ΤΟΠΙΚΑ

Αλληλοκαρφώματα μεταξύ των υπουργών

αλληλοκαρφώματα-μεταξύ-των-υπουργών-851206

«Μαχαιρώματα» και αλληλοκαρφώματα μεταξύ νυν και πρώην υπουργών την Τρίτη στην Εξεταστική Επιτροπή για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου. Ο Σάββας Τσιτουρίδης απάντησε στο Βασίλη Μαγγίνα, ο οποίος τον «κάρφωσε» τη Δευτέρα όπως και τον Πάνο Παναγιωτόπουλο, για το θέμα της μετεγκατάστασης του υπουργείου Απασχόλησης στο επίμαχο Ολυμπιακό Ακίνητο. Ο Γιώργος Βουλγαράκης δήλωσε ότι δεν είχε καμία αρμοδιότητα για την υπόθεση, κάλυψε πλήρως τη σύζυγό του και άφησε αιχμές κατά του Ρουσόπουλου.

Δύο κουμπάροι και φίλοι από παλιά πλέον δεν μιλιούνται. Γιώργος Βουλγαράκης εναντίον Θοδωρή Ρουσόπουλου. Όπως είπε ο πρώην υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας στην Εξεταστική Επιτροπή «δεν είχα κανενός είδους προσωπική ανάμειξη. Άλλωστε είναι γνωστό ότι εγώ δεν έχω πάει ποτέ ούτε στο Άγιο Όρος». Ο Γιώργος Βουλγαράκης δήλωσε αναρμόδιος για τις ανταλλαγές, κάρφωσε τον Πέτρο Δούκα και τον Ευάγγελο Μπασιάκο και κάλυψε τη σύζυγο και τον πεθερό του.
Ο Γ. Βουλγαράκης αρνήθηκε τη συμμετοχή του στις ανταλλαγές ανάμεσα στη Μονή και το δημόσιο, τονίζοντας ότι η διαχείριση της περιουσίας που ανταλλάχθηκε ανήκε σε άλλα υπουργεία. «Επί υπουργίας μου ούτε χαρακτήρισα ούτε αποχαρακτήρισα οποιαδήποτε από τις εκτάσεις που αποτελούσαν αντικείμενο ανταλλαγής» σημείωσε ο κ. Βουλγαράκης.
Παρέσχε πλήρη κάλυψη στις ενέργειες της συζύγου του, προσθέτοντας ότι εάν γνώριζαν τη διάσταση που θα λάμβανε το θέμα, η κ. Πελέκη δεν θα αναλάμβανε τη σύνταξη των συμβολαίων. Επεσήμανε ότι δεν έχει επισκεφθεί ποτέ το Αγιο Όρος -και ειδικότερα τη Μονή Βατοπεδίου- και απάντησε αρνητικά, ερωτηθείς, εάν έχει δεχθεί πιέσεις από άλλους υπουργούς ή τη Μονή.
«Δεν έχω ευθύνη. Όχι πολιτική, αλλά ούτε καν ευθύνη με την έννοια της μηδενικής εμπλοκής στο ζήτημα αυτό. Θα είχα ευθύνη, αν εγώ άλλαζα το καθεστώς των αρχαιολογικών χώρων, αν ήμουν εγώ ο διαχειριστής των ακινήτων, αν ήμουν ο κάτοχος, κύριος ή ο νομέας όλων αυτών των οικοπέδων, αν εγώ παρενέβαινα με μία διάταξή μου, απόφασή μου υπουργική, Προεδρικό Διάταγμα, νόμο ή άλλο πράγμα, που να δημιουργούσα μία άλλη κατάσταση. Αυτά όλα ήταν πέραν της δικής μου αρμοδιότητας, εντελώς» είπε.

Ο Γ. Βουλγαράκης ήταν υπουργός Πολιτισμού, την εποχή που υπογράφονταν από τη σύζυγό του, Κατερίνα Πελέκη, τα επίμαχα συμβόλαια ανταλλαγών μεταξύ του Δημοσίου και της Μονής Βατοπεδίου ανάμεσα σε αυτά και μιας έκτασης στην Ουρανούπολη 8.600 στρεμμάτων, για την οποία, ο αρμόδιος έφορος βυζαντινών αρχαιοτήτων, Ιωάννης Ταβλάκης, είχε υποστηρίξει πως ήταν «εκτός συναλλαγής, ως χώρος προστατευόμενος αρχαιολογικά, ανήκων στο Δημόσιο».
Ο κ. Σ. Τσιτουρίδης
Ακολούθησε ο Σ. Τσιτουρίδης, ο οποίος άφησε αιχμές κατά του Αλέξανδρου Κοντού, αναφερόμενος στην εποχή που ο κ. Κοντός ήταν υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης με υπουργό το Σάββα Τσιτουρίδη. Διέψευσε τον κ. Μαγγίνα, λέγοντας ότι είχε δρομολογηθεί η μεταφορά του υπ. Απασχόλησης στο Ολυμπιακό Ακίνητο. Αφησε να εννοηθεί ότι διαφωνούσε με τις ανταλλαγές λέγοντας: «Προτάσσω πάντα το δημόσιο συμφέρον όπως εγώ το εννοώ».
«Τόσο ως υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, όσο και ως υπουργός Απασχόλησης δεν υπέγραψα ουδεμία απόφαση που να αφορά στη Μονή Βατοπεδίου» είπε ο κ. Τσιτουρίδης, εξερχόμενος από τη Βουλή, μετά το πέρας της κατάθεσής του.

Ο κ. Μαγγίνας
Ο Βασίλης Μαγγίνας καταθέτοντας τη Δευτέρα το βράδυ «κάρφωσε» τους προκατόχους του στο υπουργείο Απασχόλησης κ.κ. Τσιτουρίδη και Παναγιωτόπουλο ότι είχαν εγκαταλείψει το σχέδιο μεταφοράς στο Ολυμπιακό ακίνητο. Όπως είπε «τον Ιούνιο του 2006, ένα χρόνο πριν φθάσω εγώ στο υπουργείο, έχουν υποβληθεί από τις οικονομικές υπηρεσίες πλήρη σχέδια για διάφορες προμήθειες, έπιπλα, εξοπλισμό. Σε αυτά τα σχέδια των υπηρεσιών δεν δίδεται καμία απολύτως συνέχεια». Ερωτηθείς από ποιον δεν δόθηκε συνέχεια, απάντησε «από την πολιτική ηγεσία» και σε νέα ερώτηση αν η υπηρεσία διαβίβασε τα χαρτιά, αλλά δεν κινήθηκε η πολιτική ηγεσία, το επιβεβαίωσε, απαντώντας «ακριβώς». Ο Σάββας Τσιτουρίδης επέστρεψε τα φαρμακερά «βέλη» στον Βασίλη Μαγγίνα, λέγοντας ότι «τον Φεβρουάριο του 2007 συνέστησα μια επιτροπή για να εξετάσουμε τις κακοτεχνίες. Δεν θα με ενδιέφερε η αποκατάσταση των κακοτεχνιών, αν δεν ήταν ανοιχτό το ζήτημα της μετεγκατάστασης του υπουργείου εκεί».
Ο Απ. Φωτιάδης
«Παραδώσαμε στη Νέα Δημοκρατία, μία αναπομπή τριών γνωμοδοτήσεων του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων, προκειμένου να επανεξετασθεί επί τη βάσει των νέων στοιχείων που προσκόμισαν οι φορείς της Ξάνθης και παραδώσαμε και μία δίκη, εν τέλει κερδισμένη από το Ελληνικό Δημόσιο. Έτσι ήταν η κατάσταση τον Μάρτιο του 2003» είπε ο Απ. Φωτιάδης.
Ο Απόστολος Φωτιάδης, υφυπουργός Οικονομικών της τελευταίας τετραετίας του ΠΑΣΟΚ, είναι ο άνθρωπος ο οποίος ελέγχεται για την αποδοχή δύο εισηγήσεων του Γνωμοδοτικού συμβουλίου του υπουργείου του, βάσει της οποίας αναγνωρίστηκε από το ελληνικό Δημόσιο, η κυριότητα της Μονής Βατοπεδίου επί της λίμνης Βιστωνίδας, με υπογραφή μάλιστα και πρωτοκόλλων παράδοσης και παραλαβής. Στη συνέχεια ωστόσο ο κος Φωτιάδης υπήρξε ο αποδέκτης της διαμαρτυρίας των φορέων της Ξάνθης και των αντεπιχειρημάτων τους, τα οποία έθεσε υπόψη του Γνωμοδοτικού για τέταρτη φορά. Το Δημόσιο αντιδίκησε το Νοέμβριο του 2003 με τη Μονή, χρησιμοποιώντας τα στοιχεία αυτά, κερδίζοντας και τη δίκη με μία απόφαση 2 προς 1, η οποία δεν εκδόθηκε καθώς το υπουργείο και η Μονή, αποφάσισαν να παραιτηθούν της απόφασης και να προβούν σε ανταλλαγές.
Ο Ευ. Αντώναρος
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως όλοι όσοι, από την κυβερνητική πλειοψηφία, καταθέτουν στην Εξεταστική, καταθέτουν σεβόμενοι τη διαδικασία και τον όρκο που δίνουν, με απόλυτη πίστη στα πραγματικά γεγονότα. Ερωτηθείς αν στους αναξιόπιστους μάρτυρες για τους οποίους έχει κάνει λόγο πρόσφατα συμπεριλαμβάνεται και ο Δ. Ρίζος, απάντησε πως δεν έχει να πει τίποτα άλλο. Ο εκπρόσωπος δεν έκανε κανένα σχόλιο για όσα είπε στην κατάθεσή του ο πρώην υπουργός Γιώργος Δρυς.

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου
Η εικόνα που σχηματίζεται από τα κομμάτια του πάζλ στην υπόθεση Βατοπεδίου δίνουν τις διαστάσεις του σκανδάλου και ενισχύουν την άποψη ότι υπήρχε κεντρικός σχεδιασμός, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου, τονίζοντας πως για μας είναι θέμα τιμής η αποκάλυψη της αλήθειας και το να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων.
Η ΝΔ επιχειρεί, όπως ο πνιγμένος, να πιαστεί από τα μαλλιά της, είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, επικρίνοντας την κυβέρνηση για επικοινωνιακό χειρισμό, όπως για παράδειγμα με ένα non-paper που επιχειρεί να κάνει το άσπρο-μαύρο, αναφερόμενος στην κατάθεση του δημοσιογράφου Χρήστου Τελίδη. Κληθείς να σχολιάσει την κατάθεση του τελευταίου, σύμφωνα με την οποία, όπως αναφερόταν στη ερώτηση ο κ. Παπανδρέου γνώριζε για την υπόθεση Βατοπεδίου από το καλοκαίρι του 2008, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι ο ίδιος ο δημοσιογράφος μίλησε για προβοκάτσια στον τρόπο χρήσης της κατάθεσής του από την ΝΔ και δυστυχώς η δημόσια τηλεόραση για άλλη μια φορά δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων.
Ο Γ. Καρατζαφέρης
«Δεν θα εκδώσει πόρισμα o ΛΑΟΣ εάν δεν προσέλθει ως μάρτυρας στην Εξεταστική ο πρωθυπουργός» είπε ο Γ. Καρατζαφέρης, με αφορμή την επιστολή του Νομάρχη Π. Ψωμιάδη προς τον Κ. Καραμανλή, η οποία ενδέχεται να μην έφτασε ποτέ στο πρωθυπουργικό γραφείο.
Ικανοποίηση
στο Φανάρι
Υπόψη του Οικουμενικού Πατριαρχείου τέθηκε και επίσημα την Τρίτη η επιστολή του ηγούμενου Εφραίμ, με την οποία γνωστοποιεί την απόφασή του να απομακρυνθεί από τα διοικητικά και διαχειριστικά καθήκοντα της Μονής Βατοπεδίου.
Συγκεκριμένα ο Εφραίμ απομακρύνεται τόσο από τη διοίκηση, όσο και από τη διαχείριση της Μονής, έως ότου διαλευκανθούν οι οικονομικές και κτηματικές δραστηριότητές της.
Το Φανάρι θεωρεί καταρχήν ικανοποιητική την εξέλιξη, ωστόσο, το θέμα θα απασχολήσει και την Ιερά Επιστασία του Αγίου Όρους.

Συνδέει το σκάνδαλο του Βατοπεδίου με τις υποκλοπές

Βροχή πέφτουν οι αποκαλύψεις στην Εξεταστική Επιτροπή για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, ενώ νέα διάσταση στην όλη υπόθεση δίνει η παραίτηση ενός εκ των δικηγόρων της Μονής Βατοπεδίου, του Θεμιστοκλή Σοφού. Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ προσκόμισαν ΦΕΚ, με το οποίο αποδεικνύεται ότι ο κ. Σοφός, αλλά και ο αδερφός της συζύγου του κ. Βουλγαράκη, Δημήτρης Πελέκης, είχαν διοριστεί στις 9 Φεβρουαρίου του 2005 σε επιτροπή του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, που είχαν συστήσει οι υπουργοί Βουλγαράκης και Παυλόπουλος.
Ο κ. Σοφός ανακοινώνοντας την παραίτησή του τη Δευτέρα, την αιτιολόγησε, λέγοντας ότι μετά την αποκάλυψη πως η Μονή Βατοπεδίου συνδέεται με την εταιρεία MADEUS, η οποία έχει σχέση με την Vodafone, με την οποία ο ίδιος είναι αντίδικος για την υπόθεση της αυτοκτονίας Τσαλικίδη μετά το σκάνδαλο των υποκλοπών, υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων για τον ίδιο. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ προσκόμισαν στην Εξεταστική Επιτροπή το προαναφερθέν ΦΕΚ και σε ερωτήσεις του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γρηγόρη Νιώτη προς τον Γιώργο Βουλγαράκη, αν γνωρίζει τον κ. Σοφό και πως συμπτωματικά ο ίδιος δικηγόρος έχει διοριστεί σε επιτροπή του υπουργείου Δημόσιας Τάξης στις 9 Φεβρουαρίου 2005 μαζί με τον κ. Πελέκη, ανέλαβε την υπόθεση της αυτοκτονίας Τσαλικίδη για τις υποκλοπές από τη Vodafone στις 5 Φεβρουαρίου 2006 και την υπεράσπιση της Μονής Βατοπεδίου στις 20 Σεπτεμβρίου 2008 μετά την παραίτηση του κ. Πελέκη, απαντούσε με «δεν γνωρίζω» και «δεν θυμάμαι».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου