ΑΛΜΥΡΟΣ

Βιοκαύσιμο από τη Θεσσαλική γη ~ ΜΠΡΟΣΤΑΡΗΔΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΟΥ ΑΛΜΥΡΟΥ

βιοκαύσιμο-από-τη-θεσσαλική-γη-μπροστ-128944

Το πρώτο εργοστάσιο ξεκινά τη λειτουργία του στην Α’ ΒΙ.ΠΕ. Βόλου

Το δικό της βιοκαύσιμο θα αρχίσει να παράγει η Θεσσαλική Γη. Σε 10.000 στρέμματα θα φυτευτούν σπόροι αγριαγκινάρας, με στόχο την παραγωγή 15.000 τόνων πελλέτας που ισοδυναμούν με 7.500 τόνους πετρελαίου. Το βιοκαύσιμο θα παράγεται σε εργοστάσιο που ήδη ετοιμάζεται στην Α’ ΒΙ.ΠΕ. Βόλου. Πρόκειται για την υλοποίηση ενός οράματος του Εργαστηρίου Γεωργίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που αναμένεται να έχει μεγάλη οφέλη για τον παραγωγό, την τοπική απασχόληση, τον καταναλωτή και φυσικά το περιβάλλον.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Το φιλόδοξο σχέδιο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που πλέον παίρνει σάρκα και οστά, παρουσίασε χθες το πρωί, σε συνέντευξη τύπου, ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Γεωργίας, καθηγητής, Νίκος Δαναλάτος.

Η εταιρεία, που πίστεψε στο όραμα για παραγωγή βιοκαυσίμου βρέθηκε και αποτελείται από τρεις Ελληνες επιχειρηματίες, οι οποίοι στήνουν ήδη την πρώτη μονάδα επεξεργασίας αγριαγκινάρας για την παραγωγή πελλετών στην Α’ ΒΙ.ΠΕ. Βόλου, σε χώρο πρώην εργοστασίου. Πρόκειται για επένδυση ύψους 1,5 εκ. ευρώ, από την οποία εξαρτώνται 300 γεωργοί, θα προσληφθούν 20 εργαζόμενοι που θα εργάζονται σε διπλή βάρδια, ενώ μέρος του τελικού προϊόντος θα δοθεί στη λιανική (περίπου 3.000 τόνοι) και το υπόλοιπο στη χονδρική και μάλιστα σε εργοστάσια του εξωτερικού που λειτουργούν με βιομάζα.

Σύμφωνα με το διευθυντή της εταιρείας Ελληνικά Στερεά Βιοκαύσιμα Α.Ε., Θεόδωρο Ιορδανίδη, το εργοστάσιο θα τεθεί σε λειτουργία τον Απρίλιο του 2015 ενώ μέσα στον ίδιο χρόνο πρόκειται να δημιουργηθεί και δεύτερο εργοστάσιο, παράλληλα με την αύξηση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων αγριαγκινάρας και ως εκ τούτου παραγωγής βιοκαυσίμου.

Παράλληλα έχουν έρθει σε κατ’ αρχήν συμφωνία με αγρότες, κυρίως από την περιοχή του Αλμυρού, οι οποίοι δέχθηκαν να αξιοποιήσουν τις εκτάσεις τους για την καλλιέργεια αγριαγκινάρας, που αναμένεται να ξεκινήσει τον Οκτώβριο και μέσα στον Ιούλιο να γίνει η πρώτη συγκομιδή. Οπως ανέφερε ο κ. Δαναλάτος, τους σπόρους θα παρέχει το ίδιο το Πανεπιστήμιο, στελέχη του οποίου θα παρακολουθούν τόσο τη σπορά, την ανάπτυξη, μέχρι και τη συγκομιδή.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για μια πολύ συμφέρουσα για τους παραγωγούς καλλιέργεια, από τη στιγμή που είναι πολυετής (έως δέκα χρόνια), δεν απαιτεί φυτοφάρμακα ούτε καν άρδευση! Υπάρχει δε η δυνατότητα παραγωγής 1,5 τόνου ανά στρέμμα, που μεταφράζεται σε έσοδο 70 ευρώ το στρέμμα για τους παραγωγούς.

Στόχος είναι η καλλιέργεια αρχικά 10.000 στρεμμάτων από τον Αλμυρό μέχρι τον Πλατύκαμπο, σε ακτίνα 50χλμ. Μέσα από αυτή την έκταση αναμένεται να παραχθούν 15.000 τόνοι πελλέτας (7.500 τόνοι ισοδύναμου πετρελαίου) που θα διατίθεται σε τιμές υπο-τριπλάσιες του πετρελαίου θέρμανσης. Η προμήθεια της βιομάζας θα παράγεται στη βάση συμβολαιακής γεωργίας, προς 70 ευρώ ανά τόνο, με μεγάλα οφέλη για τον παραγωγό, την τοπική απασχόληση, τον τελικό χρήστη – καταναλωτή, και φυσικά το περιβάλλον. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι 15.000 τόνοι αγριαγκινάρας που ισοδυναμούν με 7.500 τόνους πετρελαίου, μπορούν να θερμάνουν 3.000 σπίτια με κόστος τριών εκ. ευρώ έναντι δέκα εκ. ευρώ που θα κόστιζε το πετρέλαιο.

«Η επέκταση του σχεδίου αυτού πρόκειται να αλλάξει τα δεδομένα στο τρίπτυχο Ελληνική γεωργία – εθνική οικονομία – μερική απεξάρτηση από τις εισαγωγές πετρελαίου», ανέφερε ο κ. Δαναλάτος, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης του προγράμματος από τη στιγμή που υπάρχουν τουλάχιστον έξι εκατομμύρια στρέμματα που έχουν εγκαταλειφθεί στη χώρα και που θα μπορούσαν να καλλιεργήσουν αγριαγκινάρα με εξασφαλισμένο αγροτικό εισόδημα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου