ΤΟΠΙΚΑ

ΕΜΠΛΕΚΟΥΝ τρεις υπουργούς

εμπλεκουν-τρεις-υπουργούς-851206

Κατάθεση -φωτιά στην εξεταστική για το Βατοπέδιο. Ο Ιωάννης Βαρδάκος, νομικός σύμβουλος της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου υποστήριξε ότι η ΚΕΔ εκτελούσε κυβερνητικές εντολές και συγκεκριμένα του κ. Μπασιάκου και του κ. Δούκα! Είναι ηλίου φαεινότερον, είπε χαρακτηριστικά ο μάρτυρας, ο οποίος ανέγνωσε πρακτικά, από τα οποία προκύπτει ότι τα επίμαχα ακίνητα είχαν προεπιλεγεί.:« Βλέπω εδώ κάτι που γράφει Πατήρ Αρσένιος. Είναι η 18η συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου που έγινε στις 21 Ιουλίου 2005. Εδώ, λοιπόν, γίνεται το εξής: Κατ’ αρχήν λέει ότι εισηγείται – πάντοτε εισηγείται ο Διευθύνων Σύμβουλος – την κατ’ αρχήν προώθηση της διαδικασίας. Δεν λέει ότι έχει αρχίσει, αλλά μιλάει για την προώθηση της διαδικασίας της ανταλλαγής των εκτάσεων της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου που βρίσκονται κλπ, με τα επιλεγέντα ακίνητα του Δημοσίου. Το Δημόσιο τα έχει επιλέξει ήδη, όταν μιλάμε στις 21 Ιουλίου. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προφανώς γιατί είναι εκείνο που είχε την πρωτοβουλία, που πήρε την απόφαση.»
Για το Ολυμπιακό ακίνητο ο νομικός σύμβουλος της ΚΕΔ, σημειώνει: « Υπάρχει ένα ακίνητο το οποίο έχει πολεοδομικές δεσμεύσεις και είναι μόνο για δημόσια χρήση.. Δεν μπορούσε τρίτος να το πάρει. Γιατί το πήραν; Το πήραν γιατί προέβλεψαν στο ενδεχόμενο – μπορεί να τους το είχαν υποσχεθεί δεν το ξέρω – ότι θα μπορούσαν να αλλάξουν τη χρήση.»

Συμμετοχή
της Μονής
Βατοπεδίου
στον Ομιλο Πάπιστα

Αποκαλυπτική ήταν η κατάθεση του επενδυτικού σύμβουλου Α. Κοιρανίδη στην Εξεταστική Επιτροπή για την υπόθεση Βατοπεδίου.
Σύμφωνα με τα λεγόμενα του μάρτυρα, η εταιρεία Madeus αγόρασε το 30% του Ομίλου Πάπιστα αντί 35 εκατ. ευρώ με κεφάλαια της Μονής. Επιπλέον, η εταιρεία Rassadel -επίσης με κεφάλαια της Μονής- μετέχει στο 30% της «Ανθεμιάς».
Υπενθυμίζεται ότι ο επιχειρηματίας ανέλαβε από το 2006 να διαχειριστεί τα χρηματικά διαθέσιμα της Μονής. O κ. Κοιρανίδης διαχειρίστηκε περί τα 126 εκατ. ευρώ, μέσω δύο εταιρειών που σύστησε -της Rassadel και της Madeus.
Η αμοιβή του θα ήταν το 5% των κερδών τους, (το υπόλοιπο 95% θα πήγαινε στη Μονή) αλλά ο ίδιος είπε ότι δεν έχει εισπράξει ούτε ένα ευρώ.
Ο κ. Κοιρανίδης επέμεινε στη νομιμότητα των κινήσεών του.
Αναλυτικά, η Rassadel μετέχει με 30% στην εταιρεία «Ανθεμιάς», του Ομίλου Πάπιστα, που αγόρασε τα 62 ακίνητα στη Θεσσαλονίκη αντί 17,5 εκ. ευρώ, ενώ η εταιρεία Madeus αγόρασε και το 30% του μετοχικού κεφαλαίου του ίδιου του Ομίλου Πάπιστα.
Η χρηματοδότηση και των δύο κινήσεων έγινε αποκλειστικά με δάνεια που έλαβε η Μονή, συνολικού ύψους 100 εκ. ευρώ περίπου.
Στο ερώτημα γιατί η Μονή δεν επέλεξε να δώσει αντιπαροχή τα οικόπεδα αυτά,αντί να τα πουλήσει και να μπει (μέσω της RASSADEL) στην ΑΝΘΕΜΙΑΣ με 30%, ο μάρτυρας απάντησε:

«Ο Όμιλος Πάπιστα ήταν κάθετος. Ήθελε να έχει μία θυγατρική, η οποία να ανήκει στον Όμιλο.»
Υπενθυμίζεται πως ο επιχειρηματίας Θ. Πάπιστας είχε καταθέσει ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής πως δεν γνώριζε ότι ο Αθως Κοιρανίδης είχε σχέση με τη Μονή Βατοπεδίου.
Εξάλλου, στο ερώτημα του Μ. Καρχιμάκη πώς εξασφάλιζε η Μονή δάνεια τέτοιου ύψους, αφού «ο νόμος προβλέπει πως οι τράπεζες δανείζουν μοναστήρια, κατά κανόνα μονάχα αν πρόκειται για χρηματοδότηση υλοτομικών, ή γεωργικών εργασιών τους» ο μάρτυρας απάντησε:
«Το καπέλο της Τράπεζας της Ελλάδος είναι πολύ βαρύ για να το φορέσω εγώ. Δεν μπορώ να σας απαντήσω. Αυτοί που έδωσαν τα δάνεια, αυτοί να λογοδοτήσουν.»
Ερωτηθείς σχετικά με την τακτική της Μονής να εξοφλά δανειακές συμβάσεις ύψους 10 εκ. ευρώ που είχε συνάψει μία εβδομάδα πριν, ο κ. Κοιρανίδης απάντησε πως αυτό είναι δυνατόν να γίνεται και αυθημερόν, λόγω των καθημερινών διακυμάνσεων των επιτοκίων, ενδεχομένως και κατόπιν συμβουλής του ίδιου του δανειστή.
Σε κάθε περίπτωση «τα χρηματοπιστωτικά διαθέσιμα της Μονής, τα οποία δεν ξέρω ποια είναι, τα διαχειρίζονται οι πατέρες. Εγώ δεν έχω καμία σχέση».

Αντίστοιχα, δήλωσε αναρμόδιος να εξηγήσει την αποστολή έξι επιταγών 1 εκατ. ευρώ με άγνωστο προορισμό:«Δεν είμαι μάγος, ούτε διορατικός, ούτε προφήτης. Ρωτήστε αυτούς και θα σας πουν.»
Κατάθεση
Δημήτρη Ρίζου
«Υπήρξαν δύο εγκέφαλοι εξωβατοπεδικοί, που πίεζαν τηλεφωνικά τους υπουργούς και τους διοικητικούς παράγοντες – ο ένας, προ του 2004 και ο άλλος μετά. Δύο πολιτικοί εγκέφαλοι, που δεν έχουν δεσμευθεί με υπογραφές. Επιτρέψτε μου να μην σας τους κατονομάσω. Πιστεύω ότι γνωρίζετε ποιοι είναι».
Ο δημοσιογράφος και εκδότης του «Αδέσμευτου Τύπου», Δημήτρης Ρίζος, εμφανίστηκε ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, προτεινόμενος απ το ΠΑΣΟΚ. Δήλωσε βέβαιος πως η εξέλιξη της υπόθεσης ποδηγετήθηκε από δύο πρόσωπα, που κάλυπταν την περίοδο του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας που ακολούθησε. Ο ίδιος επανέλαβε αρκετές φορές, πως καλύπτεται από το δημοσιογραφικό απόρρητο να μην αναφέρει τις πηγές του – υπουργικές σε κάθε περίπτωση, ενώ επαναβεβαίωσε την πεποίθησή του, πως ο Θ. Ρουσόπουλος, «ήταν στο πλευρό της παρέας του Εφραίμ και τηλεφωνούσε σε φίλους και υπουργούς της σημερινής κυβέρνησης, προωθώντας τις θέσεις της Μονής».
Το πρώτο πράγμα το οποίο υπογράμμισε ο μάρτυς, ήταν η βεβαιότητά του ότι ο Πρωθυπουργός δεν ήταν ενημερωμένος για την υπόθεση αυτή – η καταγγελία του Π. Ψωμιάδη, δεν έφθασε ποτέ στα χέρια του. Αντίστοιχη επιστολή είχε λάβει και ο Κώστας Σημίτης τον Σεπτέμβριο του 2003, από τους φορείς της Ξάνθης, στην οποία δεν απάντησε.
Ο «εγκέφαλος» που συντόνιζε επί των ημερών του ΠΑΣΟΚ, ήταν μεν πολιτικό πρόσωπο, αλλά όχι πολιτικός. Θα μπορούσε κανείς να πει πως ανήκει στον «επιχειρηματικό, ή δημοσιογραφικό χώρο, χωρίς να είναι ακριβώς δημοσιογράφος». Και όταν ήρθε στην κυβέρνηση η ΝΔ, «αναζητούσαν να βρουν τον ανάλογο εγκέφαλο και τον βρήκαν. Που βέβαια, μπορεί να τον είχε συστήσει και ο προηγούμενος».
Τι είναι αυτό ωστόσο, που θα μπορούσε να πείσει τους υπουργούς να προσυπογράψουν μια παράνομη απόφαση; «Αφ ενός οι γνωμοδοτήσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, το οποίο πιθανότατα «λαδώθηκε» όπως και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες, αφ ετέρου οι πιέσεις των υψηλά ιστάμενων «εγκεφάλων”» – υποστήριξε ο κος Ρίζος. Από δίπλα και η «πολιτική πειθαρχία, η κομματική πειθαρχία, η κυβερνητική πειθαρχία», που μπορούν, σε συνδυασμό με όλα τα υπόλοιπα, να οδηγήσουν έναν υπουργό να πιστέψει πως η προτεινόμενη βοήθεια προς τη Μονή δεν είναι παράνομη, αλλ αντιθέτως ευκταία. Όσο για τους υπουργούς που δέχθηκαν την επιστολή διαμαρτυρίας του Π. Ψωμιάδη, ενώ ήσαν αναρμόδιοι, «αυτοί μπορεί απλώς να μην ήθελαν να ανακατευτούν στην υπόθεση», είπε ο μάρτυς.
«Δεν θεωρώ εσκεμμένους παραβάτες νόμου, είτε τους δύο-τρεις υπουργούς του ΠΑΣΟΚ, είτε τους δύο-τρεις υπουργούς και υφυπουργούς αυτής της κυβέρνησης» ανέφερε ο κ. Ρίζος. «Οι υπουργοί και στη μία και στην άλλη περίοδο, εδέχοντο αφόρητες πιέσεις. Υπήρχε μία γενική ανοχή και από τις δύο κυβερνήσεις» συμπλήρωσε ο μάρτυς.
Ο Γιώργος Δρυς
Σε δηλώσεις του μετά την κατάθεσή του στην Εξεταστική, ο Γιώργος Δρυς τόνισε ότι αποδέχθηκε μια ομόφωνη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου, που αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς στο νησάκι στη λίμνη Βιστωνίδα. Ο πρώην υφυπουργός επί ΠΑΣΟΚ αρνήθηκε κάθε πολιτική ευθύνη, σημειώνοντας ότι εξετέλεσε το καθήκον του.

Αντικαταστάτης
Ο ιερομόναχος Γερμανός θα ασκεί εφεξής τα διαχειριστικά και διοικητικά καθήκοντα στη Μονή Βατοπεδίου, τα οποία αφαιρέθηκαν από τον ηγούμενο Εφραιμ, μετά την συνάντηση που είχε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Φανάρι.

Η απόφαση για τον αντικαταστάτη του Εφραίμ ελήφθη σήμερα, Δευτέρα, από το οκταμελές ηγουμενοσυμβούλιο του Βατοπεδίου, που επιπλέον ανακοίνωσε ότι ο κ. Εφραίμ παραμένει ηγούμενος του μοναστηριού και θα ασκεί κανονικά τα πνευματικά του καθήκοντα.

Εν τω μεταξύ, σήμερα αναμένεται να αποφασίσει η Ιερά Κοινότητα, το ανώτατο διοικητικό όργανο του Αγίου Όρους, για το εάν και πότε θα συγκληθεί διπλή σύναξη για να συζητήσει τις εξελίξεις στη μοναστική πολιτεία.

Παραίτηση
δικηγόρου
Παραιτήθηκε από πληρεξούσιος δικηγόρος της Μονής Βατοπεδίου ο νομικός Θέμης Σοφός. Με επιστολή του προς τον αρχιμανδρίτη Εφραίμ του γνωστοποιεί την απόφασή του να παραιτηθεί υποστηρίζοντας ότι κωλύεται στην άσκηση των καθηκόντων του.
Επικαλείται τα δημοσιεύματα για συμμετοχή της Μονής Βατοπεδίου στον όμιλο εταιρειών του κ. Πάπιστα και συνεργασία του ομίλου με την εταιρεία Vodafone, με την οποία έχει αντιδικία εδώ και 3 χρόνια αφού εκπροσωπεί την οικογένεια του Κωνσταντίνου Τσαλικίδη.

Αντιδράσεις
κυβέρνησης
και κομμάτων
Το ΠΑΣΟΚ μιλά για «τριγωνική σχέση Μονής-Πάπιστα και υπουργείου Οικονομικών». Σε ανακοίνωσή του, ο βουλευτής Μ. Καρχιμάκης υποστηρίζει ότι στο «τρίγωνο Πάπιστα – Μονής (μέσω RASSADEL και MADEUS), εμπλέκεται το υπουργείο Οικονομικών με σκανδαλώδεις μισθώσεις τριών ακινήτων στη Θεσσαλονίκη».
Κατά τον βουλευτή είναι προφανές ότι το αίτημα διαλεύκανσης των χρηματικών διαδρομών και ροών της Μονής προς τρίτα πρόσωπα καθίσταται ακόμα κρισιμότερο, καθώς αλλεπάλληλες αποκαλύψεις επιβεβαιώνουν την τριγωνική σχέση.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι δεν θα σπεύσει να βγάλει πόρισμα. Χωρίς να αναφερθεί στο ΠΑΣΟΚ ή τα υπόλοιπα κόμματα της Αντιπολίτευσης, ο Ευ. Αντώναρος χαρακτήρισε υποκριτικό και ψεύτικο το γεγονός ότι ενώ έχουν κληθεί να καταθέσουν στην Εξεταστική πολιτικά πρόσωπα, κάποιοι να σπεύδουν βιαστικά να βγάλουν πόρισμα.
O πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος σημείωσε ότι μετά τη σημερινή εξέλιξη αναδεικνύεται το μέγεθος του σκανδάλου και ο δικομματικός-διαχρονικός χαρακτήρας του.
«Και ας σταματήσουν, εναλλάξ, οι εκπρόσωποι των δύο κομμάτων να κάνουν ο ένας τον εισαγγελέα στον άλλο, δίνοντας στη δημοσιότητα μια αίσθηση πνεύματος και ηθικής, όταν έχουν και οι δύο ευθύνες και δεν κάθονται να τις αναστοχαστούν.»
Σε σχόλιό του ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Κ. Βελόπουλος σχολίασε: «Ο διαχειριστής Αθως Kοιρανίδης μας είπε ότι όλα είναι νόμιμα. Τίποτα επιλήψιμο δεν έγινε, τίποτα παράνομο, τίποτα μεμπτό. Ο κ. Αθως στο τέλος θα μας πει ότι δεν υπάρχει ούτε Εφραίμ, ούτε Βατοπέδιο, ούτε χερσόνησος Αθως, έλεος.»

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου