ΤΟΠΙΚΑ

10 χιλιάδες θέσεις εργασίας μέσω του ΟΑΕΔ

10-χιλιάδες-θέσεις-εργασίας-μέσω-του-οα-851206

10.000 νέες θέσεις απασχόλησης και αυτοαπασχόλησης προτίθεται να δημιουργήσει ο ΟΑΕΔ θέτοντας σε εφαρμογή δύο προγράμματα «Νέων Θέσεων Εργασίας» και «Νέων Ελεύθερων Επαγγελματιών», συνολικού προϋπολογισμού 124,83 εκατ. ευρώ.

Η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων έχει ήδη ξεκινήσει από τους ενδιαφερομένους μέσω της ιστοσελίδας του ΟΑΕΔ (www. oaed.gr). Το πρόγραμμα νέων θέσεων εργασίας προβλέπει την επιχορήγηση ιδιωτικών επιχειρήσεων για τη δημιουργία 6.500 θέσεων εργασίας, για την απασχόληση ανέργων ηλικίας 31 έως 44 ετών με ορίζοντα υλοποίησης μέχρι το 2010. Το πρόγραμμα αυτοαπασχόλησης αφορά συνολικά 3.500 ανέργους άνω των 33 ετών (έως 64 ετών) που επιθυμούν να δημιουργήσουν τη δική τους ατομική επιχείρηση, και θα υλοποιηθεί τα έτη 2008 και το 2009.

Οι 3.500 νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες
Με 15.000 ευρώ θα επιχορηγούνται οι άνεργοι ηλικίας 33 έως 64 ετών για τη δημιουργία των δικών τους επιχειρήσεων.

Το ποσό θα καταβάλλεται σε τρεις ισόποσες δόσεις, ενώ σε περιπτώσεις επιδοτούμενων ανέργων που διακόπτουν την επιδότησή τους μέχρι και τον δεύτερο μήνα, το ποσό της επιχορήγησης προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα έχει διάρκεια 12 μηνών.

Οι ενδιαφερόμενοι για υπαγωγή στο πρόγραμμα πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι, με ΑΦΜ και δελτίο ανεργίας σε ισχύ κατά την ημερομηνία έναρξης της δραστηριότητάς τους. Πρέπει επίσης να έχουν ωφεληθεί από τη διαδικασία της εξατομικευμένης παρέμβασης, μετά την οποία εντάσσονται σε ομάδα παρακολούθησης προγράμματος συμβουλευτικής στην ανάληψη επιχειρηματικών πρωτοβουλιών, που διεξάγεται στα ΚΠΑ του ΟΑΕΔ. Μετά την παρακολούθηση του σεμιναρίου επιχειρηματικότητας, οι ενδιαφερόμενοι προβαίνουν σε έναρξη της δραστηριότητάς τους στην αρμόδια ΔΟΥ. Σημειώνεται ότι η έναρξη πρέπει να έχει γίνει μετά τις 18/11/2008.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν την αίτησή τους ηλεκτρονικά, κάνοντας σύντομη περιγραφή του επιχειρηματικού σχεδίου τους.

Οι 6.500 νέες θέσεις
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ανέργους ηλικίας 31 έως και 44 ετών που διαθέτουν δελτίο ανεργίας σε ισχύ, έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία εξατομικευμένης παρέμβασης και έχουν συμφωνήσει σε ατομικό σχέδιο δράσης.

Προτεραιότητα δίνεται στην προώθηση στην απασχόληση ανέργων που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση, δηλαδή άνεργες γυναίκες- μητέρες ανήλικων τέκνων και μακροχρονίως άνεργοι (με στόχο τουλάχιστον το 30% των θέσεων να καλυφθεί από ανέργους των παραπάνω κατηγοριών). Το 65% των θέσεων προορίζεται να καλυφθεί στο πλαίσιο της πολιτικής πρόληψης και το 35% στο πλαίσιο της πολιτικής καταστολής της μακροχρόνιας ανεργίας. Στόχος του προγράμματος είναι επίσης το 60% των θέσεων να καλυφθεί από γυναίκες.

Για κάθε ημέρα πλήρους απασχόλησης οι άνεργοι που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση θα επιχορηγούνται με 20 ευρώ, ενώ το ποσό της επιχορήγησης για τις λοιπές κατηγορίες ανέργων ανέρχεται στα 18 ευρώ ημερησίως.

Η διάρκεια της επιχορήγησης ορίζεται σε 18 μήνες για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που εντάσσονται στο πρόγραμμα και σε 24 μήνες για τις μεγάλες επιχειρήσεις (με προσωπικό άνω των 250 εργαζομένων). Οι επιχειρήσεις δεσμεύονται να διατηρήσουν το προσωπικό τους (παλαιό και νέο) για επιπλέον 6 ή 12 μήνες αντίστοιχα. Τυχόν αντικαταστάσεις προσωπικού (κατά το συνολικό διάστημα των 24 ή 36 μηνών αντίστοιχα) πρέπει να γίνονται εντός 30 ημερών.

Η αίτηση υπαγωγής της επιχείρησης στο πρόγραμμα υποβάλλεται ηλεκτρονικά, μέσω της ιστοσελίδας του ΟΑΕΔ, στο ΚΠΑ ή στο ΚΠΑ 2 που βρίσκεται πιο κοντά στην περιοχή της έδρας της επιχείρησης. Η υποβολή της αίτησης μπορεί να γίνει απευθείας στις Υπηρεσίες ή μέσω ΚΕΠ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου