Η Ε. Ε. να γίνει ξανά σημαντική για τους πολίτες

Τελευταία ενημέρωση: 2007-01-22, 00:00:00
Σε δύο συνεδριάσεις στις Βρυξέλλες συμμετείχε τις τελευταίες ημέρες η Πετρούλα Ντελεδήμου, στην προπαρασκευαστική συνάντηση του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νεολαίας ενόψει της Συνόδου Κορυφής των Νέων που θα πραγματοποιηθεί το Μάρτιο, με την ευκαιρία και της επετείου των 50 χρόνων από την ιδρυτική συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη συνεδρίαση του Προεδρείου των Ευρωπαίων Νέων Σοσιαλιστών.
Στην προπαρασκευαστική συνάντηση του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νεολαίας (Πέμπτη 18 και Παρασκευή 19 Ιανουαρίου) συμμετείχαν εκπρόσωποι από τα Εθνικά Συμβούλια Νεολαίας όλων των κρατών-μελών της Ε.Ε., καθώς και εκπρόσωποι όλων των ευρωπαϊκών πολιτικών νεολαιών και των μεγάλων ευρωπαϊκών νεανικών ΜηΚυΟ. Στόχος της συνάντησης ήταν να προετοιμάσει το κείμενο το οποίο θα κατατεθεί στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. το Μάρτιο. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε σε θέματα όπως η κοινή εξωτερική πολιτική της Ε.Ε., το Σύνταγμα της Ευρώπης και η διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσής του, η κοινωνική και οικονομική πολιτική, η εκπαίδευση, η πολιτική για τη νεολαία, η διαφάνεια και ο εκδημοκρατισμός των θεσμών.
Στην ομιλία της, ως εκπροσώπου των Ευρωπαίων Νέων Σοσιαλιστών, η Πετρούλα Ντελεδήμου τόνισε την απόσταση που αισθάνονται οι Ευρωπαίοι πολίτες από την Ε.Ε. και τις πολιτικές της, ιδιαίτερα οι νέοι, αλλά και την ανάγκη υλοποίησης συγκεκριμένων πολιτικών που θα έχουν απήχηση και σαφή θετική επίδραση στη ζωή των πολιτών. Ταυτόχρονα, αναφέρθηκε με έμφαση στην έλλειψη επαφής και ενημέρωσης των πολιτών και των φορέων για τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες που τους παρέχει η Ε.Ε.: «Το σύνθημά μας είναι “Η δική σου Ευρώπη – Το δικό σου μέλλον”. Ίσως το γεγονός ότι αναφερόμαστε πάντα στο μέλλον και ξεχνούμε το παρόν να αποτελεί πια ένα πρόβλημα. Οι πολίτες βαρέθηκαν να ακούν υποσχέσεις για ένα αύριο που ολοένα μετατίθεται και μακρύτερα. Απαιτούν απαντήσεις για το σήμερα. Κατάγομαι και ζω σε μία ιδιαίτερη περιοχή της Ελλάδας, όπου το ερώτημα “τι κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση για εμάς;” τίθεται καθημερινά. Η περιοχή μου, η Μαγνησία, έχει το πλεονέκτημα μίας μεγάλης ποικιλομορφίας, και μπορεί να αξιοποιήσει αναπτυξιακές πολιτικές της Ε.Ε. για τα νησιά, τον τουρισμό, τους αγρότες, τα αστικά κέντρα, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τη γυναικεία επιχειρηματικότητα. Οι πολίτες όμως και οι παραγωγικοί και κοινωνικοί φορείς, δεν το γνωρίζουν αυτό. Πρέπει να βρούμε τρόπους, ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να γίνει σημαντική για τους πολίτες, να έλθει ξανά κοντά τους, να ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους. Αυτό πρέπει να είναι το στοίχημά μας για το μέλλον της Ευρώπης».
Σε ιδιαίτερη συνάντηση των εκπροσώπων των συμβουλίων νεολαίας από τη Μεσόγειο, η Πετρούλα Ντελεδήμου αναφέρθηκε στην διεκδίκηση των Μεσογειακών Αγώνων του 2013 από το Βόλο και τη Λάρισα, τονίζοντας την θέληση των δύο πόλεων να αποτελέσουν οι Αγώνες κάτι πολύ περισσότερο από ένα απλό αθλητικό γεγονός: μία συνάντηση για τους νέους, για τον αθλητισμό και για τον πολιτισμό, με στόχο την αλληλεγγύη και τη φιλία των λαών. Προσκάλεσε μάλιστα εκπροσώπους από τα εθνικά συμβούλια νεολαίας των μεσογειακών χωρών να έλθουν στο Βόλο και στη Λάρισα στους Μεσογειακούς Αγώνες, και να λάβουν μέρος στις δραστηριότητες που θα πραγματοποιηθούν για τους νέους – πρόσκληση που έγινε δεκτή με μεγάλη χαρά.
Στη συνεδρίαση του Προεδρείου των Ευρωπαίων Νέων Σοσιαλιστών (Σάββατο 20 και Κυριακή 21 Ιανουαρίου), συζητήθηκε το κείμενο θέσεων που θα ψηφιστεί στο Συνέδριο της οργάνωσης το Μάρτιο. Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στην καμπάνια «Κοινωνική Ευρώπη για όλους» που οι Ευρωπαίοι Νέοι Σοσιαλιστές πραγματοποιούν εδώ και ένα χρόνο, και στην οποία η Π. Ντελεδήμου είναι αρμόδια για το κεφάλαιο της οικονομικής πολιτικής.
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
1
+
4
=