλάδα, διότι είναι εξειδικευμένη με τα βαρέα μέταλλα και γι’ αυτό τον λόγο μας απεστάλησαν μετά από αρκετό καιρό τα αποτελέσματα των αναλύσεων, περί τα τέλη Οκτωβρίου. Κοινοποιήσαμε τα αποτελέσματα στο Δήμο Σκιάθου, που ζήτησε νέα διασταύρωση, η οποία έγινε και έδειξε ότι το νερό της Σκιάθου είναι σίγουρα επιβαρυμένο με μέταλλα. Σε χθεσινή επικοινωνία που είχαμε με τον δήμαρχο, σημειώνει ο κ. Παπατόλιας, ζήτησε και τρίτη διασταύρωση, η οποία θα γίνει, αλλά στο μεταξύ διακόπηκε η παροχή νερού”. Οπως προσθέτει ο κ. Παπατόλιας, ο οποίος ζητάει την άμεση σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου, “αναχωρούν άμεσα για την Σκιάθο ο αντινομάρχης κ. Ντίτορας, ο αναπλ. Διευθυντής υγείας κ. Ζαρίφης και ο εκπρόσωπος του Εργαστηρίου αναλύσεων κ. Γούναρης, προκειμένου να γίνει και νέα διασταύρωση. Παράλληλα ζητάω να συγκληθεί έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα και ζητώ από τον Δήμο να εφαρμόσει τον Νόμο και να πάρει μέτρα εδώ και τώρα”, καταλήγει ο νομάρχης.
Με το συγκεκριμένο θέμα έχει ασχοληθεί η αντινομάρχης, αρμόδια για θέματα υγείας κ. Βουβαλούδη, η οποία επισημαίνει: “Εχουμε ασχοληθεί πολύ με το συγκεκριμένο θέμα και ήδη από την πρώτη δειγματοληψία ενημερώσαμε τον Δήμο για τα αποτελέσματα. Το θέμα με απασχολεί ιδιαιτέρως, θέλω σαφέστατα να βρεθεί λύση και το ζητούμενο για μας είναι να έχει καθαρό νερό η Σκιάθος. Εχουμε κάνει δύο δειγματοληψίες στο νερό της Σκιάθου, τις οποίες στείλαμε στο Χημείο του Κράτους, κι αυτό με την σειρά του στο Χημείο των Ιωαννίνων που είναι ειδικό για βαρέα μέταλλα και βρέθηκε υδράργυρος σε υπέρβαση. Θέλω να βοηθήσω όσο μπορώ την Σκιάθο, πήραμε τρίτη δειγματοληψία, τη στείλαμε στο Χημείο του Κράτους, το οποίο είναι πιστοποιημένο και συγχρόνως ζητήσαμε να κάνουμε διπλή δειγματοληψία κι από έναν ακόμη χημικό, προκειμένου να έχουμε πλήρη εικόνα”, καταλήγει η κ. Βουβαλούδη.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου