ΤΟΠΙΚΑ

Βραχνάς το χρέος για την Ελλάδα

βραχνάς-το-χρέος-για-την-ελλάδα-851206

Οι τρόποι αντιμετώπισης της χρηματοοικονομικής κρίσης και τα εθνικά σχέδια για την ενίσχυση της ρευστότητας των τραπεζών ήταν τα βασικά θέματα που απασχόλησαν το Ecofin.
Τα προγράμματα ενίσχυσης της ρευστότητας είναι κεντρικό στοιχείο για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη. Η Επιτροπή παρουσίασε στο Συμβούλιο ένα καινούριο, πιο ευέλικτο, πλαίσιο, βάσει του οποίου θα εξετάσει τα σχέδια ρευστότητας των χωρών που δεν έχουν ακόμη εγκριθεί.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιμένει ότι οι κανόνες της δημοσιονομικής σταθερότητας πρέπει να τηρηθούν, γεγονός που καθιστά σε πολλές περιπτώσεις -όπως της Ελλάδας- ασφυκτικά τα περιθώρια για επιπλέον μέτρα.
Παράλληλα η ΕΕ κρίνει ότι η γενικευμένη μείωση του ΦΠΑ δεν θεωρείται αυτή τη στιγμή πρόσφορο μέτρο. Η γενική αυτή κατεύθυνση γίνεται αποδεκτή, σε μεγάλο βαθμό, και από άλλα κράτη μέλη εκτός της ευρωζώνης.
Πρώτα η δημοσιονομική σταθερότητα
Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να κατευθύνουν το 1,5% του ΑΕΠ της ΕΕ για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής οικονομίας, καθώς -όπως προειδοποίησε ο αρμόδιος επίτροπος Χ. Αλμούνια- οι προοπτικές της ΕΕ έχουν επιδεινωθεί σε σχέση με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν το Νοέμβριο.
Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης χαρακτήρισε «ισορροπημένη» την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, τόνισε όμως ότι όλα θα εξαρτηθούν από τα δημοσιονομικά περιθώρια που υπάρχουν.
«Η πρόταση της Επιτροπής, για στήριξη της ευρωπαϊκής οικονομίας με ποσό της τάξεως των 200 δισ. ευρώ, θα εξαντληθεί στο βαθμό που θα υπάρξουν χώρες που έχουν τα δημοσιονομικά περιθώρια, αλλά και τη διάθεσή να το εξαντλήσουν», είπε ο κ. Αλογοσκούφης.
Στενά τα περιθώρια
για επιπλέον μέτρα
Ο κ. Αλογοσκούφης, αφού υπενθύμισε ότι «το σχέδιο της Ελλάδας ήταν από τα πρώτα που εγκρίθηκαν», υπογράμμισε ότι η χώρα μας, λόγω του υψηλού δημοσιονομικού χρέους, έχει μικρά περιθώρια να αντιδράσει στην κρίση.
Ο υπουργός ανέφερε, ωστόσο, ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει πρωτοβουλίες ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των οικονομικά ασθενέστερων στρωμάτων και τόνωσης της ανταγωνιστικότητας της χώρας και στα πλαίσια των ελληνικών δημοσιονομικών δυνατοτήτων, η κυβέρνηση θα κάνει το καλύτερο δυνατό.

Επιπλέον, ο υπουργός Οικονομίας, ανέφερε ότι στο πλαίσιο της ευελιξίας που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, τα κράτη μέλη της ΕΕ θα χρησιμοποιήσουν τα όποια δημοσιονομικά περιθώρια έχουν και εφόσον κρίνουν ότι αυτό είναι κατάλληλο για τη δική τους οικονομία.
Προειδοποίηση
Αλμούνια
Ο Επίτροπος Οικονομίας, Χοακίν Αλμούνια, ερωτηθείς για το κατά πόσο η Ελλάδα έχει τα δημοσιονομικά περιθώρια να λάβει μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης, υπενθύμισε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας για το 2007, αναθεωρήθηκε πάνω από το όριο του 3% του ΑΕΠ.
Εξάλλου, σημείωσε ότι στις 19 Ιανουαρίου η Επιτροπή θα δημοσιεύσει νέες οικονομικές προβλέψεις για τις οικονομίες των χωρών της ΕΕ και τόνισε ότι όλες οι χώρες με δημοσιονομικές δυσκολίες, όπως η Ελλάδα, είναι σημαντικό να μην ξεφύγουν από τη δημοσιονομική πειθαρχία.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου