ΤΟΠΙΚΑ

Δεν προχώρησε ούτε εκατοστό ο Περιφερειακός!

δεν-προχώρησε-ούτε-εκατοστό-ο-περιφε-851206

Στον δίχως αρχή και τέλος Περιφερειακό του Βόλου «πάγωσε» και η «μέση»… Οι εργασίες στο κομμάτι των 700 μέτρων που θα κούμπωνε το πρώτο με το δεύτερο τμήμα του έργου, ανοίγοντας την κυκλοφορία στη διαδρομή από Λαρίσης μέχρι Γορίτσα, σταμάτησαν.
Με «φόντο» την επίσχεση εργασίας των εργαζομένων της εργολαβίας-σκούπα, απόρροια της υποχρηματοδότησης του αναδόχου από το ΥΠΕΧΩΔΕ, η τοπική Επιτροπή Παρακολούθησης του έργου του Περιφερειακού διαπίστωσε ότι τα μεγάλα «αγκάθια» ολοκλήρωσης του δρόμου παραμένουν.
Η Επιτροπή, η οποία συνεδρίασε χθες το πρωί στο Δημαρχείο Βόλου, στάθηκε αδύνατο να συμμεριστεί τη διαβεβαίωση του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, στη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στο Βόλο, ότι «όλα βαίνουν καλώς» με το έργο του Περιφερειακού.
Δύο μήνες μετά την προηγούμενη συνεδρίαση στο Δημαρχείο της Ν. Ιωνίας, τα μέλη της βρέθηκαν μπροστά στην ίδια δυσάρεστη εικόνα σε ό,τι αφορά την εξέλιξη των εργασιών.
«Δεν είμαστε ικανοποιημένοι από τους ρυθμούς υλοποίησης του έργου. Πρέπει να επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας, για να πετύχουμε την άμεση παράδοση σε κυκλοφορία του Περιφερειακού από Λαρίσης μέχρι Γορίτσα», δήλωνε ο νομάρχης Μαγνησίας Απ. Παπατόλιας, ενημερώνοντας για τα αποτελέσματα της χθεσινής συνεδρίασης.
Σε σχέση με τις εκκρεμότητες που καταγράφηκαν στην προηγούμενη συνεδρίαση στο τέλος Σεπτεμβρίου, πρόοδος διαπιστώθηκε ότι υπήρξε στην αποκατάσταση του ηλεκτροφωτισμού στο τμήμα Λαρίσης-Καζανάκι και στη δημοπράτηση της μελέτης-σκούπα για την παράκαμψη των παραλιακών οικισμών από Αγριά μέχρι Κορώπη.
Στα σοβαρά «εμπόδια» ολοκλήρωσης του Περιφερειακού παραμένει η μη δημοπράτηση της μελέτης από Μπουρμπουλήθρα μέχρι ανισόπεδο κόμβο Λαρίσης, με αποτέλεσμα ο Περιφερειακός να είναι χωρίς αρχή.
Δεν έχει όμως ούτε τέλος, αφού οι απαλλοτριώσεις από Γορίτσα μέχρι Αγριά παραμένουν σημαντική εκκρεμότητα και ενώ το χρονοδιάγραμμα για τη σήραγγα και την κοιλαδογέφυρα εκπνέει στο τέλος Μαρτίου 2009.
Τη μεγάλη ανησυχία της Επιτροπής Παρακολούθησης προκαλεί η υποχρηματοδότηση από το ΥΠΕΧΩΔΕ της εργολαβίας-σκούπα. Οι εργασίες στο κομμάτι των 700 μέτρων από Καζανάκι μέχρι Κραυσίδωνα, που με την ασφαλτόστρωσή του θα «κούμπωναν» το πρώτο με το δεύτερο τμήμα, σταμάτησαν μετά την επίσχεση εργασίας των εργαζομένων.
Ο ανάδοχος δεν έχει πληρωθεί τρεις λογαριασμούς συνολικού ποσού 1 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του απέναντι στους εργαζόμενους, που προβλέπεται ότι θα περάσουν μαύρα Χριστούγεννα.
Πρόβλημα συνεχίζει να υπάρχει και με την ασφαλτόστρωση στο κομμάτι από Λαρίσης μέχρι Καζανάκι, αφού ακόμη δεν έχει γίνει παραλαβή του από την εργολαβία Μπαλάφα.
Το συγκεκριμένο τμήμα του Περιφερειακού έχει δοθεί στην κυκλοφορία με ανυψωμένες σχάρες ομβρίων και κακοτεχνίες και ήδη έχουν προκληθεί πολλά ατυχήματα.
Όπως ενημέρωσε ο νομάρχης Μαγνησίας, το σαφές μήνυμα που έδωσε με τη συνεδρίασή της η Επιτροπή είναι ότι πρέπει να επιταχυνθεί η διαδικασία για την παράδοση στην κυκλοφορία των 700 μέτρων από Καζανάκι μέχρι Κραυσίδωνα. Κατά συνέπεια να εκπληρώσει άμεσα το ΥΠΕΧΩΔΕ τις υποχρεώσεις του προς τον εργολάβο, ώστε να σταματήσει η επίσχεση εργασίας.
Επίσης να επιταχυνθούν οι διαδικασίες παράδοσης του τμήματος Λαρίσης-Καζανάκι, διαδικασία γύρω από την οποία διαπιστώνεται σύγχυση για το ποιος ασκεί την αρμοδιότητα διοικητικής παραλαβής (ΔΕΣΕ, Περιφέρεια, δήμοι).
Η Επιτροπή ζητά να προχωρήσουν εδώ και τώρα οι απαλλοτριώσεις από Γορίτσα μέχρι Αγριά, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει άλλο περιθώριο.
Σχετικά με τον κυκλοφοριακό φόρτο που θα δεχθεί η Ν. Δημητριάδα, όσο ο Περιφερειακός θα είναι «τυφλός», και τις οδικές συνδέσεις του έργου με το δημοτικό οδικό δίκτυο, η Επιτροπή επισημαίνει ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τις αρμοδιότητες των δήμων.
Ο δήμαρχος Βόλου Αλ. Βούλγαρης διαβεβαίωσε ότι θα ασχοληθεί εκτενώς με το ζήτημα μέσα από την Επιτροπή Κυκλοφοριακών Θεμάτων και θα εξετάσει με προσοχή τα αιτήματα των κατοίκων της περιοχής.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου